Engin Geçtan
İlk kez yayımlandığı 1983'ten günümüze defalarca baskı yapmış ve okurla kurduğu yapıcı ilişkiyi kanıtlamış olan bu kitabında Engin Geçtan insan olmanın ikilemini şöyle anlatır: "Çağdaş toplumlar kendine özgü bir olguyu da birlikte getirmiştir. İnsan eskisinden çok daha fazla sayıda insanla, çok daha kısa süreli, daha yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindedir. Bu, soğuk bir günde karşılaşan bir grup kirpinin öyküsüne benzer. Kirpiler ısınabilmek için birbirlerine sokulurlar, ama dikenleri birbirine batar. Birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. İleri geri hareket ederek sonunda dikenlerini batırmadan birbirlerini ısıtabilecekleri en uygun uzaklığı bulurlar." Son yirmi yılın dünyasındaki sosyal ve maddi değişimler düşünülürse, kirpilerin birbirine daha da çok ihtiyaç duyduğunu, her kirpinin bu ikilem karşısında kendi cevabını bulması gerektiğini, tam da bu yüzden İnsan Olmak'ın bugün daha da güncel olduğunu söyleyebiliriz. (Arka Kapak)
192 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Şubat 1984

YÜKSEK FARKINDALIK İÇERİR!
10/10 puan verdi
Neden bu kitabı okuyalım? Niye psikanaliz kitabı okuyayım ki! Diyenlere; Kendini tanımak için,Kişisel gelişim için(şahsi fikrim kişisel gelişim kitapları okumamak,eskiden çok okuyan biri olarak
181 syf.
10/10 puan verdi
Psikiyatr Engin Geçtan, yaklaşık 35 yıl önce kaleme aldığı bu kitabında adeta tüm insanlığın falına bakmış. Böylesine bilimsel alt yapısı olan bir eser için 'fal' benzetmesi yapmamı yadırgayacak
İnsan OlmakEngin Geçtan · Metis Yayınları · 202428,7bin okunma
İnsan olmak ya da olmamak bütün mesele bu!
9/10 puan verdi
Hayat deneyimleriyle psikiyatriyi birleştiren entelektüel bir psikiyatrın kaleminden, insana ait ne varsa içinde bulacağınız, hazine değerinde bir başucu kitabı. Her sayfasında hatta her paragrafında
insan mıyız?
8/10 puan verdi
Bu incelemede kurduğum cümleler sadece kendi fikirlerim veya başka kaynaklardan alıntıladıklarım değildir. Aşağıda yazanlar, kitabı okurken altını çizdiğim cümlelerin benim kafamda yeniden kurulup,
9/10 puan verdi
KİTAP HAKKINDA İnsan Olmak, ilk kez 1983 yılında yayımlanan Engin Geçtan’ın psikiyatri kitabı. Tam 40 yıl önce yazılmış olmasına rağmen geçerliliğini korumaktadır. Yazıldığı günden beri çok
8/10 puan verdi
"Bir insanı sevmek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmayı da içerir." Diyor psikiyatr-yazar
Engin Geçtan
. Başka bir satırda ise: "Kendisine değer vermeyen insan başkalarının duygusal
Puan vermedi
NOT : Gürültülü ortamda okumamanız tavsiye edilir. NOT : Kitapta anlatılanlarda kendinizi bulamıyorsanız insan değilsiniz :)) Mükemmel bir eser okudum. İnsan olmanın fotoğrafını gayet iyi çekmiş hatta röntgen, tomografi kısımlarına kadar girmiş harika bir eser çıkarmış yazarımız. Öncelikle başlangıç kısmında anne baba çocuk bölümüyle ' yav biz bunları biliyoruz tüh bildiğimiz şeyleri anlatan bir kitap bu' sitem etmeye başlarken, devamında öyle tespitler de bulunmuş ki hayretler ile okudum. Kaliteli bir kitabı okurken garip bir haz duyar insan, bu ne ya dehşet falan der bazen. Tam olarak bu duyguyu yaşadım. Abartılı bulanlar olabilir açıklamalarımı ancak okurken eminim aynı duyguları yaşayabiliriz. Kitapla ilgili fazla bir alıntı yapmadım çünkü çok fazla bitişik cümleler var altını çizmekle yetindim. Özellikle bazı bölümlerde kendimi okudum hatta nevrotik kişi miyim acaba diye düşünürken diğer bölümlerin de bana hitap ettiğini düşündüm. Çok fazla detay var çok fazla güzel örnek var ve dolu dolu açıklamalar... Çok beğendim uzun zamandır bir kitaba 10/10 vermemiştim. Ve Engin Geçtan 'ın diğer kitaplarını da okuma kararı aldım böylece. Kitabın dilinden de bahsedeyim hemen. Akıcı ve net bir anlatım vardı. Bazı yerlerinde uzun cümleler okuru yorsa da genelde akıcı bir kitaptı. Sadece basımı daha iyi olabilirdi, daha okunaklı. Çünkü yazı puntoları küçüktü. Ve tabi ki birkaç özlü söz de olsaydı fena olmazdı :) Bence herkes okumalı ve insan olmakla yüzleşmeli diye düşünüyorum... Keyifli okumalar dilerim.
