İnsan Olmak Konusu

İlk kez yayımlandığı 1983'ten günümüze defalarca baskı yapmış ve okurla kurduğu yapıcı ilişkiyi kanıtlamış olan bu kitabında Engin Geçtan insan olmanın ikilemini şöyle anlatır: "Çağdaş toplumlar kendine özgü bir olguyu da birlikte getirmiştir. İnsan eskisinden çok daha fazla sayıda insanla, çok daha kısa süreli, daha yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindedir. Bu, soğuk bir günde karşılaşan bir grup kirpinin öyküsüne benzer. Kirpiler ısınabilmek için birbirlerine sokulurlar, ama dikenleri birbirine batar. Birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. İleri geri hareket ederek sonunda dikenlerini batırmadan birbirlerini ısıtabilecekleri en uygun uzaklığı bulurlar." Son yirmi yılın dünyasındaki sosyal ve maddi değişimler düşünülürse, kirpilerin birbirine daha da çok ihtiyaç duyduğunu, her kirpinin bu ikilem karşısında kendi cevabını bulması gerektiğini, tam da bu yüzden İnsan Olmak'ın bugün daha da güncel olduğunu söyleyebiliriz. (Arka Kapak)
Tasarımcı:
Emine Bora
Emine Bora
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 184Yayınlanma Tarihi: 8 Şubat 2019İlk Yayınlanma Tarihi: Şubat 1984Yayınevi: Metis Yayınları
ISBN: 9789753423984Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Necip G.

@NeGe
29 Kasım 2017 01:39
10/10 puan verdi
Psikiyatr Engin Geçtan, yaklaşık 35 yıl önce kaleme aldığı bu kitabında adeta tüm insanlığın falına bakmış. Böylesine bilimsel alt yapısı olan bir eser için 'fal' benzetmesi yapmamı yadırgayacak olanlara baştan söyleyim ki, bu tabiri özellikle kullandım. Çünkü Geçtan'ın kitabında anlattıklarının
856 etkileşim
K Ü B İ İ

K Ü B İ İ

@kubrayla
12 Haziran 18:12
Puan vermedi
Eveeet.. Çok sevdim ve inceleme yazmak istedim ben bu kıymetli kitaba. Arka fonda: Fazıl Say insan insan Öncelikle; Bu kitabın kapağı çok dikkatimi çekti. Freud’un Buzdağı Topografik kuramından esinlenilmiş olmalı. Bilinç buz dağının gün yüzünde kalan kısmıdır. Kelime anlamı insanın kendisi ve
533 etkileşim

@kitapsever_evren
11 Ocak 18:25
9/10 puan verdi
KİTAP HAKKINDA İnsan Olmak, ilk kez 1983 yılında yayımlanan Engin Geçtan’ın psikiyatri kitabı. Tam 40 yıl önce yazılmış olmasına rağmen geçerliliğini korumaktadır. Yazıldığı günden beri çok beğenilmiş ve her zaman çok okunan kitaplardan biri olmuştur. YORUM VE GÖRÜŞLERİM İnsan Olmak, temelde
378 etkileşim
z.

z.

@pjasmine_
04 Temmuz 12:50
Puan vermedi
Erich Fromm
Erich Fromm
canlılar için "Birbirleriyle sürekli savaş halindedirler, ancak bu yaşamları için zararsızdır. Fakat insanın canlılarla olan savaşı, genelde canlıların yaşamına kast ettiği için zararlıdır" der. İnsanın savaşı daima en önce kendisine, sonra etrafındakilere zarar verir. Zarar verme
151 etkileşim
Saliha

