İki Şehrin Hikayesi
2025 143. kitabı
Okunma: 16 Mart 2025 01:31
Charles Dickens'ın okuduğum ilk eseri İki şehrin hikayesi.ilerlemekte baya sıkıntı çektiğimi söyleyebilirim.Nedeni belki biraz sabirsiz olmam birazda karakterlerin hikayeye dahil edilmesi( fazla karakter var) Olay Fransa ve İngiltere arasinda gecmekte olup bir doktorun ve kızının ihtilali ve ihtilal öncesi yaşadıkları ile bize o dönemin Fransa'sını anlatıyor.Ülkenin tek hakimi derebeyleri ve kraldır,halka yapılan her türlü zulüm vergilerle derebeyleri şatolarında zevk ve sefa içindeyken Fransa halkı sefalet içindedir. Kahramanız Dr.Manet bu derebeylerin hapse attırdığı bir karakter ve yıllarca bir kulede tek başına sevdiklerinden uzak kızının varlıĝından habersiz zihinsel fiziksel sağlığını tamamen yetirmek üzereyken ihtilal esnasında bulunduğu kuleden kurtarılır, kızına kavuşur ingiltereye göç ederler. Doktorun kızı lucie kendileri gibi göçmen olan Darnay ile evlenir mutlu bir hayat sürerken.Darnay günün birinde bir mektup alır kendisinden vefasını eksik etmesini istemeyen ihtilalde tutuklanmış eski tanıdıĝından. Darnay uzun bir yolculuktan sonra Fransaya döner ve kontrolde yakalanır milislerin hapishanesine atılır.Dr manet ve lucie Darnay'in peşinden fransaya gelmek zorunda kalırlar. Bu kadar uzatmamın sebebi aslında Darnay'in dönüşünde karşılaştığı vahşet Fransa cezaevleri tıka basa ve her gün onlarca kişinin mahkemeye çıkarılıp giyotine gönderilmesi. Savaşanlar,savcılar hakimler ve cellatlar hepsi aynı kişiler zihin olarak.Yillardir çekmiş oldukları sefalet baskı ve yoksulluğu gözlerini kör etmiş kimin suçlu kimin suçsuz olduklarına tamamen keyfi durumlarına kalmıştır.Fransa devrim yaparken ağızlarda tek slogan vardır."ÖZGÜRLÜK,EŞİTLİK,KERDEŞLİK ya da ÖLÜM. Ama görülen ve yaşanan tek şey ÖLÜM'dü ve daha da ÖLÜM arzusuyla yanan halk. Bu kadar kanıksanması normalleştirilmesi bir tür sapıklık gibi geldi bana ölenler yine onlardandı.Asıl suçlular ingiltereye servetleri ile göç etmişlerdi çoğu. Michel Faocult'un Hapishanin Tarihi'ni okuyan bilir ki Faocult eserinde tamamen fransa cezaevleri üzerinden bu eserini kaleme alır. İyi okumalar
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Can Yayınları · 202376,5bin okunma