10/10 puan verdi
Sahiden 'İnsan Olmak' nedir? "İnsan, varolduğu günden bu yana sürekli olarak, içinde yaşadığı dünyayı ve evreni tanımaya ve anlamaya çalışmış, ancak bu çabası içinde en az
181 syf.
10/10 puan verdi
İnsan Olmak nedir diye sorsam şimdi yüzlerce cevap gelir değil mi? Herkes kendine göre bir şeyler anlatır. Herkesin insan olma kriteri farklıdır. Bu kitapta da Engin Geçtan neredeyse verilebilecek
9/10 puan verdi
1983 yılında yazılan, psikoloji türünde en çok okunan kitaplardan biri olmasına rağmen önsözünde belirtildiği gibi bugün bile tek kelimesi bile değiştirilmeden halen yayımlanmaya devam eden Engin Geçtan kitabı. Bireyin toplumla ve kendisiyle olan ilişkisini; yalnızlık, kaygı, değersizlik, öfke, düşmanlık, sorumluluk alma duygularını yalın ve anlaşılır şekilde anlatıyor. Eser akademik bir dille yazılmamış. Psikolojiye az da olsa ilgi duyanların sıkılmadan, zevk alarak okuyacaklarını tahmin ediyorum. Engin Geçtan'ın bu kitabı, kökeni çocukluğa, anne-baba davranışlarına dayanan, sık tekrar eden, kısırdöngü haline gelen davranışlarımızın hatta sürekli hissettiğimiz duyguların temel sebeplerini anlayabilmek için okunması gerekenlerden.

Engin GeçtanYazar · 20 kitap
Engin Geçtan 12 Ocak 1932'de İzmir'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Geçtan, psikoloji ve nöroloji dallarında ABD'de New York ve Columbia üniversitelerinde beş yıl süreyle uzmanlık eğitimi gördü. 1974'te profesörlüğe yükselen Geçtan, ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulundu. Ayrıca, bir yandan psikiyatr olarak mesleğini icra ederken, bir yandan da sürekli yazıyordu. Geçtan’ın, Dersaadet'te Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?, Kırmızı Kitap ve Kızarmış Palamutun Kokusu ve Tren adlı romanları bulunuyor. Uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan 1975-1987 yılları arasında meslek dışı okuyucular tarafından da ilgiyle karşılanan dört kitap yazdı. Çok sayıda basım yapmış ve yapmakta olan ve kendi bilimsel disipliniyle ilgili bu dörtlünün ardından, (İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası, Metis) psikiyatri alanının çerçevesinden çıkma isteği doğrultusunda roman-senaryo çalışmalarına başladı. Ankara ve İstanbul’daki dört üniversitede öğretim üyeliği yapmış olan Engin Geçtan halihazırda üniversitedeki part-time görevi dışında klinik çalışmalarını psikoterapist olarak sürdürmektedir. Romanlarına 2004 yılında “Tren”i de ekleyen Geçtan, kırk yıllık bir deneyimin ardından psikiyatriye, Türkiye insanına ve bugün kaosun kenarında yaşanan süreçlere bakışını dile getiren “Kimbilir?” ve “Hayat” adlı kitapları yayımlamıştı. Prof. Dr. Engin Geçtan, Psikiyatri alanıyla ilgili çok sayıda basım yapmış “İnsan Olmak”, “Varoluşçu Psikiyatri”, “Normaldışı Davranışlar” ve “Psikanaliz ve Sonrası” kitaplarını kaleme aldı. Engin Geçtan ardından, roman-senaryo çalışmalarına başlamıştı. Psikiyatri uzmanı, romancı ve yazar Prof. Dr. Engin Geçtan 86 yaşında yaşamını yitirdi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.