Saliha

@Salihaaydin
01 Nisan 2022 08:28
8/10 puan verdi
"Bir insanı sevmek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmayı da içerir." Diyor psikiyatr-yazar
Engin Geçtan
. Başka bir satırda ise: "Kendisine değer vermeyen insan başkalarının duygusal ihtiyaçlarını da algılayamaz." diyor. Yani çevremizdeki insanları anlayabilmek, onları gerçek
260 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Engin GeçtanYazar · 20 kitap
Engin Geçtan 12 Ocak 1932'de İzmir'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Geçtan, psikoloji ve nöroloji dallarında ABD'de New York ve Columbia üniversitelerinde beş yıl süreyle uzmanlık eğitimi gördü. 1974'te profesörlüğe yükselen Geçtan, ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulundu. Ayrıca, bir yandan psikiyatr olarak mesleğini icra ederken, bir yandan da sürekli yazıyordu. Geçtan’ın, Dersaadet'te Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?, Kırmızı Kitap ve Kızarmış Palamutun Kokusu ve Tren adlı romanları bulunuyor. Uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan 1975-1987 yılları arasında meslek dışı okuyucular tarafından da ilgiyle karşılanan dört kitap yazdı. Çok sayıda basım yapmış ve yapmakta olan ve kendi bilimsel disipliniyle ilgili bu dörtlünün ardından, (İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası, Metis) psikiyatri alanının çerçevesinden çıkma isteği doğrultusunda roman-senaryo çalışmalarına başladı. Ankara ve İstanbul’daki dört üniversitede öğretim üyeliği yapmış olan Engin Geçtan halihazırda üniversitedeki part-time görevi dışında klinik çalışmalarını psikoterapist olarak sürdürmektedir. Dersaadet’te Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?, Kırmızı Kitap ve Kızarmış Palamutun Kokusu romanlarına 2004 yılında Tren’i de ekledi. Kırk yıllık bir deneyimin ardından psikiyatriye, ülkemiz insanına ve bugün kaosun kenarında yaşanan süreçlere bakışını dile getiren Kimbilir? ve Hayat adlı kitapları yayımlandı. Geçtan’ın Kırk yıllık bir deneyimin ardından psikiyatriye, ülkemiz insanına ve bugün kaosun kenarında yaşanan süreçlere bakışını dile getiren Kimbilir? ve Hayat adlı kitapları da bulunuyor. Psikiyatri uzmanı, romancı ve yazar Prof. Dr. Engin Geçtan 86 yaşında yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Engin Geçtan, Psikiyatri alanıyla ilgili çok sayıda basım yapmış “İnsan Olmak”, “Varoluşçu Psikiyatri”, “Normaldışı Davranışlar” ve “Psikanaliz ve Sonrası” kitaplarını kaleme aldı. Engin Geçtan ardından, roman-senaryo çalışmalarına başlamıştı. “Dersaadet'te Dans”, “Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?”, “Kırmızı Kitap” ve “Kızarmış Palamutun Kokusu” romanlarına 2004 yılında “Tren”i de ekleyen Geçtan, kırk yıllık bir deneyimin ardından psikiyatriye, Türkiye insanına ve bugün kaosun kenarında yaşanan süreçlere bakışını dile getiren “Kimbilir?” ve “Hayat” adlı kitapları yayımlamıştı. Prof. Dr. Engin Geçtan, ayrıca ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulunmuştu.

İnsan Olmak Sözleri ve Alıntılar

@kitapsever_evren
06 Ocak 20:25
Bir insanı sevmek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmayı da içerir.
2.155 etkileşim
Oğuz Aktürk

Oğuz Aktürk

@distopikokur
13 Nisan 2022 23:28
Bir insanı sevmek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmayı da içerir.
2.002 etkileşim

@Rodian
31 Temmuz 2022 16:24
Oysa, "O bensiz yapamaz!" sözü aslında, "Ben onsuz yapamam!" gerçeğinin saptırılmasından başka bir şey değildir..
1.371 etkileşim

@Rodian
31 Temmuz 2022 08:48
..üzüntü konusu yaratmadaki hayal güçleri sonsuzdur..
707 etkileşim
Emre Bulut

Emre Bulut

@Emrebuluttt
31 Ağustos 21:45
1.475 etkileşim

İnsan Olmak İletileri

Tümünü gör
Kitap Okuma Grubuma Katılmak İster Misiniz?
2023 Aralık ayında
Aylak Adam
ve
Anayurt Oteli
Anayurt Oteli
kitaplarını okuyarak bir dünya tarihi okuma ayı yapıyoruz! Kitap okuma grubuma katılmak isterseniz bana mesaj atabilirsiniz. 🤓 Uzun zamandır düşündüğüm bir konu olan sanal okuma grubumu 3 yıldır devam ettiriyorum. Şu an farklı meslek
Bugün insanların birbirinin karşıtı iki ayrı eğilimi doğuştan getirdiğine inanıyorum. Bir yandan dostluğu, sevgi ve yardımlaşmayı içeren bir eylemler, diğer yandan benciliğe ve bozuk yıkmaya yatkın bir eğilim. Her insanda bu eğilimlerin ikisinde var ama hangi eylemin Egemen olacağını bireyin doğduğu andan bu yana geçirip geçiregeldiği yaşantılar belirliyor. Başka bir deyişle, doğuşta gizli olarak var olan bu eğilimler çevreden gelen uyaranlarla pekiştirilir. Destek ve dayanışma ortamında yetişen insanda olumlu yapıcı duygular, kendini gerçekleştirme yollarını engelleyen bir ortamda büyüyen insan varsa bencil ve yıkıcı eylemler etkinlik kazanır.
İnsan Olmak
İnsanları sevebilmek , onlarla baş edebilecek yöntemleri geliştirebilmeyi gerektirir. Bununla kastedilen,karşımızda düşmanlar varmışcasına geliştirilecek savunma yöntemleri değil, kendimizi dürüst ve açık bir biçimde yaşayabilme yürekliliğini gösterebilmektir. Sinsice yaşanan duygular ,insanların bize, bizimde onlara ulaşabilmemizi engeller çünkü onlar gerçek bizi değil gösterdiğimiz yanlarımızı kabul ederler. Sonunda kabul edilen gerçek benliğimiz olmadığından, kendimizi kabul edilmiş hissetmeyiz.
İnsan Olmak
Çünkü insan,çevresini algılarken seçicidir yalnızca seçtiklerini görür diğerleri algı alanının dışında kalır.