Yaşamdaki değerli ayrıntılara dair öyküler
2025 33. kitabı
Egalité On dört öyküden oluşan bu kitapta, 1946 tarihli olan bir hariç ilk on öykü 1955-56 tarihli. Son dört öyküyse, ilk olarak 1955'te yazılan hariç 1970 tarihli. İlginç olan, eski öykülerinden son ikisiyle beraber, yeni öykülerinden dördü de sanatoryumdaki hasta adamlarla ilgili. Ayrıca, yeni öykülerinin her birinde ana karakter olan hasta diğerlerinde yardımcı karakterler arasında yer alıyor. Öykülerdeki insanların önemsediği bir şarkı, bir kedi, bir deniz manzarası, bir tarla gibi, yaşamdaki ayrıntılara dikkat çekiyor. Öyküleri genellikle on sayfa. Sade bir dil kullanıyor. Orta halli insanların hayatını yansıtıyor. Orta yaş veya 20li yaşlarındaki erkeklerin gözünden anlatıyor. Aklım Arkada Kalacak adlı öyküsü gayet güzel. Birçok antolojide bu öyküsüyle yer bulması tesadüf değil. Bunlar Hep Aynı Olacak öyküsü de, her ne kadar adı tersini düşündürse de, yine değişime rağmen unutulmayan, unutulmak istenmeyenlerle ilgili. Benim Kalbim adlı öyküsüyse, suç kavramını tam tersinden ele alıyor. Bu açıdan değerli. Çok küçük çocuklara kelepçe takılmasına, hırsız suçlaması yapılmasına karşı çıkan bir anlatıcı var bu öyküde. Bütün metinleri büyük ölçüde Öztürkçe. Ancak, edebiyatımızda her zamanki gibi Öztürkçe tercih edilince kelime haznesi daralıyor, böylece cümlelerinin akışını bozan durumlar ortaya çıkıyor. Örnekse, ansımak diyor hep anımsamak yerine. Hadi hatırlamak kelimesini eski buldu, Öztürkçe kelimelerle yazdığı için bunu kullanmak istememesini haklı görebiliriz. Ama anımsamak varken ve bu kelime cümlelerine gayet uygunken ansımak kelimesi sırıtıyor.
Değişik GözleNecati Cumalı · Cumhuriyet Kitapları · 200950 okunma