Puan vermedi·192 syf.····Okunma: 16 Mart 2025 12:15 Mahfi Eğilmez'in Örneklerle Kolay Ekonomi kitabını bitirdikten sonra, bu alana ilgi duyanlar için bir rehber hazırlamak istedim. Ekonomi ve finans, hayatımızı doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri. Türkiye’de ekonomik belirsizlikler, eğitim, hukuk ve birçok alandaki yozlaşmalar sonucunda bireysel olarak ekonomik farkındalık kazanmak artık bir lüks değil, bir zorunluluk. Bu yüzden finansal okuryazarlığı artırmak, tasarruf yapmayı öğrenmek ve yatırım bilinci kazanmak hepimiz için kritik bir adım.
Ekonomi ve Finans Yolculuğunda İzlenmesi Gereken Adımlar:
Parayı Tanımak: Günlük hayatımızın merkezinde olan parayı anlamadan finansal özgürlüğe ulaşamayız. Para nedir, nasıl çalışır, ekonomik sistemler nasıl işler gibi temel kavramları öğrenmek gerekiyor.
Tasarruf ve Bütçe Yönetimi: Gelir ve gider dengesini kurmak, harcamalarımızı kontrol altına almak ekonomik güvencemiz için ilk adımdır.
Yatırımı Öğrenmek: Tasarruflarımızı sadece birikim olarak tutmak enflasyon karşısında kayıptır. Doğru yatırım araçlarını öğrenerek enflasyonun üzerinde getiri sağlamak önemlidir.
Ekonomi ve Finans Bilgisi Edinmek: Ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri takip etmek, yatırım kararlarımızda bizi bilinçli hale getirir.
Yatırım Araçlarını Tanımak: Hisse senetleri, tahviller, yatırım fonları, emtialar ve kripto paralar gibi farklı yatırım araçlarını öğrenerek kendimize uygun bir yatırım portföyü oluşturmalıyız.
Portföy Yönetimi Yapmak: Riskleri dağıtmak için çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü oluşturmak ve ekonomik dalgalanmalara karşı dayanıklı olmak gerekiyor.
Sabırlı ve Disiplinli Olmak: Yatırım uzun vadeli bir süreçtir. Piyasa dalgalanmalarına karşı panik olmadan, sabırlı bir şekilde yatırım yapmaya devam etmek büyük önem taşır.
Ekonomi ve Finans Yolculuğunuz İçin 7 Kitap Önerisi :
Bu kitaplar, finansal düşünce yapınızı değiştirmenize ve ekonomi bilincinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Eğer orijinal hallerini okumak istemezseniz, Unitas Yayınları’nın kısaltılmış klasikler serisini tercih edebilirsiniz.
Babil’in En Zengin Adamı – George S. Clason
Kişisel finans ve tasarruf konusunda temel prensipleri öğreten, klasikleşmiş bir eser.
Zengin Olma Bilimi – Wallace D. Wattles
Zenginliğin psikolojisi ve finansal başarıya ulaşmak için doğru düşünme şekli üzerine bir rehber.
Güç ve Zenginlik – Charles Albert Poissant
Zengin olmanın yalnızca şans ya da mirasla değil, disiplinli çalışma ve doğru kararlarla mümkün olduğunu anlatan bir kitap.
Düşün ve Zengin Ol – Napoleon Hill
Finansal başarıya ulaşmış insanların yöntemlerini analiz eden ve kişisel gelişimi teşvik eden bir eser.
Zenginliğe Giden Yol – Brian Tracy
Finansal özgürlüğe ulaşmanın pratik yollarını anlatan motivasyonel bir kitap.
Zenginliğin Anahtarı – Robert G. Allen
Farklı yatırım yöntemleri ve pasif gelir kaynakları oluşturarak finansal güvenliği sağlama yolları üzerine bir rehber.
Zihninizdeki Milyon Dolarlık Sır – Mark Fisher
Finansal başarıya ulaşmada zihinsel tutumun ve düşünce biçiminin önemi hakkında bilgiler sunuyor.
Ekonomi ve Finans İçin Eğitim Önerileri:
Kitapların yanı sıra, ekonomi ve finans konularında kendinizi geliştirmek için eğitim videoları izlemek de çok faydalı olacaktır. YouTube ve Udemy gibi platformlarda birçok ücretsiz veya uygun fiyatlı eğitim bulabilirsiniz.
Mutlaka İzlenmesi Gereken Eğitimler:
Yatırım 101 – A’dan Z’ye Finans Eğitimi (YouTube):
Finansal okuryazarlık için başlangıç seviyesinde temel bilgiler içerir.
Haluk Tatar – Ekonomi Eğitimi (YouTube):
Ekonomi ve finans dünyasına dair geniş kapsamlı bilgiler sunar.
Yatırım 101 – Ekonomi 101 Eğitimi (YouTube):
Makro ve mikroekonomiyi temel düzeyde öğrenmek isteyenler için faydalı bir kaynak.
Uygulamalı Borsa ve Temel Analiz Eğitimi (YouTube Udemy): Borsa yatırımı yapmayı planlayanlar için temel analiz yöntemlerini anlatan bir eğitimdir.
Yatırım Fonları ve Portföy Yönetimi ( YouTube Udemy): Portföy oluşturma ve uzun vadeli yatırım stratejileri geliştirme konusunda rehber niteliğinde.
Hisse Portföy Yönetimi (YouTube Udemy) :
Hisse senedi yatırımı yapmayı düşünenler için detaylı bilgiler sunar.
A’dan Z’ye Bitcoin ve Kripto Para Eğitimi (YouTube/Udemy) : Kripto paralar ve blockchain teknolojisi hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler için uygundur.
Borsa ve Teknik Analiz Eğitimi (YouTube Udemy):
Teknik analiz yöntemlerini öğrenerek piyasa hareketlerini yorumlama becerisi kazandırır.
İlk üç eğitimi mutlaka almanızı, diğerlerini ise ihtiyacınıza göre değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Sonuç: Ekonomik Özgürlüğe Giden Yol
Ekonomiyi ve finansı anlamak, sadece yatırım yapmayı öğrenmekten ibaret değildir; aynı zamanda geleceğinize dair bilinçli kararlar almanızı sağlar. Eğer bu konulara yeni başlıyorsanız, önce önerilen kitapları okuyarak temel bilgileri edinebilir, ardından eğitim setleri ile daha derinlemesine öğrenme sürecine geçebilirsiniz. Finansal başarı sabır, disiplin ve doğru bilgiyle mümkündür. Unutmayın, her düşüş bir fırsat, her yükseliş ise bir uyarıdır. Planlı hareket edin, öğrenmeye devam edin ve geleceğinizi güvence altına alın!
Bu süreçte her türlü soru ve önerilerinize açığım. Umarım bu rehber, ekonomi yolculuğunuzda size ışık tutar.
NOT: kitaplar ve eğitimleri yazım sırasına göre okuyup izlerseniz birbirleriyle bağlantılı olacaktır.