2025 29. kitabı
Gustave Flaubert. Madame Bovary'i yakın arkadaşı Bouilhet'in anlattığı bir olaydan yola çıkarak yazar. Delamare adlı bir doktor, evlenir. Evliliği dedikodu malzemesi olur ve karısı intihar eder. Doğu yolculuğu sonrası Fransa'ya dönen Flaubert, Madame Bovary'i yazmaya başlar.55 aylık bir çalışma sonrası 1856 yılında Madame Bovary'i bitirir. Madame Bovary aynı yıl yayımlanır.Flaubert ve yayıncısı hakkında toplumu ahlâksızlığa teşvikten dava açılır. Emma, babasının eğitimine verdiği önem nedeniyle şehirli kızlar gibi eğitim almış bir köylü kızıdır. Sosyal sınıfların sınırlarının keskin bir şekilde çizildiği bir ortamda, Emma almış olduğu eğitime rağmen bocalar.Evliliğinin başında, büyük bir coşkuyla evini düzenler.Mutludur.Bir süre sonra doktor olan kocası Caharles'a okuduğu romanlardaki gibi aşık olmadığını fark eder.Bunun sorumlusunun da Charles olduğundan emindir. Yaşadığı hayat Emma için sıkıcı ve dayanılmazdır.Hayalindeki yaşamı taklit etmeye çalışırken, kocasını bu yaşama yakıştıramaz.Charles, incelikten yoksun, entelektüel düzeyi yetersiz, duyarsızdır, Emma için. Kocasını kendince değiştirmeyi dener. Değiştiremiyeceğini anlayınca da kendine gizli bir yaşam inşa eder. Charles karısıyla mutludur, karısının mutsuzluğundan da habersizdir.Bu durum insanda Charles'a karşı hem kızgınlık hem acıma hissi uyanıyor roman boyunca. Madame Bovary, kısaca, evliliğinde aradıklarını bulamayan bir kadının hayalleri ile gerçekler arasında kalıp, evlilik dışı ilişkiye sürüklenip, intihar etmesinin hikâyesidir. Bazı eleştirmenler Madame Bovary ve Don Quijote arasında ilişki kurarlar. Şövalye romanları Don Quijote'nin sonunu hazırladığı gibi romantik romanlar da Madame Bovary'nin sonunu hazırlamıştır. Madame Bovary, değişik okumalar yapmaya açık bir metin.Kadın için evliliğin kendini gerçekleştirme açısından tek seçenek olarak sunulduğu bir toplumsal yapıda, Madame Bovary'in kaderini kabul etmeyip, isyan etmesi, başka yaşam ihtimallerinin peşinde koşması, aslında bir başkaldırı da sayılabilir. Flaubert, Madame Bovary'de örnek aldığı kişinin kendisi olduğunu söylemiş. Flaubert ile çok geç bir tanışma yaşadım, Madame Bovary sayesinde. Çok beğendim, hem Madame Bovary'i hem Flaubert'in dilini, anlatımını.
Madame BovaryGustave Flaubert · Remzi Kitabevi · 196740,8bin okunma