Monster Cilt 1 de, 1986 yılında Almanya'da seçkin bir hastanede çok başarılı bir beyin cerrah olan Dr. Kenzou Tenma ile tanışıyoruz. Hastanenin başhekimi Dr. Tenma'yı her anlamda kullanmaktadır. Bir gün hazır ve aciliyetli bir ameliyata girecekken başhekimin emriyle başka bir ameliyata girmesi söylenir. Ancak Tenma, bu emre uymaz ve kendi hastası olan küçük çocuğun ameliyatına girer. Ve çocuk kurtulur.
Alanında ilerleyip, tezler yazmak isteyen Tenma, bu yaptığı itaatsizlikten dolayı hastanede istenmeyen kişi ilan edilir. Ama çok başarılı olduğu için hastaneden gönderilmez de. Bir gün kendini kurtardığı çocuğun yanında içini dökerken bulur. Ertesi gün Tenma'ya kötü davrananlar, başhekimde dahil ölü bulunurlar. Şüpheli duruma düşen Tenma, ufak bir araştırma ile temize çıkar ama polis için şüpheler tam olarak bitmez. Tüm bunlar yaşanırken ameliyattan çıkan küçük çocuk ve ikiz kardeşi hastaneden kaybolurlar.
Okuması çok keyifli bir başlangıç kitabıydı. Hikayenin devamını merakla bekliyorum...
başlangıç gibi bir şeydi. ortalara ve sonlara doğru heyeacan arttı. diğer ciltlerini çok merak ediyorum. yani güzel bir başlangıçtı diyebilirim. okunur bence. araya sıkıştırmalık güzel bir konusu var. şans verilmeye değer.
iyi günler dilerim, kitapla kalın.
Monster Cilt 1Naoki Urasawa · Marmara Çizgi · 2021587 okunma
Mangaka’nın bir Japon olduğunu ele alırsak Almanya’daki iç sorunları ele alacak bilgi birikiminin olması mükemmel. Türk sorununu bile işlemiş olması eserin altyapısında ne kadar hazırlanıldığını gösterir. Düşük tempo haricinde pek bir kusuru yok. Karakter gelişimi konusunda başarılı. Psikolojik altyapılar oldukça iyi,gerilimi güzel veriyor.
Monster Cilt 1Naoki Urasawa · Marmara Çizgi · 2021587 okunma
Monster animesinin felsefesinden bahsetmek istiyorum. Animedeki bütün karakterler her zaman Johan'ın ne kadar korkunç ve güçlü biri olduğundan, hatta parmak oynatmadan bütün bir yetimhanede katliam yaşanmasını sağlayan bir karakter olduğundan bahseder. İzleyen herkes sonuna kadar Johan'ın doğaüstü güçlere sahip olup olmadığını merak eder. Fakat sonunda doğaüstü güçlere sahip olması bir yana dursun aslında normal bir insan olduğunu görürüz. Johan her zaman nasıl olduğunu bilmediğimiz şekillerde (Daha çok manipülasyon şeklinde) kötü sonuçlara sebebiyet verir. Fakat bunu nasıl yaptığı bize asla gösterilmez çünkü burada vurgulanmak istenen şey nasıl olduğundansa sonuçları olmuştur. Bu durum aslında sadece toplumun ne kadar kolay bir şekilde manipülasyon edilebileceğini gösterir bizlere. Bunu daha kolay anlamanız için bir örnek vereceğim. Bir ressam çok iyi çizim yaptığın söyleyip çizimi gösterir ve siz de onun çok iyi bir ressam olduğunu düşünürsünüz fakat bunu nasıl yaptığını asla görmemişsinizdir, sadece sonucuna inanmışsınızdır. Johan'ın durumu da buna benzer. İnsanlar sadece Johan'ın ne kadar korkunç olduğunu söyleyip kendilerine bunu aşılar ve karşı karşıya kaldıklarında ise gerçekten Johan'ın öyle biri olduğunu düşünürler. Bir diğer düşüncen ise bana göre burada Johan Liebert bir kişiyi değil, toplumu temsil ediyordu. Daha doğrusu toplumdaki bir kısmı. Toplumda öyle bir kısım var ki insanları kolayca manipüle edip o ırkı yok oluşa kadar sürükleyebilir, ve bunu parmaklarını bile kaldırmadan yaparlar. Bu durumda önemli olan asla nasıl olduğu değil, sonuclarıdır. Fakat asıl ilgilenilmesi gerekilen kısım nasıl olduğu olmalıdır. Yani Birinci Dünya Savaşı'nın nasıl başladığına değil de sonuçları ile ilgilenemiz gibidir bu. Burada insanlar Johan'ın nasıl bu ölüm ve
Monster Cilt 1Naoki Urasawa · Marmara Çizgi · 2021587 okunma
Konusu güzel, film tadında bir eser. Sadece ana karakterlere değil, yan karakterlerin hayatına, geçmişine de odaklanıyor. Zaman zaman üzen, kafanızı karıştıran, sinirlendiren, içinizi sıcacık eden bir eser. Bu hikayedeki olaylar göründüğü gibi değil.
