nezaket
“Ey Âişe, yumuşak davran! Çünkü rıfk (nezaket) nerede bulunursa onu güzelleştirir, nereden çıkarılıp alınırsa o da çirkinleşir.” (Ebu Davud, Cihâd, 1; Müslim, Birr, 79.) Severek okuduğum bu kitaplarda tekrar gördüm ki nezaket, medyanın bize dayattığı gibi Avrupai bir yaşamda değil, İslam'ın kök hücrelerinin içinde mevcuttur. Kitapta da yazdığı gibi; "Osmanlı insanını hemen hemen her alanda ve hemen hemen her anlamda 'cihan örneği' yapan sır, işte budur; Peygamber'in izinde olmak... Derken başka 'iz'leri ve 'izm'leri izlemeye başladık. Takılıp tökezledik!" Osmanlı insanı olmanın yolu nezakette, nezaketinki ise inançtan geçiyor. Kitapta, her alanda nasıl davranması ve konuşmasını gerektiği açık açık örneklerle anlatıyor. Birey değişirse dünya değişir diyerek işe önce kendimizden başlamalıyız. Bu kitap da bu başlangıç için iyi bir kılavuz. Kazancı Yokuşu Nezaket - Sosyal ve Kurumsal Yaşamda 66 İdris Koç "Unutmayalım ki; • Gülümsemek, kapıları açmaktır. • Paylaşmak, çoğaltmaktır. • Hatır sormak, gönül almaktır. • Göz teması kurmak, önemsemektir. • Yer-yol vermek, değer vermektir. • Sırasını vermek, gönlünü almaktır. • Kibar olmak, olgun olmaktır. • Nezaketli olmak, hoş geçinmektir."
Alıntı