2025 9. kitabı
Okunma: 13 Mart 2025 11:39
Babalar ve Oğullar / Kitap Yorumu Rus Edebiyatının ilk modern romanı olarak kabul edilen Babalar ve Oğullar kitabının yorumu ile geldim. Kitabın bir diğer önemli noktası ise kitaptaki Bazarov karakterinin İran Turgenyev'e kitap yazmayı bıraktıran bir karakter olması. Evet okuyunca bende şaşırdım şaşırdım yazar öylesine çok etkilenmiş ki bu yarattığı karakterden, edebi hayatını de derinden sarsmış diyebiliriz. Peki nasıl bir karakter ki bu böylesine etkilemiş yazarı? Bazarov demek Nihilizm demek. Ayrı Oblomov kitabının Oblomovluk terimini hayatımıza sokması gibi aslında Bazorovluk yapmak da bu kitap ile hayatımıza girmiş diyebilirim. Peki Bazarov ile Nihilizm neden özdeşleşmiş? Çünkü karakterimiz tam da bu akımın felsefesini taşıyor. Kendini beğenmiş, her şeyi bildiğini düşünen , herkesi cahil gören, aile, arkadaşlık bilmeyen , ahlak anlayışı olamayan bir karakter. Ona göre hiç bir şey yok, sadece kendisi var olan. Ama çevresi onu bir soytarı olarak nitelendirmiş. Kendisine tapan ailesine bile birkaç günden fazla katlanamayan bir karakter Bazarov. Kitap , kuşaklar arası çatışmayı çok iyi yansıtmış. Bu yönüyle de döneminden kopup günümüze kadar gelmiş diyebilirim. Olay örgüsü oldukça akıcı. Karakterler insanın içine işliyor okudukça. Onları anlamamızı sağlıyor. Benim kitaptan çok bir beklentim olmasına rağmen çok sevdim ve mutlu ayrıldım kitabın başından. Okuyacak olanlara şimdiden iyi okumalar. Kitabı okumuş olanlar ile de yorumlarda buluşalım
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202555,8bin okunma