Varoluşun Bireysel ve Toplumsal Anlamı

Şubat 1984
İlk Yayın Tarihi:
1983
Adam Yayınları

Enlerim arasında oldu bu kitap
Belki çok ihtiyacımın olduğu bir dönemde dinlediğim için bana çok iyi gelen ve hayran kaldığım bir kitap oldu . Her davranışın altındaki o psikolojik tanı beni çok etkiledi. Her konuyu ayrı ayrı işleyişi oldukça açıklayıcı yazısı her yaşta insanın okuması ve birçok kez okuması gereken bir kitap .
İnsan OlmakEngin Geçtan · Adam Yayınları · 198433,5bin okunma
YÜKSEK FARKINDALIK İÇERİR!
2024 32. kitabı
Okunma: 12 Mart 2024 17:34
Neden bu kitabı okuyalım? Niye psikanaliz kitabı okuyayım ki! Diyenlere; Kendini tanımak için,Kişisel gelişim için(şahsi fikrim kişisel gelişim kitapları okumamak,eskiden çok okuyan biri olarak söylüyorum.) ,Başkalarını daha iyi tanımak için,Yaşadığı sorunlarda ve çözüm yollarında farkındalık kazanmak için(dikkat edelim fazla farkındalık mutsuzluk getirebilir) ,Hayatı anlamlandıra bilmek ve bakış açıları yaratabilmek için. Kitapta kuramsal veya akademik dil kullanılmamış(afedersiniz,aptala anlatır gibi anlatılmış) daha önce aynı şekilde Nietzsche Ağladığında kitabında bu yazım dilinden bahsetmiştim incelememde ( #234819940 o incelemeyi okumak isteyenler okuyabilir.) İnsan Olmak tavsiyesinide o inceleme sonrası almıştım. Bir kaç kişi söyleyince hemen okudum tavsiye edenlere çok teşekkürler. Kitabı okurken “aaa,dayım” dedim, “aaa,ben” dedim, “aaa,dayıoğlum” dedim, yuh ama hocam sen bizim sülaleyi, aileyi, beni nasıl bu kadar iyi tanıyorsun dedim. Çevremdeki insanları anlattı,yüzleri gözümün önünden geçti.Merak etmeyin bundan fazlasını sizde diyeceksiniz. Demezseniz ben burdayım. Kitap 12 bölümden oluşuyor. Birey ve Toplum bölümü ile başlıyor ve Kendini Yaşamak ile bitiyor. Her bölüm hayatımızdaki bir kesit…. Bölümlere girmiyorum girersem inceleme değil köşe yazısı,makale tarzı yazmam gerekir. “İçeriği çok sağlam.” "Eş seçmek, kitap seçmeye benzer; iyi tasarlanmış bir kapak ve cilt ilginizi çekebilir ama içeriği sağlam olmadıkça, sonunu getirmek zordur." Konfüçyüs “Dolayısı ile bu kitap, öncelikle insanın kendisindeki ve çevresindeki bilinmeyenlerinin sayısını azaltmayı amaçlamaktadır. Kendimizi ve çevremizi anlayamamanın getirdiği ürküntü dış dünyanın tehlikeli bir alan olarak algılanmasına neden olur. Böyle bir durum, davranışımızı tehlikelere karşı
İnsan ve Hayat
2023 34. kitabı
Eveeet.. Çok sevdim ve inceleme yazmak istedim ben bu kıymetli kitaba. Arka fonda: Fazıl Say insan insan Öncelikle; Bu kitabın kapağı çok dikkatimi çekti. Freud’un Buzdağı Topografik kuramından esinlenilmiş olmalı. Bilinç buz dağının gün yüzünde kalan kısmıdır. Kelime anlamı insanın kendisi ve çevresini tanıma yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Şu anda yaşadığımız, duyduğumuz, hissettiğimiz yaşantıların bulunduğu düzeydir. Bilinç öncesi şu anda farkında olmadığımız kısımdır. Ancak üzerinde biraz düşündüğümüzde ya da kendiliğinden hatırımıza gelen yaşantılar buluruz. Bilinç dışı farkında olmadığımız ama bizi yönlendiren tüm istek ve dürtülerden oluşur. Buzdağı metaforunda buzdağının zirvesine ulaşmış bir mutlu insan göreceksiniz kitap kapağında sanki bir zafer elde etmiş gibi bu şekilde yorumladım. Umarım biz de zafere ulaşıp hep zirvede ve mutlu oluruz. Bu