Puan vermedi·76 syf.····Okunma: 19 Mart 2025 00:14 Bu kitap, Platon’un iki diyaloğunu bir araya getiriyor: Euthyphron ve Kriton. İkisi de Sokrates’in düşüncelerini ve felsefi duruşunu anlamak için önemli metinler.
Euthyphron, ahlak ve dindarlık üzerine bir tartışma. Sokrates burada, dindarlığın ne olduğunu sorgularken Euthyphron’u sorularıyla köşeye sıkıştırıyor. "Bir şey tanrılar tarafından sevildiği için mi dindardır, yoksa dindar olduğu için mi tanrılar tarafından sevilir?" sorusu, etik felsefenin en temel problemlerinden biri olarak günümüze kadar geliyor.
Kriton ise, Sokrates’in hapishanede, ölüm cezasını beklerken Kriton’la yaptığı konuşmayı içeriyor. Kriton, Sokrates’e kaçmasını teklif ediyor ama Sokrates, hukuka ve devletin otoritesine bağlı kalmayı seçiyor. Burada Platon, adalet ve yasalar karşısındaki bireysel duruşu sorgulatıyor.
Bu iki diyalog, kısa ama felsefi açıdan çok yoğun. Okurken Sokrates’in sorgulayıcı tarzı sayesinde kendi düşüncelerini de sorgulamaya başlıyorsun.
Özellikle felsefeye ilgi duyanlar için kaçırılmaması gereken metinler.
Dip not: (Ama dili biraz ağır olabilir, o yüzden sakin kafayla okumakta fayda var.) :)