Toltek Bilgelik Kitabı

İlk Yayın Tarihi:
7 Kasım 1997
Ötesi Yayıncılık
Orijinal Adı:
The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom, A Toltec Wisdom Book
Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri

2023 27. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2023 19:02
Kitap, adından da anlaşılacağı üzere, her biri başlı başına bir öğreti olan dört anlaşmayı hayatımıza uygulamanın öneminden bahsediyor. 1.Anlaşma: ‘"Kullandığın Sözcükleri Özenle Seç’’ 2.Anlaşma: ‘’Hiçbir Şeyi Kişisel Algılama’’ 3.Anlaşma: ‘’Varsayımda Bulunma’’ 4.Anlaşma: "Daima Yapabildiğinin En İyisini Yap’’  Dört anlaşma”nın ilki, "Söz, büyüdür." Evet. Çünkü ağzımızdan çıkan laflar önemlidir. Uçup gitmiyor onlar, havada asılı kalıyor. Anlamı, ağırlığı, karşılığı, yaptırımı var. Yani ağzımızdan çıkana dikkat etmemiz gerekiyor. Zihnimizden geçen her olumsuz sözcük, öncelikle bizi zehirliyor. Geçtiği yerlerde iz bırakıyor. O zaman anlaşmayı kendimizle yapıyoruz ve kendimizle ilgili kullandığımız sözcükleri özenle seçiyor ve alışkanlığımızı yaratıyoruz. İkinci anlaşması, “Hiçbir şeyi kişisel alma!” Evet, karşınızdakinin tepkisi aslında sizinle değil, kendisiyle ilgili. Kızgınsa da, kıskanıyorsa da, size ne söylerse söylesin, hepsi yalnızca kendisiyle ilgili. Ve o kendisine geri dönecek, sizinle alakası yok. Yazar bu konuyla ilgili “Sizi inciten söylenenler değildir. Söylenenler yaralarınıza dokunduğu için incinirsiniz. Sizi inciten sizsiniz.” diyor Üçüncü anlaşması, "Varsayımda bulunma." “Varsayımda Bulunmayın. Alışkanlıklarımız ve rutin davranışlarımız içinde varsayımlarda bulunduğumuzu fark etmeyiz bile” diyor yazar. Herkesin bizim gibi düşündüğünü varsaymak. Her birimiz farklı bireyleriz, farklı şeylerden etkilenir, farklı şekilde tepki veririz. Bu nedenle hatalı düşünceye daldığımızı fark etmeyiz bile. Anlamak için iletişim kur. Varsayma, Zannetme, Farz etme. Soru sor… Dördüncü Anlaşması, “Daima Yapabildiğinin En İyisini Yap” Yazar Miguel son anlaşma için; “Bu anlaşma, diğer üç anlaşmanın kalıcı alışkanlığa dönüşmesini sağlayan anlaşmadır. Dördüncü anlaşma
Görünmez anlaşmalar
2026 32. kitabı
“Biz doğmadan önce doğan insanlar dışarıda kocaman bir rüya yarattı. Buna toplumsal rüya ya da gezegensel rüya diyeceğiz.”(s.25) Don Miguel Ruiz ’in Toltekler’i insanın dünyaya yalnızca doğmadığını, aynı zamanda bir rüyanın içine girdiğini söylüyor. Dört Anlaşma kitabı da bu rüyanın, insanın kendisiyle yaptığı görünmez anlaşmalardanı oluştuğunu anlatıyor. İnsan, fark etmeden kelimelerle, yargılarla, beklentilerle kendi sınırlarını kuruyor, bu sınırlar zamanla onun kimliği gibi görünmeye başlıyor. Toltek bilgeliğine göre özgürlük, yeni bir kimlik edinmekle değil, bu eski anlaşmaları fark edip çözmekle mümkün oluyor. Kitapta bu bilgelikten oluşan dört anlaşmayla birlikte bir farkındalık yolu sunuyor. Dünyaya yalnızca bir bedenle gelmiyoruz, aynı zamanda görünmeyen anlaşmaların içine doğuyoruz. Daha konuşmayı öğrenmeden önce neyin doğru, neyin yanlış olduğu ona öğretiliyor. Sevilmenin, kabul edilmenin, değerli olmanın koşulları yavaş yavaş zihnine yerleşiyor. Engin Geçtan ’da İnsan Olmak kitabında söylediği gibi insan çoğu zaman kendisini değil, kendisine öğretilmiş olanı yaşıyor, kendi gerçeğini görmek yerine, alıştığı kalıpların içinde hareket ediyor. Çünkü insan, çoğu zaman kendisini tanımaktan çok, kendisine verilen rolü sürdürmeye çalışıyor. Don Miguel Ruiz ise insanın bu görünmez anlaşmalarla yaşadığını söylüyor. İnsan, fark etmeden kendisiyle anlaşmalar yapıyor. Bu anlaşmalar onun nasıl konuşacağını, nasıl düşüneceğini, kendisine nasıl davranacağını belirliyor. Ama bu anlaşmaların çoğunun insanı özgürleştirmediğini aksine onu daralttığını belirtiyor. İnsan kendi zihninin içinde kurulan sınırların içinde yaşamaya devam ediyor. Yazara göre özgürlük yeni bir şey kazanmakla değil, yanlış olan anlaşmaları fark etmekle başlıyor. İnsan, kullandığı kelimelerle kendisini inşa ediyor.
