2025 34. kitabı
Monster animesinin felsefesinden bahsetmek istiyorum. Animedeki bütün karakterler her zaman Johan'ın ne kadar korkunç ve güçlü biri olduğundan, hatta parmak oynatmadan bütün bir yetimhanede katliam yaşanmasını sağlayan bir karakter olduğundan bahseder. İzleyen herkes sonuna kadar Johan'ın doğaüstü güçlere sahip olup olmadığını merak eder. Fakat sonunda doğaüstü güçlere sahip olması bir yana dursun aslında normal bir insan olduğunu görürüz. Johan her zaman nasıl olduğunu bilmediğimiz şekillerde (Daha çok manipülasyon şeklinde) kötü sonuçlara sebebiyet verir. Fakat bunu nasıl yaptığı bize asla gösterilmez çünkü burada vurgulanmak istenen şey nasıl olduğundansa sonuçları olmuştur. Bu durum aslında sadece toplumun ne kadar kolay bir şekilde manipülasyon edilebileceğini gösterir bizlere. Bunu daha kolay anlamanız için bir örnek vereceğim. Bir ressam çok iyi çizim yaptığın söyleyip çizimi gösterir ve siz de onun çok iyi bir ressam olduğunu düşünürsünüz fakat bunu nasıl yaptığını asla görmemişsinizdir, sadece sonucuna inanmışsınızdır. Johan'ın durumu da buna benzer. İnsanlar sadece Johan'ın ne kadar korkunç olduğunu söyleyip kendilerine bunu aşılar ve karşı karşıya kaldıklarında ise gerçekten Johan'ın öyle biri olduğunu düşünürler. Bir diğer düşüncen ise bana göre burada Johan Liebert bir kişiyi değil, toplumu temsil ediyordu. Daha doğrusu toplumdaki bir kısmı. Toplumda öyle bir kısım var ki insanları kolayca manipüle edip o ırkı yok oluşa kadar sürükleyebilir, ve bunu parmaklarını bile kaldırmadan yaparlar. Bu durumda önemli olan asla nasıl olduğu değil, sonuclarıdır. Fakat asıl ilgilenilmesi gerekilen kısım nasıl olduğu olmalıdır. Yani Birinci Dünya Savaşı'nın nasıl başladığına değil de sonuçları ile ilgilenemiz gibidir bu. Burada insanlar Johan'ın nasıl bu ölüm ve katliyamlara sebep olduğu ile değil de daha çok neler yaptığı ile ilgilenmiştir daha çok. Son düşüncem ise Dr. Tenma ile alakalıdır. Bana göre burada toplumun bir kesimini temsil eden kişiler arasında sadece Johan değil aynı zamanda Kenzo da vardır. Kenzo ise toplumun, iyi, mutlu ve pozitif olmaya çalışan kısmını temsil eder bize. İyi olmaya çalışan dedim çünkü bir insanlar asla tamamen mutlu olamazlar, en ufak bir kötülük ile karşılaşınca hemen iyiliklerini unutup kötülüğe dönüşebilirler. Johann gibilerin kaybedecek hiçbir şeyleri yoktur bu yüzden kötülüğü yayabilme yetenekleri Kenzo gibilerin iyiliği yayabilme yeteneğinin kat ve kat fazlasıdır. Bu durumda dur toplumda Johann gibi bir kişiye karşı gelmek için Kenzo gibilerden en az bir düzine olması gerektiğini görürüz. Sonucunda Johann gibi bir kişinin bile bütün bir toplumu yok etmesi oldukça basittir.
Monster Cilt 1Naoki Urasawa · Marmara Çizgi · 2021587 okunma