"Askeri darbenin ardından otorite figürlerine ve kurumlarına karşı tepkiler sindirilmişti, ama daha uzun vadede bunun yerini farklı ve çoklu dinamikler aldı. Artık siyasi ya da toplumsal bir kutuplaşma olduğunda, şaşırtıcı bir hızla karşıt bir kutup odağı oluşmakta. Bu bir bakıma yoğun bir dinamizmin de ifadesi, tabii beraberinde bir soruyla birlikte. Bu dinamikler bizi ileriye doğru mu taşıyor, yoksa kısırdöngüye kapılıp sürüklenmemize mi neden oluyor? Yönetilen ülkeden neredeyse bağımsız, kendi kendini ileriye taşıyan bir başka ülke de var gibi. Psikoterapide de zaman zaman mehteran yürüyüşüne benzer bir süreç yaşandığından benim için oldukça bildik. Askeri darbe olmasaydı neler yaşardık sorusunun cevabını ise hiçbir zaman bilemeyeceğiz." Engin Geçtan geniş bir zaman aralığında, Türkiye'de yaşanan süreçlere uzmanlık alanı olan psikiyatri perspektifinden bakıyor, toplumun ve bireylerin değişmesine dair değerlendirmeler ve yorumlarda bulunuyor. Otorite, öfke, sıkışmış kızgınlıklar, persona ve gölge, özerklik, kimlik sorunları, çocuk yalnızlığı gibi konularda söz alırken aynı zamanda klinik deneyimlerinden gözlemler de aktaran Geçtan'dan zamane hallerine yılların birikiminden bir bakış.
104 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ekim 2012
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Engin Geçtan’ın yaşamından edindiği izlenimler doğrultusunda bölüm bölüm, kısa kesitlerden oluşan kitap zamanın dinamiklerini tanımlamaya, açıklamaya çalışıyor. Güncel siyasetin hayatımızı ele geçirerek mülkiyet hırsını körüklemesi, mülkiyet tutkusuyla gelen köklü insani değerlerin erozyonu, gelir dağılımın bozulmasıyla gelen magandalık kültürü. En çok üzerinde durulan şey; zaman ve mekan sıkışmasında insanın sürekli ‘bir şey yapma’ zorundalığıyla kimlik bunalımı, kimlik geçişmesi , kimlik boşluğu yaşaması. Hepimizin bir zaman sorunu var. Hepimiz koşturuyoruz. Hepimizin saat saat bölünmüş hayatı var artık. Sıkışmışlıktan gelen kızgınlıklarımız, öfkelerimiz var. Bu öfkelerimizin açığa çıkma şekilleri anlatılmış. Jung’un persona ve gölge arketiplerinden yararlanarak bir çok kavramı, duyguyu tanımlıyor kitap. Kendi perspektifinden, samimi bir dille anlattığı çoğu değerlendirmeye katılıyorum.
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
"zamane" üzerine
Geç tanıdığım ve henüz ikinci kitabını okuduğum bir yazar. Yirmi bir tane denemeden oluşan bu kitapta Engin Geçtan değişen ülkeyi değil sadece değişen bakış açılarımızı da ele alıyor. Yani topluma psikoloji merceğiyle bakıyor. Ve bir tezi var, genellikle iç ailede yaşadığımız sorunların "özerklik" meselesini halledemeyişimizle alakalı
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Psikiyatri profesörü Engin Geçtan’ın toplumsal olaylara psikolojinin perspektifiyle yaklaştığı kitabı Zamane’de her biri kısa kısa makalelerden oluşan 21 yazı bulunuyor. Oldukça kolay okunan bu kitabında Geçtan, Türkiye’nin geçmişini ve bunların insan ruhundaki etkilerini irdeliyor. “İnsanın kendi içindeki kargaşanın dış dünyadaki kargaşadan daha ürkütücü olduğu gerçeği hâlâ geçerliğini korumakta.” diyerek içsel dinginliği sağlamaya çağırıyor okurunu. Çok severek okudum.
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Değerli bir hocamın tavsiyesi üzerine okumaya başladığım bu kitabı uzunca bir süre elimden düşüremedim. Kitabın içerisinde toplumsal değişme, kimlik sorunları, aidiyet duygusu, çocuk yalnızlığı, otorite, öfke, korku vb. birbirinden güzel birsürü konuya yer veriliyor. Psikiyatri alanının önde gelen isimlerinden biri olan Engin Geçtan bu konuları hem kendi klinik deneyimlerinden hem de şahsi gözlemlerinden yola çıkarak çok açıklayıcı bir şekilde ele almış. Toplumumuzdaki dönüm noktaları, zaman içerisinde geçirdiğimiz değişim ve dönüşümler çok çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriliyor. İnsanların belli başlı davranış kalıplarını ve bunların altında yatan sebeplere ilişkin çeşitli kuramları da içeren harikulade bir kitap. Özellikle pdr-psikoloji bölümü okuyan arkadaşlar başta olmak üzere psikolojiye ilgisi ve merakı olan, içerisinde yaşadığı toplumu daha iyi tanımak ve kavramak isteyen herkesin okumasını öneririm.
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye ve Türkiye gerçeklerine psikoloji biliminin çerçevesinden bakan Engin Geçtan, bu kitabında dolu dolu çözümlemeler sunuyor bize. Kısa bir kitap ama etkileyici. Engin Geçtan ve onun perspektifine mutlaka bir şans vermelisiniz.