Düşünce
2023 62. kitabı
Bu kitabı buradan birisi önermişti bana iyi ki de önermiş. Haydi toplanın kendimizle dört anlaşma yapıp özgür ve mutlu oluyoruz. Öncelikle şunu söylemeliyim.Diğer kişisel gelişim kitaplarından çok farklı ve bilgilendirici. Kişisel gelişimden daha fazlası… Kitap; 4 anlaşmadan ve son olarak dualar bölümünden oluşuyor . Toltek kavramını ilk defa duydum. Meksika topraklarında yaşayan bilge uygarlıkmış. 1.ANLAŞMA (Sözlerin gücü): Kullandığımız her kelime hayatımızı yaratır. Söylediğimiz her şey başkalarının hayatında olumlu/olumsuz sonuçlar yaratır. Ne demiş Mevlana: Yaydan fırlayan ok gibidir ağızdan çıkan bir söz ve atıldıktan sonra geri dönmez. Bu sebeple ağzımızdan çıkan her bir söze dikkat etmeliyiz. Ölç,biç,tart. Dilin kemiği yoktur sözleri boşuna söylenmemiştir. YouTube da Özlem Alkan’ın Kelimelerin Gücü ve Adrew Bennet’in The Magic of Words Tedx konuşmasını izlemenizi öneririm. Psikodilbilimci Chomsky’nin ağızdan çıkan cümlelerin zihinsel süreçleri etkilediğini söylüyor. Etkilenen zihnimiz farkında olmadan kullandığımız cümleler aslında çeşitli yollarla geri dönüyor. Beden ve ruh sağlığımız için pozitif düşünmek zorundayız.Birçok hastalığın kaynağının aslında olumsuz düşüncelerden kaynaklandığını biliyoruz. E insan düşündüğünü yaşıyor nihayetinde.. “Korktuğum başıma geldi” şeklindeki sözler de aslında gerçeği yansıtır.Çünkü kötü düşünüp enerjiyi çekmiş oldun. Kelimeler düşünceler enerjidir. Güzel söyleyelim güzel olsun. Güzel düşünelim güzel olsun. 2.ANLAŞMA (Hiçbir şeyi kişisel algılama): Siz mutluyken bana “ Miguel sen bir meleksin” diyeceğinizi bilirim. Ama kızgın olduğunuzda “Miguel sen seytanın tekisin, çok kötüsün” dersiniz.Her iki halde de söyledikleriniz beni etkilemez.Çünkü ben ne olduğumu biliyorum.Kabul görmek ve onaylanmak gibi bir ihtiyacım yok.