aralar hayatımdaki belirsizliklerle deli gibi mücadele etmeye çalıştığım ancak elimden bir şey gelmediğini bildiğim; zaman zaman kendime isyan ettiğim ve acı çektirdiğim bir dönemdeyim. Adını koyamadığım duygu karmaşası içindeyim. Kendime iyilik yaptım bir nebze de olsa acıma ilaç gibi geldi ya da öyle hissediyorum bilmiyorum. Öyle hissetmek istiyor da olabilirim. İyi ki önerdiniz ve benim de okumama vesile oldunuz. Böyle su gibi akan dolu dolu hazine niteliğinde olan kitaplara bayılıyorum. Hemen hemen her satırını çizdiğim okumaktan büyük keyif aldığım bir kitap oldu. Hissettiklerimizi ama dile getiremediğimiz çoğu şeye değinmiş. Diğer psikoloji ya da kişisel gelişim kitapları gibi değil açık ve anlaşılır sıkılmayacağınıza eminim. Okudukça kendinizi bulacaksınız, kendinizi tanıyacaksanız. Okurken “aaa ben de böyle hissediyorum, demek ki sebebi buymuş.” dediğim satırlar çok oldu. Psikolojiye merakı olanlar
İnsan OlmakEngin Geçtan · Metis Yayınları · 202533,5bin okunma
İnsan olmak ya da olmamak bütün mesele bu!
2024 64. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2024 15:53
Hayat deneyimleriyle psikiyatriyi birleştiren entelektüel bir psikiyatrın kaleminden, insana ait ne varsa içinde bulacağınız, hazine değerinde bir başucu kitabı. Her sayfasında hatta her paragrafında altı çizilecek notlar alacağınız, kitabı okurken aynı zamanda bir nevi tekrar yazmış olacağınız şahane bir kitap. Kitap bittikten sonra aldığınız notlar kitap kalınlığında olursa şimdiden şaşırmayın. Açıkça söyleyebilirim ki kitap alanında yazılmış en iyi kitaplardan ayrıca Engin Geçtan'ın akademik dil kullanmaması hasebiyle herkesin çok rahatlıkla anlayabileceği bir eserdir. Yazarın adını bilmeden okusaydım Freud, Jung, Alfred Adler, Erich Fromm ya da Irvin Yalom'un bir kitabı diye düşünebilirdim. Yazarın Türk olması, ülkemizden böyle değerli bir insanın çıkmış olması ayrı bir gurur kaynağı. Kitabı okuyacaklara en önemli tavsiyem sakin bir ortamda, sindirerek okumaları. İçerisinde insana, hayata dair her şeyin olduğu bu kitap özümsenerek, dikkatlice okunursa kişiye çok şey katacaktır. İddia ediyorum ki her ne kadar tarzları biraz farklı olsa da Engin Geçtan'ın İnsan Olmak kitabı, Irvin D. Yalom'un Nietzsche Ağladığında kitabından daha iyi. Okuduktan sonra farklı düşüncede olanlar olursa ben buradayım her türlü eleştiriye açığım :D Kitap hakkında fazla spoiler vermeden iki kelam edeyim... Kitap; Birey ve Toplum, Ana-Baba ve Çocuk, İnsanlardan Korkmak, Öfke ve Düşmanlık, Değersizlik Duygusu, Kaygı, Sorumluluktan Kaçış, Yalnızlık, Ortak-Yaşam İlişkisi, Nevrotik Kısırdöngü, Yaşam ve Ölüm, Kendini Yaşamak, Epilog olmak üzere 13 bölümden oluşmaktadır. Kitap, insanın ve toplumun psikolojisinin analiz edildiği bir eser olup insanın psikolojik ve duygusal
2017 36. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2017 00:00
