Ben'in Gemisi

Kasım 2016
Can Çocuk Yayınları

2024 14. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2024 16:30
Pieter Koolwijk’in Ben’in Gemisi adlı kitabı, çocuk edebiyatında cesurca işlenmesi gereken ama çoğunlukla göz ardı edilen bir konuya odaklanıyor: ölüm ve yas. Modern toplumlarda ölüm, günlük hayattan uzaklaştırılmış, hastanelere, morglara ve mezarlıklara hapsedilmiş bir olgu. Ancak bu kitap, ölümü hayatın bir parçası olarak ele alan sıra dışı bir aileyi merkeze alıyor. Hikâyenin kahramanı Giel, ailesinin en küçük çocuğu. Ancak onun ağabeyi Ben, artık hayatta değil. Aile, Ben’i kaybettikten sonra, onun mezarını sıradan bir mezar olarak değil, bir yelkenli gemi şeklinde tasarlamak istiyor. Çünkü Ben’in, hayatta olsaydı büyük keşiflere çıkacağına inanıyorlar. Ancak bu, yaşadıkları modern şehirde büyük bir meseleye dönüşüyor. Komşular bu durumu kabul etmiyor, kamu düzenini bozduğunu düşünüyorlar ve mezarın kaldırılması için yetkilileri harekete geçiriyorlar. Polis, belediye ve sosyal hizmetler devreye girerken, Giel’in babası mizahi ve yaratıcı çözümlerle durumu yönetmeye çalışıyor. Hikâye, yasın yalnızca gözyaşları ve hüzünle değil, aynı zamanda sevgi ve anılarla yaşanabileceğini anlatıyor. Giel için Ben’in mezarı, sadece bir mezar değil, ağabeyiyle bağlantısını sürdürebildiği bir alan. Aile, kaybı kabullenmenin farklı yollarını keşfederken, toplumun kalıplaşmış kurallarına da meydan okuyor. Linde Faas’ın çizimleri, hikâyenin atmosferini destekleyerek karakterlerin duygularını daha derinlemesine hissetmemizi sağlıyor. Hem metin hem de görseller, çocukların kayıp ve yas kavramını anlamalarına yardımcı olacak şekilde dengeli ve duyarlı bir şekilde işlenmiş. Ben’in Gemisi, çocuk edebiyatında ölüm temasına dokunmaktan çekinmeyen, bunu yaparken de hem edebi hem de psikolojik açıdan özenli bir yol izleyen özel bir eser. Çocukların yas sürecini anlamalarına ve kendi
ölümü hayatın içinde tutmak
2021 33. kitabı
Giel diye bir çocuk var. Ağabeyi ölmüş. Mezarı arka bahçede... Doğu Karadeniz köylerinde sık rastlanır. Fakat bu, şehrin göbeğinde arka bahçede bir mezar. Af edersiniz, yelkenli gemi şeklinde bir mezar demem lazımdı... Modern kentlerde ölüm evlerden, sokaklardan, caddelerden kovulmuş; yoğun bakım odalarına, morglara ve mezarlıklara hapsedilmiştir. İşte Ben’in Gemisi adlı bu harika öykünün konusu da ölümü hayatın içine taşıyan bu sıra dışı ailenin başından geçenler... Ağabeyinin yasını tutan bu çocuk, arka bahçedeki mezardan hiç de şikayetçi değildir. Fakat komşular onunla aynı fikirde değiller ve mezarın kaldırılması için ellerinden geleni yapıyorlar. Polis, belediye ekipleri ve sosyal hizmet uzmanlarını harekete geçirip Giel’in babasını köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar. Kamu düzenini bozmakla suçluyorlar onu. Babamız acayip matrak ve yaratıcı bir adam… Gülünç yanıtlar verip sıra dışı çözümler üretiyor bu krizlere. Gerek çizimleri gerek hikayesi ile keyifli bir kitap Ben’in Gemisi. Pek çok yazarın işlemeye cesaret edemediği ölüm temasını kendine özgü bir dokuyla ele almayı başarmış Pieter Koolwijk. Üstelik, edebî niteliklerden ödün vermeksizin çocuk ruh sağlığına özen göstermeye dikkat etmiş. Çocuklarla ölüm haberi paylaşmak ve yas sürecine rehberlik etmek zor iştir fakat bu tür durumlar başa gelebiliyor. Hazırlıklı olmak gerek. Kitaptan kısa bir alıntı: Giel gülmeyi bıraktı ve bahçenin arka köşesindeki mavi-beyaz gemiye baktı. Babası Giel'i belinden dürttü 'Ağabeyini özlüyorsun, buna üzülmen son derece doğal. Ama bu, hayattan keyif almayacağın anlamına gelmiyor.' 'Biliyorum' dedi Giel. 'Yalnızca biraz tuhaf. Abim yokken keyif almak doğru değilmiş gibi geliyor.' Babası dizlerini bükerek oturup Giel'in gözlerinin içine baktı: 'Tam tersine! Hatta asıl onun için keyif
2019 398. kitabı
Ben ölünce babası onu evlerinin arka bahçesine gömer. Baba küçük oğlunun, abisinin ölümünden etkilenmemesi,aileyi bir arada tutabilmek için çaba sarfeder. Ancak bahçedeki mezar mahalleliye dert olur.Baba birde toplum baskısıyla uğraşmak zorundadır. Oldukça etkileyici bir kitap.