Bir kitabin iyi etkılerı
2025 25. kitabı
Bır gün bır reklama denk geldım bu kitabı okuyunca daha iyi hıssedeceksınız tarzı bir yorum vardı Bır kitap ne yazabilir ki beni iyi hissettirecek dıye bır ön yargıyla okumaya basladım Yazar anne ve dedesı tarafından koşulsuz sevgi ile büyütülmüş Tolteklerın inanısı hoşuna gitmiş ve onu anlatmış Kitaptaki ilk anlaşma sözün etkisinden bahsedıyor ve benım gibi konuşmayı sevıp ıncıtmeyı sevmeyen biri için çok değerli bir iletıydı Normalde yasamımızda doğaçlama konustugumuz iyi insanlar bıle olsa her sözümüz bizi esir edebilir burada hak verdım yazar çok güzel özetlemiş Ikinci ve üçüncü anlaşmalar bıraz daha surprız olsun Çünkü kitabın içeriğinden çok bana yaşattıgı duyguyu yazmayı daha çok seviyorum Dördüncü anlaşma ise bana en çok uyan ne yaparsan yap en iyisini yap tarzındaydı Hayatım boyunca ilişkilerimde işimde aile ilişkilerimde hep en iyisini yapmaya calıstım etrafımda işini doğru düzgün yapmayan insanlara denk gelip fazla yükler edindim ama kendımle de gurur duydum bu acıdan herşeye rağmen... Hala ıyı yapamadığım şeyler var ama ugrasıp en ıyısını yapmak için ugrasıyorum Hatta bu incelemeyı bıle sıze bu kıtabı okumayı istetecek kadar güzel yazmayı istiyorum Sozlerımız ve davranışlarımız bizim aynamız aynaya her baktıgımızda pırıl pırıl yansıyan güzellikler hep yanınızda olsun İnceleme yazmaya bu yıl basladıgım için bir iki cümle yazarsanız sevinirim
Duygu ve Düşünce
Toltek Bilgeliğiyle İçsel Özgürlük
2025 36. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2025 00:00
​Aslında bu kitabı elime alırken "yine mi kişisel gelişim klişeleri" diye düşünmedim değil. Hani şu her şeyin toz pembe olduğunu söyleyen kitaplardan sandım başta. Ama Dört Anlaşma beklediğimden çok farklı bir yerden yakaladı beni. Öyle karmaşık felsefelerle falan boğmuyor sizi; Ruiz sanki karşısına almış, bir kahve içerken "Bak dostum, aslında olay şu dört maddede bitiyor" diyor. ​Kitabı okurken en çok şu "kişisel algılama" meselesine takıldım. Meğer ne çok yük bindirmişim omuzlarıma! Birinin bana kaba davranmasının aslında tamamen onun o günkü ruh haliyle ilgili olduğunu, benimle bir alakası olmadığını fark etmek garip bir hafiflik verdi. Eskiden olsa bütün gün kafamda kurardım, şimdi "Tamam, onun kendi savaşı" deyip geçmeye çalışıyorum. Tabii söylemesi yapmaktan daha zor, hâlâ tam beceremiyorum ama deniyorum işte. ​Varsayımda bulunma kısmı da tam bir tokat gibiydi. Kafamızda kurduğumuz o senaryolar, sormaya çekindiğimiz sorular yüzünden ne çok ilişkiyi ziyan ediyoruz... Yazar burada çok net: "Git ve sor, varsayımda bulunarak kendi canını yakma." ​Üslubu öyle kitabi, ağdalı değil. Bayağı düz, samimi bir dili var. Bazı yerlerde "E bunu zaten biliyoruz" diyorsunuz ama biliyor olmakla idrak etmek farklıymış, onu anlıyorsunuz. Kitap bittiğinde kendime şunu sordum: "En son ne zaman kendime karşı bu kadar dürüst oldum?" ​Eğer hayatın bu bitmek bilmeyen koşturmacasında, o zihinsel gürültüden biraz olsun uzaklaşmak istiyorsanız bir şans verin derim. Mükemmel bir hayat vaat etmiyor ama en azından kendi elinizle hayatı kendinize nasıl zehir ettiğinizi çok güzel gösteriyor. ​Kısacası; başucunda durması gereken, canın sıkıldığında rastgele bir sayfasını açıp "Hah, tam da bunu unutmuştum" diyeceğin bir rehber gibi. Şiddetle tavsiye ederim. Herkese bol kitaplı günler ve
Kişisel Gelişim
Toltek Bilgeliği
2024 8. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2024 19:46