Psikiyatr Engin Geçtan, yaklaşık 35 yıl önce kaleme aldığı bu kitabında adeta tüm insanlığın falına bakmış. Böylesine bilimsel alt yapısı olan bir eser için 'fal' benzetmesi yapmamı yadırgayacak olanlara baştan söyleyim ki, bu tabiri özellikle kullandım. Çünkü Geçtan'ın kitabında anlattıklarının yüzde birini bir falcı karşımıza oturup anlatsa, hepimiz hem şaşırır hem de duyduklarımızdan mest olurduk. Çünkü birinin bize bizi anlatmasını her zaman gizemli bulur ve bundan haz duyarız. Tabii Geçtan falımıza bakarken iskambil kağıtları ya da bakla, boncuk gibi gereçler yerine bilimsel olarak kabul görmüş kuramları, klinik deneylerden edindiği tecrübeleri, kişisel araştırmalarını ve gözlemlerini kullanıyor. Günlük hayatta hepimizin yaşadığı ortak sorunları genel başlıklar halinde bölümlere ayırıp tüm detaylarıyla inceliyor. İçinde yetiştiğimiz aile yapısı hayatımız boyunca davranışlarımızı nasıl etkiliyor? Neden başka insanlara karşı zaman zaman öfke ve düşmanlık duyuyoruz? Neden bazen kendimizi değersiz hissediyoruz? Neden çoğu zaman kendimizi kaygılı hissediyoruz? Günlük yaşamda sorumluluklarımızdan kaçtığımızın ne kadar farkındayız? Kimi zaman kalabalıkta dahi kendimizi yalnız hissetmemizin altında ne yatıyor? Özellikle ilişkilerimizde verdiğimiz ve vermediğimiz tepkiler, o ilişkiyi nasıl etkiliyor? gibi insan olmaya dair pek çok sorunun cevabını detaylı olarak bulabileceğiniz bir kitap İnsan Olmak... Kitabı bitirdiğinizde, her şeyden önce kendinizi, ailenizi, çevrenizdeki insanları hatta genel olarak insanı tanıma sürecinde çok önemli kazanımlar elde ediyorsunuz. Kitap boyunca kendi davranışlarınızda fark etmediğiniz pek çok detayı ve nedenlerini öğrenme, sorgulama ve kabullenme süreçleri yaşıyorsunuz. Günlük hayatta evde, işte, sosyal hayatta diğer insanlarla olan
·184 syf.·
2023 3. kitabı
KİTAP HAKKINDA İnsan Olmak, ilk kez 1983 yılında yayımlanan Engin Geçtan’ın psikiyatri kitabı. Tam 40 yıl önce yazılmış olmasına rağmen geçerliliğini korumaktadır. Yazıldığı günden beri çok beğenilmiş ve her zaman çok okunan kitaplardan biri olmuştur. YORUM VE GÖRÜŞLERİM İnsan Olmak, temelde insan psikoloji üzerine yazılmış gibi gözükse de içinde bir çok konu ve tür olan bir kitap. Felsefe de var, tarih de var, teknoloji de var.. Temeline insan psikolojisini alarak bize rehberlik etmek istiyor ve bunu başarıyor. Peki bize rehberlik ederken klasik yollara mı başvuruyor? Hayır. Şunu yapın, bunu yapın, demiyor. Psikolojik sorunları ve bunların sebeplerini açıklıyor. En önemlisi de anlamamızı sağlıyor. Birçok psikolojik rahatsızlığın temelinin çocukluktaki ebeveyn ilişkilerine dayandığını belirtiyor ve bittabi asıl sorun; sevgisizlik. Birçok sorunun temelinde sevgi eksikliği var. -Keşke sevgimizi gösterirken cimri olmasak...- Bu kitabı hazır olarak okursanız, yaşadığınız birçok psikolojik sorunun sebebini anlayacak ve gelişime açık biriyseniz bunları aşabilme yolunda adım atmaya başlayacaksınız. Çünkü insan, bilmediği bir şeyi anlayamaz, anlamadığı bir şeyin de üstesinden gelemez. Tabii ki buna hazır olmalısınız. Peki, hazır olduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Şöyle ki; bu kitabı okurken kendinizden değil, başkalarından bahsedildiğini düşünüyorsanız, henüz bu kitabı okumaya hazır değilsiniz demektir. Kitapta kendinizden bir şeyler buluyorsanız, hazırsınız demektir. İnsan Olmak, sağlam bir kafayla, yavaş yavaş okunmalı. Okurken zihninizin boş olmasına özen gösterin. Eğer özümseyerek, dikkatlice okursanız bu kitap size çok şey katacaktır. Bence okullarda zorunlu okutulması gerekir. Özellikle lise ve üniversite müfredatında bulunması gerektiğini düşünüyorum. Herkese
insan mıyız?
