·104 syf.····Okunma: 20 Mart 2025 00:01 Rossum’un Evrensel Robotları, düşündüğümden çok daha etkileyiciydi açıkçası. Bilimkurgu dediğimizde aklımıza genelde romanlar geliyor ama bu bir tiyatro metni ve buna rağmen çok da akıcıydı. Üstelik okurken sanki tiyatro değil de normal bir hikaye/roman okuyormuş gibi hissettim.
Kitapta insan gibi görünen robotlar üreten bir şirket var. Bu robotları üretirken de aslında amaçları insanların çalışmasına gerek kalmadan rahat içinde yaşaması ve dünyada cenneti tatmaları. Ama bu teknoloji kontrolden çıkarsa ne olur dediğimiz noktada aslında hikaye başlıyor. Robotlar zamanla sorgulamaya, düşünmeye başlıyor ve iş çığırından çıkıyor.
Hem bilimkurgu hem de toplumsal eleştiri içeren gerçekten çok güzel bir oyun. Özellikle teknoloji, yapay zeka ve insanlık ilişkisini bize sorgulatan alt metinler çok net. Beni en çok etkileyen şeylerden biri de robotların insan olmaya dair arayışlarıydı. Sonu ise kesinlikle beklediğim gibi değildi, çok anlamlı ve vurucu bir finaldi.