···Okunma: 10 Mart 2025 05:51 Herkese merhaba.
Şuan bir yerlerde tembellikten, üşengeçlikten kolunu dahi kıpırdatamayacak durum da olan insanlar olabilir. Ancak bu insanlar arasında "aslında ben öyle değilim, istiyorum ama bana bir şeyler engel oluyor ve sürekli yapacağım işe karşı bir üşengeçlik hali içinde oluyorum" diyen bir grup da mevcut. Bu kitabı okumaya başlayanlar yüksek ihtimal bulundukları ahvalden rahatsızlık duyan ve kendi durumlarına çözüm bulmak isteyenler olacaktır. Benim gibi tez yazmakta olan biri için bu kitabın adı dahi ilginç gelip "acaba aradığımı burada bulabilir miyim " diye sorduğum ve açıp okuduğum bir kitap oldu. Sürekli motivasyon eksikliği ile tezin başına geçiyordum ve malesef masa başından kalkmam ve dikkatimin dağılması çok yüksek oluyordu. Ancak en kötüsü ise başlamadan ertelemek benim için oldukça can sıkıcı bir durumdu. Tez konum isteyerek aldığım ,araştırmamı yaptıkça ilginç bilgiler edindiğim , oflayarak başına geçtiğim bir konu değil ancak ben neden erteliyorum ve ertelerken daha kısa vadeli hazlar alacağım şeylere yöneliyordum. Tez dışı bir kitap okuyup bitirmek kısa vadeli bir mutluluk verebilir, bir diziyi ya da filmi izlerken sonuca hemen varabilmek sizin elinizde çünkü tüm bölümleri bir kaç saatte ya da bir kaç günde izleyip bitirebilirsiniz.
Yüksek ihtimal benim durumunda olan kişilerin sayısı pek de azımsanmayacak durumdadır diye düşünüyorum. Ertelemekte olduğum işlerimin aslında benim için daha önemli olduğu fakat uzun vadede hemen sonuç alamayacağım ve birazda sancılı bir dönem olması beni ve benim durumunda olan kişileri oldukça etkileyen bir durum .Bu sebepten ertelemek ve savsaklamak bizim için kaçınılmaz bir durum haline geliyor. Kitapta dikkatimi çeken tek şey "motivasyonumuz olmasa dahi o işi yapmamaız gerektiğidir.Başka bahanelere girmenin bir manasını olmadığı sonucunu çıkarınca " tekrar masa başına geçip küçük küçük hedefler koyup ,her gün en az bir saat dahi olsa masa başında olmak , çalışırken dikkat dağıtıcı her ne varsa onu engellemek için bazı uygulamalardan yararlanmak sizler içinde faydalı olacaktır. Örneğin ben çalışırken Forest adlı uygulamadan yararlanıyorum, sizler de çalıştığınız sürenin puan karşılığında belli bir birikim sonrası gerçek bir ağaç dikmek istemez misimiz? hem de sizinle birlikte milyonlarca kişi bu uygulama sayesinde daha derin odaklanma sağlayıp ,kişiyi engelleyecek dikkat dağıtıcıları sessize alacak türden bir uygulama. Ben faydasını gördüğüm için öneri olarak buraya da yazmak istedim.
Her ne iş ile uğraşırsanız uğraşın bu işin kolay olması ya da zor olması mühim değil, önemli olan siz iradenizi nasıl geliştiriyorsunuz ve korkularınıza rağmen , motive olmayı beklemeden o işin başına geçip çalışmaya başlamak gerekiyor. Başladıktan sonra motivasyonun ve" başarıyorum, yapabiliyorum ben bu işi " demenin hazzına varacaksınız.
Herkese yaptığı işte başarılar diliyorum. Prokrastineyşın kitabının sizler için faydalı olması dileğiyle.
#alıntı :Önümüze koyduğumuz hedefe giden yolda en sık düştüğümüz tuzaklardan biri budur: Bir işi yapmak için illa canımızın istemesi gerektiğine inanırız. Böyle bir şey yok. Ve hayatımızdaki pek çok sorumluluk için geçerli olduğu gibi, bunu da canımız istemeyecek, hem de hiç! Mesele şu ki harekete geçmemiz için illa yapmamız gereken şeye motive olmamız gerekmiyor. Bir şeyi içimizden gelmese de yapabiliriz. Anne babalar bu gerçeği çocuklarına anlatabilmek için yıllarını harcıyorlar.