·64 syf.·
2023 32. kitabı
Kayıplarımızla baş edebilmek zor. Her insanda aynı etkiyi bırakmıyor ve bunun bir çerçevesi de yok. Yetişkinlerde bile(!) bir kaybı kabullenmek güçken küçük kalplere bunu sığdırmak nasıl bir süreç ve nasıl anlatılır? Anlatılabilir mi? 'Yas' evrensel olduğu kadar kişisel. Abisi Ben'i kaybeden Giel'ın yas sürecinde onun elinden tutup kendi yasımızı içimizden geldiği gibi yaşadığımız bir kitap Ben'in Gemisi. Hüzünlü ama sımsıcak bir hikaye. Giel, anne ve babasıyla, insanlara rağmen bir gemiyle tutunuyor hayata. Ben'i mutlu kılacak bir imgeyle. Giel gemiyle yapıyor bunu, biz de okudukça tutunduğumuz sembolleri düşünüyoruz; pencerenin önünde açtıkça ananemizin hala(!) mutlu olduğunu düşündüğümüz 'sardunyalar' mesela. Siz de kendi kaybınızı ve yasınızı alın, tutun Giel'ın elinden, ondan dinleyin Ben'i. Belki durup sizin de Giel'a anlatacaklarınız olur.
Ölüm...
2022 276. kitabı
Benim için, ölüm üzerine yazılmış, çocuk kitabı görünümlü her yaş kitabı "Ördek, Ölüm ve Lale" den sonra ikinci sıraya kurulan kitap olarak kalacak Ben'in Gemisi... Abisi ölen bir çocuk olsanız... Oğlu ölen bir baba olsanız... O çok sevdiğiniz, insanı evinizin arka bahçesine gömseniz. Ve bu sizin için çok normal bir şey olsa. Ve etrafınızdakiler sürekli bu durumdan şikâyet etse... Farklı bir baba olsanız (ki zaten farklısınızdır çünkü oğlunuz ölmüştür!) ya da farklı bir çocuk olsanız (ki zaten öylesinizdir çünkü abiniz ölmüştür) naparsınız? Ölümle yüzleşmek, ölümü normalleştirmek, ölümle gülümsetmek. Sanırım hepsi bu kitapta. Asla, asla ama asla bir çocuk kitabı değildir! Kütüphanenizde bulunsun. Vesselâm...
