2025 9. kitabı
Seneler önce Yarın Bizimdir Yoldaşlar romanına başlamıştım yazarın ama ne olduysa tamamlayamamıştım kitabı, Tiago'dan okuyup tamamladığım ilk roman Eulalia'nın Evi oldu. Yazarın gerçek adı Alvaro Cunhal aslında ve kendisi aynı zamanda Portekiz komünist partisinin uzun süre liderliğini yapmış bir devrimci. Romanda aktarılan kurguda onun hayatından da gerçeklikler var. İspanya İç Savaşı sırasında Faranco'nun faşist devlet anlayışına karşı verilen mücadelede tüm bir neslin ikilemleri, şüpheleri, tutkuları ve amaçları karakterler vasıtasıyla irdeleniyor. O sebepten okurken döneme dair biraz bilgi sahibi olmak romanı derinlemesine çözmek ve anlamak açısından faydalı olacaktır. Yaşananlar çok benzer aslında, her devletin dönem dönem yaşadığı otoriter baskılar, adalet ve demokrasi arayışı, kısaca insanlık davası gibi olguların sadece olgu ya da kavram olarak kalmaması adına yapılan mücadele akıcı bir dille anlatılmış. Yani bir kurgu ya da bir roman olarak okuyup geçilecek bir metinden ziyade, aslında zaman geçtikçe tekrarlayan olaylar silsilesinin çarpıcı bir kanıtı olduğunu maalesef farkediyoruz. Ben severek okudum ve etkilendim. Tavsiye ederim. .. .. "Onlardan nefret ediyorum," dedi Eulália. "Bir faşist, bin kez ölse bile işlediği bütün suçların cezasını çekmiş olamaz." ..
Eulalia’nın EviManuel Tiago · Yordam Kitap · 2021105 okunma