Her karakterin bir amacı, bir felsefesi var. Polisiye/Psikoloji/Gerilim tarzında kitapları seviyorsanız bu kitabı da mutlaka okuyun. Benim için bir başyapıt niteliğinde.
Ayrıca bu manga serisinin 74 bölümlük bir animesi var. Animeyi de izlemenizi tavsiye ederim.
Puanım 5/5 (%93/100)
Her şeyden önce kitap cilt 1 dese de bunun iki cildin birleştirilmiş özel baskı olduğunu söylemek istiyorum. O yüzden çok uzun zaten kitap. Gelelim yoruma. Çok beğendiğimi söyleyebilirim. Uzun süredir böylesine zevk alarak bir manga/kitap okumamıştım. Johan karakterini internette çok görmüş olsam da Monster'ın konusuna ve karakterlerine çok hakim değildim. Bu da aslında kitabı daha da çok sevmeme yaradı. Yani genel olarak beklentilerimi fazlasıyla karşıladı ve en kısa sürede diğer ciltlerini de alacağım.
Bilmeyenler için Monster, Dr. Kenzo Tenma'nın hayatı üzerinden gidiyor diyebilirim. Almanya'da doktorluk yapan Kenzo farklı farklı insanlar ile karşılaşıyor. İyi bir insan ve doktor olmasına rağmen hayatı istediği gibi gitmiyor ve başkaları tarafından bir oraya bir buraya sürükleniyor. Hayatında önemli bir nokta ise başkalarını dinlemeyi bırakıp kalbini dinleyip Johan adında küçük bir çocuğu kurtarması oluyor. Bu noktadan sonra her şey değişiyor.
Karakterler muazzam yazılmış. Okurken sürekli Death Note'u hatırladım. Karanlık tonu, çizimleri ve işlediği konular ile çok farklı bir seri Monster. Sürekli kavga dövüş olsun gibi bir düşünceniz varsa beğenmeyebilirsiniz. İnternette birçok kişinin "hiçbir şey olmuyor" dediğini gördüm. Evet, biraz yavaş ilerliyor hikaye ama bu bence serinin doğasına çok uygun. Kısaca, güzel yazılmış karakterler ve hayatın acımasız gerçekleriyle alakalı farklı bir öykü okumak isterseniz tavsiye ediyorum. Bana Naruto, Bleach, Jujutsu Kaisen vb. gibi sürekli "aksiyon" olan şeyler lazım diyorsanız pek sarmayabilir. Benim tek bir küçük şikayetim oldu o da kitabın sonlarına doğru flashback ve flashforward vardı ve bunları takip etmesi biraz zordu. Başlarda da zamanda atlamalar oldu ama onlar bir şekilde belirtilmişti. Onun
Merhaba,
Manga okumak oldukça keyifli, şansımada okuduğum mangalar hep farklı türde oldu. Ben de hepsini beğendim. Ancak bu mangaya beğendim demek hafif kalır. Bu mangaya bayıldım. Marmara Çizgi umarım em kısa sürede ikinci cildini çıkarır.