2023 3. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2023 13:13
NORMAL NEDİR? Bu soru ile başlayan 7 yaş üstüne uygun bu kitap, toplumdaki "katı" kuralları sorguluyor. Açıkçası kitap alışkın olduğumuz anlatım tarzından ve hikayelerden farklı. Bu nedenle, ilk 20 sayfa adaptasyon süreciydi benim için. Fakat sonuna geldiğinde kitabın bitmesini istemedim, üç beş seri olsaydı keşke dedim. Ardından buruk bir gülümsemeyle kapağı kapattım. Ben’in Gemisi insanın ölüm gibi kayıplarla mücadelesine, ölümün ardından oluşan büyük boşluğa ve geride kalanların birbirine sarılarak iyileşme sürecine odaklanan çok keyifli bir kitap. Kitabı okurken "Bir evin bahçesinde mezar bulunmasının ne sakıncası var, komşular neden bu durumdan şikayetçi?", "Bir ölüden neden korkulur?", "Bir baba nasıl problemlerle baş eder?" sorularıyla karşılaşıyoruz. Bizim toplumumuzda da ölülerden korkma çok yaygındır. Oysa şu ana dek bir "ölü" yaşayan bir canlıyı katletmedi, dolandırıcılık yapmadı, yalan söylemedi, insanları üzmedi. Bu açıdan kitaba bakınca ölen oğullarının yanlarında kalmasını istemeleri ailenin en doğal hakkı. Mezarlıklar şehirlerin en uzak noktalarında, ıssız alanlar. Giel'de, evlerinin arka bahçesinde bir mezar olmasının pek “normal” görülmediğini biliyor bilmesine, ama tüm aile böyle mutlu işte. Ben’i özlediğinde bahçeye bakması yetiyor çünkÜ. Dün paylaştığım Asch Deneyini hatırlarsanız toplumda birbirimize uyma eğilimindeyiz belli çekinceler nedeniyle. Bu kitaptada da komşular belli normlar, inançlar nedeniyle birbirlerini taklit ediyorlar. Bu kitapla, sıradan insanların ansızın ölen bir aile bireyinin ardından yaşamlarının nasıl geçtiğine şahit olup süreçle baş etme yollarını okuyabilirsiniz.
Çocuk Edebiyatı
Ben'in Gemisi - Pieter Koolwijk
·64 syf.·
2026 18. kitabı
Ben'in Gemisi - Pieter Koolwijk / CAN ÖZCAN Bu eser, çocuk edebiyatının en dokunaklı ve "normal" kavramını sorgulayan kitaplarından biridir. Kaybın ardından yas tutma sürecini ve aile bağlarını çok alışılmadık, biraz büyülü ve mizah dolu bir dille anlatıyor. Ayşe Can Ben'in Gemisi Pieter Koolwijk
HER ÇOCUK OKUMALI
2022 16. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2022 17:58
Kızımın önerdiği kitaplardan biri. Birçok kitapseverin önerdiğini de fark ettim. Duygusal ama işi cıvıtmadan, tam da yaşıtlarının anlayabileceği şekilde yazılmış bir hikaye. Severek, hemen okudum bitirdim. Kapak ve kağıt kalitesiyle de çok hoşunuza gidecek.
2025 19. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2025 00:29
Giel’in abisi Ben,trafik kazasında ölmüştür,mezarı evlerinin arka bahçelerindedir.Böylelikle Giel, onu sık sık ziyaret edip onunla konuşabilmektedir, bu durumdan memnundur.Ancak komşuları bu durumdan rahatısızdır.Aile olmaya ve yas tutmaya dair nahif bir öykü.Ortaokuldan itibaren okunabilir.
Ben'in GemisiPieter Koolwijk · Can Çocuk Yayınları · 2023138 okunma
2025 25. kitabı
Ben'in Gemisi. Peter Koolwjik yazmış. Erhan Gürer çevirmiş. Peş peşe yas kitaplarından gittim farkında olmadan. Ben'in Gemisi'n evin büyük çocuğunu, Ben'i, kaybeden aile onun mezarını evlerinin bahçelerine yaparlar. Mezarlığı da gemi şeklindedir. Bundan rahatsız olan komşuların ve onların tepkilerine göre biçimlenen babanın davranışları ile yaşananları okuyoruz. Yaşadığınız yasta bile toplum baskısını, onların doğrularını dayatma biçimlerini çok iyi vermiş yazar. Ve yas sürecindeki duyguları. Giel ve Ben'in babalarının tepkilerini ayrıca sevdim. Giel'in cümlesi ile bitireyim: "Ben, sanırım babamız biraz delirdi. Ama bu iyi bir delilik bu."
Ben'in GemisiPieter Koolwijk · Can Çocuk Yayınları · 2023138 okunma

Pieter KoolwijkYazar · 3 kitap
Pieter Koolwijk (yazar)1974 yılında doğdu. Gerçekliğin kıyılarında gezinen fantastik öyküleri çeşitli dergilerde yayınlanan yazar, 2011 yılında “Unleash Ödülü”ne değer görüldü. Yazarın ilk çocuk kitabı Pire ve Diken, Fransa, Almanya, Türkiye, Brezilya ve ABD’de yayımlanarak Koolwijk’i uluslararası çapta geniş bir okur kitlesine ulaştırdı. Koolwijk, Ben’in Gemisi ile Hollanda’da büyük övgü almış ve “Flag & Pennant Ödülü”nün de sahibi olmuştur.