2022 87. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2022 01:19
Bu incelemede kurduğum cümleler sadece kendi fikirlerim veya başka kaynaklardan alıntıladıklarım değildir. Aşağıda yazanlar, kitabı okurken altını çizdiğim cümlelerin benim kafamda yeniden kurulup, özet mantığına çevrilmiş halidir. Yani, yazarın asıl anlatmaya çalıştığı veya özeti, bir bakıma kitabın bölümler halinde tahlili de diyebiliriz. 1. Bölüm: Birey ve Toplum Yazar, insanlığın birey halinden toplum haline geçişini anlatan bir bölüm ile kitaba giriş yapar. Birey ve toplum önemsiz gibi görünen iki kelime gibi görünse de tarihte insanlığın bireyden topluma doğru yürürken geride bıraktıkları ve yeni öğrendikleri şeyler o kadarda önemlidir ki, insanlığın hemen hemen bütün tohumları bu iki kelime arasında atılmıştır. Doğanın ürkütücü gücüyle başedebilmek için diğer insanlarla bir araya gelen insan farkında olmasada toplumu oluşturur. Toplum oluştuktan sonra savaş içgüdüsü olmayan insan, sahip olma dürtüsüyle savaşmaya başlar. Savaşın gelmesi politik bir düzenin başlamasına en büyük sebep olur. Çünkü savaşları yönetecek bir yönetici kısıma ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla ortaya başkanlar, önderler çıkar. Gruplar ve savaşlar büyüdükçe, topraklar fethedildikçe belirli başlı kurallar ve düzen hakim olmaya başlar. Bunun sonucunda da devlet kavramı ortaya çıkar. Yazar, "Devlet, istilanın bir ürünüdür ve kazanan grubun yenilene egemen olmasından kaynaklanır." diyerek devletin başlama sebebini çok net özetler. Devlet varsa yasada olmalıdır. Egemen azınlık kendi gücünü giderek yasal bir sisteme dönüştürür ve halkın kendilerini kabul etmesini, kendilerine bağlanmasını sağlar. "Samimiyetsizlik uygarlıkla gelişmiştir. Çünkü uygarlıkla birlikte diplomasi de gelişmiş, çalınacak şeylerin sayısı artmıştır." diyen yazar diplomasinin temel direğine nokta atışı yapar. Bu durumlarla
İnsan ve Duygular
《 İ N S A N O L M A K 》
2025 80. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2025 16:58
Engin Geçtan , İnsan Olmak kitabının arka kapağında kirpiyi metafor olarak kullanıyor. Bu metafora göre "insan ilişkilerini" "soğuk günde karşılaşan bir grup kirpiye" benzetiyor. Kirpiler ısınmak için birbirlerine yaklaştıklarında, dikenleri birbirine battığı için tekrar uzaklaşıyorlar. Uzaklaşınca üşüyorlar ve tekrar yakınlaşıyorlar. Bu şekilde devam ederek ısınabilecekleri uzaklığı buluyorlar. Kısa ama derin olan bu metafor ile yazar, insan ilişkilerinde her anlamda olması gereken mesafeyi anlatıyor. İnsanlarla ilişki kurabilmek için ise, bireyin kendini tanıması gerektiğini söylüyor. Kitabı okurken Ahzab-72 sürekli zihnimde gezdi; "Biz emaneti, göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten çekindiler, (sorumluluğundan) korktular. Onu insan yüklendi. Doğrusu o çok zalim, çok cahildir." İnsan olmak bir sorumluluktur. Bedeniyle var olmak değil, ruhuyla, ruhunun âzâlarıyla insan olmaktan bahsediyor. Et ve kemiğimizle, ruhu terbiye etmeden, var olmaya devam etmek beşer olmaktır. İnsan olmak için, bireyin kendini tanıması ve bilmesi gerekir. Ruhunu terbiye etmesi,onu