2024 14. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2024 16:30
Pieter Koolwijk’in Ben’in Gemisi adlı kitabı, çocuk edebiyatında cesurca işlenmesi gereken ama çoğunlukla göz ardı edilen bir konuya odaklanıyor: ölüm ve yas. Modern toplumlarda ölüm, günlük hayattan uzaklaştırılmış, hastanelere, morglara ve mezarlıklara hapsedilmiş bir olgu. Ancak bu kitap, ölümü hayatın bir parçası olarak ele alan sıra dışı bir aileyi merkeze alıyor. Hikâyenin kahramanı Giel, ailesinin en küçük çocuğu. Ancak onun ağabeyi Ben, artık hayatta değil. Aile, Ben’i kaybettikten sonra, onun mezarını sıradan bir mezar olarak değil, bir yelkenli gemi şeklinde tasarlamak istiyor. Çünkü Ben’in, hayatta olsaydı büyük keşiflere çıkacağına inanıyorlar. Ancak bu, yaşadıkları modern şehirde büyük bir meseleye dönüşüyor. Komşular bu durumu kabul etmiyor, kamu düzenini bozduğunu düşünüyorlar ve mezarın kaldırılması için yetkilileri harekete geçiriyorlar. Polis, belediye ve sosyal hizmetler devreye girerken, Giel’in babası mizahi ve yaratıcı çözümlerle durumu yönetmeye çalışıyor. Hikâye, yasın yalnızca gözyaşları ve hüzünle değil, aynı zamanda sevgi ve anılarla yaşanabileceğini anlatıyor. Giel için Ben’in mezarı, sadece bir mezar değil, ağabeyiyle bağlantısını sürdürebildiği bir alan. Aile, kaybı kabullenmenin farklı yollarını keşfederken, toplumun kalıplaşmış kurallarına da meydan okuyor. Linde Faas’ın çizimleri, hikâyenin atmosferini destekleyerek karakterlerin duygularını daha derinlemesine hissetmemizi sağlıyor. Hem metin hem de görseller, çocukların kayıp ve yas kavramını anlamalarına yardımcı olacak şekilde dengeli ve duyarlı bir şekilde işlenmiş. Ben’in Gemisi, çocuk edebiyatında ölüm temasına dokunmaktan çekinmeyen, bunu yaparken de hem edebi hem de psikolojik açıdan özenli bir yol izleyen özel bir eser. Çocukların yas sürecini anlamalarına ve kendi kayıplarıyla baş etmelerine yardımcı olabilecek bir hikâye. Yetişkinler içinse, ölümle yüzleşmenin ve onu hayatın doğal bir parçası olarak kabul etmenin farklı yollarını düşündüren bir kitap
Ben'in GemisiPieter Koolwijk · Can Çocuk Yayınları · 2016138 okunma