Don Miguel Ruiz, Meksikalı bir yazar, neo şamanist. Dört Anlaşma kitabı onun en etkili kitabıdır. Oprah a bile bu kitapla katılmıştır. 1997 yılında yayınlanmış ve yaklaşık 5 milyon adet sattığı varsayılmaktadır. Peki bu dört anlaşma nedir? Sözlerinizde kusursuz olun. Hiçbir şeyi kişisel algılamayın. Varsayımlarda bulunmayın. Her zaman yapabildiğinin en iyisini yapın. Bir insan sözlerinde kusursuz nasıl olur sizce? Öncesinde düşünerek yani ağzından çıkanları tartarak kusursuza yaklaşabilir. Bu günümüzdeki en büyük sorunlardan cidden biridir. Çünkü bazı ağızdan çıkan sözlerin cidden geri dönüşü özür bile arkasından gelse yoktur. İkinci mevzuda konuları kişisel anlama mevzusu. Sizde eminim yüzlerce kez şahit olmuşsunuzdur. Allah ım neden ben diyenlere. Aslında neden sen değil, neden herkes. Çünkü herkes maddi olarak sorun yaşayabiliyor; herkes bir sevdiğini kaybedebiliyor, herkes aldatılabiliyor, herkes şiddete maruz kalabiliyor, işsizlik yaşayabiliyor, istediği evliliği ya da sevgiyi yaşayamayabiliyor, en zenginlerin, en iyilerin, en kusursuzların bile binlerce sorunu var. Eee o zaman neden sadece ben dememek lazım. Bu hataya insanoğlu olarak çabuk düşüp hemen isyana başlıyoruz. Yazar iyi tespit etmiş ama herkesin bildiği ve uygulamada sorun yaşadığı bir konuya girmiş. Varsayımlar aslında egolardan bana kalırsa geliyor. Çok gezen, okuyan, bilen ya da saf cahil kim derseniz diyin bir insan kendinden emin bir şekilde bu kesin böyledir diyerek varsayımda bulunuyorsa o kişinin kaybetme ve hata yapma oranıda o oranda fazladır. Buradaki varsayımlardan kastım net ya da güçlü doneler tabii ki değil. Son konuda anlaşmalardan yapabildiğinin en iyisi yapma konusu. Bu konuda sizinde eminim kafanızda soru işaretleri vardır. 8 dil bilen bir arkadaşım hala dil öğrenmeye çalışıyor, 50 yaşında
2022 22. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2022 21:42
9/10 ️ Toltek bilgeliği yalnızca efsanelerde ve hikayelerde var olan bir gelenek değil, bugün hala bir kısım Meksikalı Kızılderilileri tarafından uygulanan canlı bir öğretidir. Toltek bir din değil bir felsefe değil, bir ideoloji değil bir yaşam sanatı uygulayıcısıdır. Kitabın içerisindeki 4 anlaşma şu şekilde; Aslında bildiğimiz ama hep gözardı ettiğiğmiz bir gerçeği yüzümüze vuran bir kitap. 1- KULLANDIĞIN SÖZCÜKLERİ ÖZENLE SEÇ: Sözcükler hayal edemeyeceğimiz kadar büyük güce sahiptir. Bu yüzden sözcüklerinizi iyi seçin. Düşünürken, konuşurken, yazarken… Çünkü onlar birer tılsımdır. Sözünüzün yaratma gücü vardır. Her neye inanıyor olursanız olun, söz var olduğu andan itibaren yaratıcı veya yaratıcı güç bu sözleri gerçek yapmak için çalışmaya başar.Evrenin çalışma sistemi budur.Düşüncelerinizin bile yaratma gücü vardır. 2- HİÇBİR ŞEYİ KİŞİSEL ALGILAMA: Bakış açıları kişisel olduğu için kişilerin kendi öznel gerçekliklerini yansıtır. Bu sebeple etrafımızda olan biten her şeyi kişisel algılamak çatışmaya sebep olur. Her şeyin merkezine kendinizi koyduğunuzda gücenebilir, tepkisel olarak kendinizi savunmaya girişebilirsiniz. Oysa etrafınızdakilerin görüşlerinin sizi tanımlamadığını fark etmek, neye inanacağınızı seçmenizi sağlar. Başkasını ayna olarak kullanmayın. 3- VARSAYIMDA BULUNMA: Varsayımlarda bulunmak, yanlış anlamayı ve kişisel algılamayı da beraberinde getirir. her konuda problemde seni yanlışa sürükler ve algı sistemini bozar. Yaşantınızdaki tüm keder ve üzüntünün altına dikkatlice baktığınızda varsayımları görebilirsiniz. Varsayımda bulunmak, belirli bir süre sonra gerçekliğine inandırarak sizi hakikatten uzaklaştırır. 4- DAİMA YAPABİLDİĞİNİN EN İYİSİNİ YAP! :Bu anlaşmada ilk üç maddeyi uygulayarak hayata geçer.Herhangi bir çabanız olumsuz sonuçlansa bile
Sınırlayıcı İnançlardan Özgürlüğe Açılan Kapı
2025 9. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 00:00