büyütmesi ve olgunlaştırması gerekir. Bu, tamamlanan bir eylem değildir. İnsan olmak bir süreçtir ve ömür boyu devam eder. Peygamber Efendimiz (sav)'in de der ki; “Kim kendini bilirse Rabbini bilir”. Kendini bilmek Yaradanını tanımaya götürür. Ve aynı zamanda bu süreç, anlamlı bir hayat yaşamaya vesile olur. Dünyadan göçerken, arkasına pişmanlıkla bakmadan; iki dünyasına da güzellikleri miras bırakan bir zenginlikle göçer. Bu bağlamda psikoloji bilimi kıymetlidir. Gerçek ve kaliteli kaynaklar bize, ruhumuzun haritası adına yol gösterir ve rehberlik eder. Farkındalık kazandırır. Yunus Emre ne güzel açıklar; İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir __Sen
Psikoloji
Okunması gereken kitaplarda bugün
·183 syf.·
2026 58. kitabı
Öncelikle bu kitaba, bazı psikoloji kitapları gibi olacağını düşünüp bir önyargıyla başladım. Çünkü “psikoloji” adı altında yazılmış ama aslında kişisel gelişim gibi yüzeysel kalan kitapları pek sevmiyorum. Bu yüzden çoğu zaman Freud okumayı tercih ediyorum. İnsan Olmak ise beni bu anlamda gerçekten şaşırttı. Dili çok sade ama bir o kadar da derin. Kitap, insanın sadece dış dünyayla değil, kendi iç dünyasıyla da yüzleşmesi gerektiğini çok etkileyici bir şekilde anlatıyor. Özellikle anne-baba olmak, yalnızlık ve kaygı üzerine olan bölümler beni en çok etkileyen kısımlar oldu. Bir bölüm vardı ki özellikle kaygı kısmıydı… O bölüm beni kişisel olarak çok derinden etkiledi. Çünkü anlattıkları benim hayatımda birebir karşılık buluyordu. Ben tüp mide ameliyatı oldum; yaklaşık dört–beş yıl önceydi ve bu süreçte ciddi bir kilo verdim. Ameliyat öncesinde sosyal ortamlarda çok yoğun bir kaygı yaşıyordum. Toplu taşımaya bindiğimde, bir düğüne ya da kalabalık bir ortama girdiğimde, hatta bir kafede otururken bile aklımdan sürekli aynı düşünceler geçiyordu: Oturduğum sandalyenin kırılabileceği, insanların görüntümden rahatsız olabileceği… Belki dışarıdan bakınca abartılı gelebilir ama benim zihnimde oldukça gerçek ve yorucuydu. Kitaptaki o kaygı bölümü, bu düşüncelerin aslında ne kadar insani ama bir o kadar da yıpratıcı olduğunu yüzüme vurdu. Kendimi ilk defa bu kadar net gördüm diyebilirim. Ameliyattan sonra ise sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da bir dönüşüm yaşadım. Bir noktada şunu fark ettim: insanların benim dış görünüşümden çok kim olduğumla, ne düşündüğümle ilgilenmesini istiyorum. Ve daha da önemlisi, benim de artık kendimi bununla değerlendirmem gerekiyor. Aynı zamanda kitabın akademik bir dili olması da hoşuma gitti. Freud okurken sık sık “burada ne
Alıntı
2023 10. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2023 16:03
Sahiden 'İnsan Olmak' nedir? "İnsan, varolduğu günden bu yana sürekli olarak, içinde yaşadığı dünyayı ve evreni tanımaya ve anlamaya çalışmış, ancak bu çabası içinde en az tanıyabildiği varlık yine kendisi olmuştur." Yazarımızın bahsettiği bu cümleden anlıyoruz ki: İnsanoğlunun türü olan 'İnsanı' tanıyabilmeyi ve anlayabilmeyi ne kadar az çaba sarf edişimiz olmuştur. Kendimizi tanıyamamak, bilememek çok ürkütücü olmalı galiba. Kendimizi ; ne kadar hangi ölçüde, hangi