2025 31. kitabı
Okunma: 17 Mart 2025 19:12
4 farklı hikayeden oluşan ve hem esere ismini veren ve hem de en beğendiğim hikaye olan “O muydu” adlı hikaye sürükleyici olması ve içimde kuşku uyandırması bakımından güzeldi. Hikayede John, çocuksu kişiliği ve abartılı sevgisiyle öne çıkan birisidir. Bir gün eşiyle yavru bir köpek alırlar ve John yine abartı sevgisini ona atfeder. Sevimli ve sadık olan bu köpek büyüdükçe de huyları değişmeye başlar. Kendini beğenmiş,huysuz ve kendisini efendi gibi görmeye başlar. Bir gün mutlu çifttin uzun yıllar sonra bir çocuğu olacağı haberinden sonra her şey değişir. Artık köpek yani Ponto eskisi kadar sevilmez, gözden düşer. Bu durumu kabullenemeyen köpek hırçınlaşır ve yerini alan şeye karşı kin güder ki o da doğacak olan bebektir. Her ne kadar aile içerisinde yaşamış olsa da Ponto yaptıklarından sonra evden atılır ancak Ponto’nun içindeki intikam duygusu kaybolmaz. Uygun bir zamanı kollayıp yerini alan o bebeği ortadan kaldırır ve amacına ulaşır. Hikayede köpek olan Ponto üzerinden insana ait olan sevgi,kıskanma,nefret,kin,intikam gibi duyguları yazar güzel bir dille aktarmış. Hikayeside sürükleyiciydi ve merak uyandırıyordu. Her ne kadar Ponto’nun yaptığını doğru bulmayıp sinirlensekte gerçekten tüm suç onun mu olur? Eskisi kadar sevilmemek,değersizleştirilmek,gözden düşmek kaldırılabilir şeyler mi ki bunu yaşayan kişi bir insan değil,hayvan. Diğer hikayelerden ise “Gamsız” aslında hayatta var olan lise zamanında yaşanan belki de anlık hormon yükselmesiyle gerçekleşen bir olay diyebilirim. Ama genel olarak o da çok kötü değildi. Sonuçta dediği gibi 21 yaşında olup hala lisede olmak ve öğretmen tarafından da ötekileştirilip,aşağılanma duygusu o zamanlarda zor kabullenilir bir duygu. Diğer hikaye “İki yalnız insan”da aslında ilgi çekici başlayıp sonunda beklemediğim bir olayla biten kısa bir hikayeydi. Dertleşirken dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Son hikaye “Prater’de ilkbahar” ise geçmişe duyulan özlem, yarımkalmışlıklar ve istenilen gibi yaşamayı, insanın ne halde kendisini iyi hissediyorsa öyle yaşaması gerektiğini bizlere hatırlatıyor ama hikayedeki gibi rüyada değil de gerçekte olsa daha iyi olacaktır. Genel olarak özetleyeceksem ilk hikaye sürükleyici ve merak uyandırması bakımından zaten sizi içine çekiyor. İlk hikaye bitince de kitabı bitirmiş gibi de oluyorsunuz. Tavsiye ederim.
O Muydu?Stefan Zweig · Kapra Yayıncılık · 20216,7bin okunma