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Engin Geçtan’ın “İnsan Olmak” kitabından sonra okuduğum ikinci kitabı. Uzun zamandır okunmak için kitaplığımda bekliyordu. Çeşitli başlıklar altında genellikle toplumsal konularda Engin Geçtan’ın düşüncelerini okuyoruz. Bu düşüncelere kendi karşılaştığı vakalarla örnekler vermesi kitabın daha akıcı olmasını sağlamış. İçtenlik ve yakın ilişkilerle ilgili yazdığı bazı cümleler benim bu kitaba sık sık dönüp okuyacağım yerler olacak.
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Engin Geçtan diğer eserleri gibi başyapıt niteliğinde bir eser ortaya çıkarmış. Zamane Türkiye’nin geçirdiği toplumsal süreçler sonucunda insanımızın psikoloji ve ruh dünyasında meydana gelen değişiklikleri dikkatli bir şekilde gözlemlemiş ve bu gözlemler neticesinde bu değerli eser ortaya çıkmış. İnsanımızın darbeler,otokratik yönetimler, yanlış Batı ve Batılılaşma algısı, tüketim toplumu gibi konuları derinlemesine incelenmiş.
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Olağanüstü bir çözümleme
Uzmanlık alanı psikiyatri olan @engingectan 'ı tanıdığım bu ilk betiğinde kalemini çok sevdim. İyi ki set şeklinde almışım fuardan. 21 başlıktan oluşan ve toplam 100 vet olan "Zamane", hem kişisel hem toplumsal bir psikolojik çözümleme olup, eş sürede de kendi hastalarından örneklerle konuya olan bakış açısını da kaleme almış. İçerisindeki saptamalar öyle yerinde ki hayran kaldım. Ülkemizdeki alt ve üst kesimlerin irdelemesini çok iyi yapmış ve "vay be! Gerçekten de böyleyiz." dedirten satırlar var. Çocuk dünyasında yetişkin dünyasına, toplumların davranışlarından kimlik sorunlarına, korkudan otorite ve öfkeye, persona ve gölgeye, aidiyetlikten yalnızlığa dek geniş bir yelpaze, yoğun ve anlaşılır bir anlatım. Tam bir dolu dolu okuma deneyimi. Böyle verimli okumaları çok seviyorum. Psikolojiye, sosyolojiye ilgi duyanların, kendini daha iyi tanımak isteyenlerin mutlaka okuması gerek. Bu türde en sevdiklerim arasına girdi "Zamane". Ne yazık ki yazarımızı geçen yıl yitirdik. Ama bıraktığı bu eserler sürekli olarak geleceğe, topluma ve içimize tutulan bir ışık olarak kalacak. Asla sönmeyen. Altı çizili çok tümcem oldu. Başucu betiklerim arasında yer aldı. @metiskitap 'ı böyle bir eseri bize kazandığı için kutluyor ve başarılar diliyorum yayınevimize.
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Zamane Kitabında Engin Geçtan diğer kitaplarında olduğu gibi okuru derin sorgulamalar ve farkındalıklara sürüklüyor. Toplumsal ve bireysel olayların altında yatan anlamları keşfetmek isteyenler için değerli bir kaynak.
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Engin Geçtanın kitapları,hayatımda sorduğum tüm soruların cevabını veren kitaplar oldu…. Kitapları bitikten sonra,altını çizdiklerimi tekrar okurum…Sonra onların üzerinde tekrar düşünürüm ve benim başucu kitapların olur…
Zamane
ZamaneEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20201,248 okunma

Yazar Hakkında

Engin Geçtan
Engin GeçtanYazar · 20 kitap
Engin Geçtan 12 Ocak 1932'de İzmir'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Geçtan, psikoloji ve nöroloji dallarında ABD'de New York ve Columbia üniversitelerinde beş yıl süreyle uzmanlık eğitimi gördü. 1974'te profesörlüğe yükselen Geçtan, ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulundu. Ayrıca, bir yandan psikiyatr olarak mesleğini icra ederken, bir yandan da sürekli yazıyordu. Geçtan’ın, Dersaadet'te Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?, Kırmızı Kitap ve Kızarmış Palamutun Kokusu ve Tren adlı romanları bulunuyor. Uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan 1975-1987 yılları arasında meslek dışı okuyucular tarafından da ilgiyle karşılanan dört kitap yazdı. Çok sayıda basım yapmış ve yapmakta olan ve kendi bilimsel disipliniyle ilgili bu dörtlünün ardından, (İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası, Metis) psikiyatri alanının çerçevesinden çıkma isteği doğrultusunda roman-senaryo çalışmalarına başladı. Ankara ve İstanbul’daki dört üniversitede öğretim üyeliği yapmış olan Engin Geçtan halihazırda üniversitedeki part-time görevi dışında klinik çalışmalarını psikoterapist olarak sürdürmektedir. Romanlarına 2004 yılında “Tren”i de ekleyen Geçtan, kırk yıllık bir deneyimin ardından psikiyatriye, Türkiye insanına ve bugün kaosun kenarında yaşanan süreçlere bakışını dile getiren “Kimbilir?” ve “Hayat” adlı kitapları yayımlamıştı. Prof. Dr. Engin Geçtan, Psikiyatri alanıyla ilgili çok sayıda basım yapmış “İnsan Olmak”, “Varoluşçu Psikiyatri”, “Normaldışı Davranışlar” ve “Psikanaliz ve Sonrası” kitaplarını kaleme aldı. Engin Geçtan ardından, roman-senaryo çalışmalarına başlamıştı. Psikiyatri uzmanı, romancı ve yazar Prof. Dr. Engin Geçtan 86 yaşında yaşamını yitirdi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.