kriterlerde tanıyoruz? Ya da kendimizi tanımak için çaba sarf ediyor muyuz? Günümüz çağında bu tarz soruların cevaplarını arıyoruz, aramakta devam ettiğimizi, hatta çaba sarf ettiğimizi söyleyebilirim. Okuduğum her bir kitap beni yeni bir 'ben' yapıyor. Bu kitap da bana bunu yansıttı. Sonuçta bu kitap bana hitap ediyor. Neden okumayayım dedim ve başladım. Bitirdiğim zaman da çok üzüldüğüm bir kitap oldu. Kendime farklı açıdan bakmaya başladığım an iyi ki okumuşum dedim. Her yeni bir günde okurken sorguladığım, bana çokça anlam katan bir Engin Geçtan kitabı oldu. Bu kitap ile bu kadar bağlantı kuracağımı zannetmezdim. 183 sayfa olması hemen okuyayım tarzında düşünmeyin çünkü hata edersiniz. Toplam 13 bölümden oluşuyor. Her cümlesi benim için yeni bir çığır açtı. Ben aslında kitabın ön yüzü kapağın da bulunan resimden bahsetmek istiyorum. Bir buzul üstüne çıkmış ,ellerini açmış olan bir adamı görüyoruz. En aşağıda olan yerleri bir bir açmış ve en üst zirveye kadar gelmiş birini görüyoruz. İşte bana göre 'İNSAN OLMAK' böyle bir şey diye tanımlamak istiyorum. Herkes sözde insan' dır. Gerçek 'İNSAN OLMAK' o buzulun üstündeki olan insan gibi; kademe kademe aşmış , bu zirveye gelmiş, sonunda ben 'İNSAN OLDUM' diye bağırabilmektir. Böyle bir duygudur İNSAN OLMAK. Sizleri biraz daha üst tura
Psikoloji

Engin GeçtanYazar · 20 kitap
Engin Geçtan 12 Ocak 1932'de İzmir'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Geçtan, psikoloji ve nöroloji dallarında ABD'de New York ve Columbia üniversitelerinde beş yıl süreyle uzmanlık eğitimi gördü. 1974'te profesörlüğe yükselen Geçtan, ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulundu. Ayrıca, bir yandan psikiyatr olarak mesleğini icra ederken, bir yandan da sürekli yazıyordu. Geçtan’ın, Dersaadet'te Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?, Kırmızı Kitap ve Kızarmış Palamutun Kokusu ve Tren adlı romanları bulunuyor. Uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan 1975-1987 yılları arasında meslek dışı okuyucular tarafından da ilgiyle karşılanan dört kitap yazdı. Çok sayıda basım yapmış ve yapmakta olan ve kendi bilimsel disipliniyle ilgili bu dörtlünün ardından, (İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası, Metis) psikiyatri alanının çerçevesinden çıkma isteği doğrultusunda roman-senaryo çalışmalarına başladı. Ankara ve İstanbul’daki dört üniversitede öğretim üyeliği yapmış olan Engin Geçtan halihazırda üniversitedeki part-time görevi dışında klinik çalışmalarını psikoterapist olarak sürdürmektedir. Romanlarına 2004 yılında “Tren”i de ekleyen Geçtan, kırk yıllık bir deneyimin ardından psikiyatriye, Türkiye insanına ve bugün kaosun kenarında yaşanan süreçlere bakışını dile getiren “Kimbilir?” ve “Hayat” adlı kitapları yayımlamıştı. Prof. Dr. Engin Geçtan, Psikiyatri alanıyla ilgili çok sayıda basım yapmış “İnsan Olmak”, “Varoluşçu Psikiyatri”, “Normaldışı Davranışlar” ve “Psikanaliz ve Sonrası” kitaplarını kaleme aldı. Engin Geçtan ardından, roman-senaryo çalışmalarına başlamıştı. Psikiyatri uzmanı, romancı ve yazar Prof. Dr. Engin Geçtan 86 yaşında yaşamını yitirdi.