Konusuna gelecek olursak Dr. Tenma, Japonya'dan Almanya'ya çalışmak için gelmiştir. Eisler Hastanesinin en başarılı cerrahı olmuştur. Terfi bekler. Aynı zamanda hastanenin yöneticisi Dr. Heineman'ın kızı Eva ile nişanlıdır. Doğu yakasından kaçan Liebert ailesi evlerinde ölü bulunur. Aileden sadece ikizler Anna ve Johan hayatta kalır. Ancak Johan başından vurulmuştur ve yaralıdır. Anna ise şoktan çıkamaz. İkizler Eisler hastanesine getirilir. O sırada vali de hastalanmıştır. Dr. Heineman valinin ameliyat edilmesini ister. Ancak Dr. Tenma, Johan'ı ameliyat eder. Vali ölür. Dr. Heineman buna çok sinirlenir ve Tenma yerine başkasını terfi ettirir. Eva da nişanı atar. Tenma ile Johan arasında bir bağ oluşur. Her ne kadar Johan gözünü açmamış olsa da Tenma ona her gün içini döker. Bir süre sonra Dr. Heineman ve birkaç doktor Johan'ı odasında ölü bulunur. Şekerden zehirlenmişlerdir. İkizler de ortada yoktur. Tek şüpheli Dr. Tenma olarak görülse de kanıt yoktur. Yıllar içinde Almanya'nın farklı yerlerinde 4 çift öldürülür. Soruşturma devam ederken bir yaralı bir çilingir yakalanır. Tenma, Çilingir de iyileştirir ve bu sayede cinayetleri Johan'ın işlediğini öğrenir. Sonrasında onu durdurmak ve ikiz kardeşlerden Anna'ya ulaşmak için yola çıkar. Biz de Tenma'nın bu cinayetleri ve ikizlerin sırrını çözmesini okuyoruz.
Oldukça sürükleyici bir mangaydı. Öyle bir yerde kaldı ki ve aklımda o kadar merak unsuru kaldı ki ikinci cilt için sabırsızlanıyorum.Johan gerçekten katil mi yoksa baştan beri suçlu Tenma mı hatta ben en başta Anna'dan bile
Animesini izleyerek başladığım, daha sonra okuyarak devam etmeye karar verdiğim bir seri oldu.
Böyle kült bir serinin tüm çevirileri de bitmişken, hem kütüphaneye katmanın hem de başlamanın tam zamanıydı.
Karşılaşacağım olaylar ne olacak?
Beni nereye sürükleyecek?
Sonu nasıl bitecek?
Nedir bu monster?
Oldukça merak ettim. Gizem, gerilim, psikolojik gerilim, polisiye tarzında okur puanı çok yüksek bir manga arıyorsanız; buyrunuz.
Change my mind: Okumak kesinlikle izlemekten daha keyifli!
Monster, aslında “gölge arketipi”nin bir anlatısıdır. Karakterlerden Johan, sadece bir katil değil; insanın içindeki karanlığın, yani Jung’un “gölge” dediği bastırılmış tarafın vücut bulmuş hâlidir. Tenma ise gölgeyle yüzleşmeye zorlanan “bilinçli benlik”tir. Onun vicdanı, merhameti ve doktor kimliği, gölgeyle uzlaşmayı ya da onu dönüştürmeyi temsil eder.
Nina, “anima” ve “bilinçaltının hatırlatıcısı” rolünde; geçmişin travmalarıyla yüzleşme, bilinç ile bilinçdışı arasındaki köprüyü oluşturur. Yetimhane ise kolektif bilinçdışını ve insanı şekillendiren karanlık sistemleri simgeler.
Urasawa’nın kurgusu, “iyi ile kötünün mücadelesi”nden öte, insanın kendi içindeki karanlıkla yüzleşmesi gerektiğini anlatır. Jung’un dediği gibi: “Kendi gölgemizle yüzleşmeden bütünlüğe ulaşamayız.” Monster, bu yolculuğun mangalaştırılmış hâlidir.
Monster Cilt 1Naoki Urasawa · Marmara Çizgi · 2021587 okunma
Animesinin aksine daha sürükleyici ilerliyor
Berlin duvarının yıkıldığı dönemde geçiyor polisiye , psikolojik , gerilim seviyorsanız bakılır. Tavsiye ederim
Naoki Urasawa 2 Ocak 1960 yılında Japonya'nın Tokyo şehrinde dünyaya gelmiştir. Mangaka ve müzisyendir. Manga tarihini değiştiren sanatçılardan biri olarak tanındı. Üç kere Shogakukan manga ödülü, iki kez Tezuka Osamu Kültür Ödülü ve bir kez Kodansha Manga Ödülü kazandı.