Don Miguel Ruiz’in kaleminden çıkan bu eserin, hayatımızdaki sınırlayıcı inançları sorgulayıp özgürleşmenin kapılarını araladığını düşünüyorum. Her anlaşma, daha huzurlu ve bilinçli bir yaşam için güçlü bir rehber niteliğinde kesinlikle. Bu kitabı çok seveceğinizden eminim ;)
Özgürlük
2024 12. kitabı
Okuduğum nadide “kişisel gelişim” kitaplarından biri. Kitabı çok beğendim. Kalın olmaması böyle bir hız döneminde okumamızı kolaylaştırıyor. Kitap dört bölüme ayrılıyor ve altta sıralayacağım maddeler üzerinde uzun uzun açıklama yapıyor. Bir toltek bilgelik kitabı. İçsel farkındalığa nasıl ulaşabileceğimizi, yaşadığımız cehennemi nasıl cennete dönüştürebileceğinden bahsediyor: 1) Kelimeleri özenle seçin. 2) Kişisel algılamayın. 3) Varsayımlarda bulunmayın. 4) Yaptığınız işin en iyisini yapın. İlk öncelikle yaşamımızın bir rüya olduğunu söylüyor. Ve insanların ehlileştirildiğini. Anne babamızın bizi ehlileştirmek için ceza ödül yöntemini kullandığını. Ödül olarak bize ilgi verdiğini, zamanla ilgi ihtiyacımızın çocukluktan yetişkinliğe taşındığını anlatıyor. Bir başkaldırıda bulunduğumuzda karnımızda oluşan korkunun ve utanç duygusunun nedeni de reddedilmekten korkmamız. Başka insanların beklentilerini karşılamaya çalışarak yaşamayı öğrendik. Evet sevilmeye ve kabul görmeye ihtiyacımız da var. Ama öncelikle kendimizi sevmeli ve kabul etmeliyiz. Mutluluğu bu dört anlaşma ile ulaşabileceğine inanıyorum. Elbette sadece maddeleri söylememin yeterli olmadığını, kitabın alt metnini de okuyarak anlayabileceğimize inanıyorum.
Sonsuzluğun ötesi içinizdedir
2023 93. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2023 14:20
Her yeni doğacak olan günün; içinizdeki Umut tohumlarınızın çiçekler açmasını istediğiniz, sizin duygularınıza tercüman olacak, size yenilikler katacak,bakış açınızı değiştirecek bir kitap arıyorsanız bu kitap diyebilirim. Hayatımız aslında bir rüyadan ibaret. Bu rüyayı cennete-cehenneme çevirmek sizin elinizde. Nasıl mı? Dört Anlaşma kitabını okuyarak ve kitapta geçen anlaşmaları hayat felsefeniz haline getirerek. Peki nedir bu anlaşmalar? 1.Anlaşma; Kullandığımız kelimeleri bizi mutlu edecek şekilde özenle seçmeye başladığımızda, 2.Anlaşma; İnsanların davranışlarını kişisel algılamadığımızda. Çünkü onların davranışları kendi hayatlarından size yansıtmak istedikleridir. 3.Anlaşma; Varsayımlarda bulunmadığınızda. Siz içinizden nasıl geliyorsa öyle yaşayın. Her kim olursa olsun seviyorsanız sevdiğinizi dile getirin. Neye evet neye hayır diyebilmek sizin elinizde insanlara olaylara varsayımlarla yaklaşmayın kimin ne yaşadığını bilemezsiniz. 4.Anlaşma; her zaman yapabildiğinizin en iyisini yapmaya çalışarak; mükemmel olmak, mükemmeli aramak zorunda değilsiniz. Çünkü zaman değişir, bugün yaptığımız yarın mükemmel olmayabilir. Sen bugün elinden gelenin en iyisini yap. Geçmişini arkanda bırak ve gelecek için endişelenme.Vakit şimdiyi yaşama vaktidir. Kısacası bu kitabı okurken bitsin istemeyeceksiniz. Sizi kendinize getirecek. Mutlu olmak, sevmek için nedenler aramayın. Ve unutmayın neden sizsiniz! Nasıl hissediyorsanız öyle yaşayın gitsin...

Don Miguel RuizYazar · 9 kitap
Don Miguel Ruiz 1952 yılında dünyaya gelmiştir. Meksika'nın kırsal bir bölgesinde büyümüştür. Don Miguel tıp fakültesinde okudu ve bir cerrah oldu. Don Miguel Ruiz İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Devamlı konferanslar verir ve ABD'de inzivaya çekilir. 202 yılı Şubat ayında ciddi bir kalp krizi geçirir ve kalbinin sadece %16'sı çalışır duruma gelir. 9 Ekim 2010 yılında bir kalp nakli ameliyatı olur. Yazarın eserleri yeni çağ felsefesine benzemektedir. mutluluğu elde etmek için Antik Toltek öğretileri üzerinde durmaktadır. 2014 yılında Watkins listesinin 100 En Ruhsal Etkili Yaşayan İnsanlar listesine girmiştir.