2025 36. kitabı
21. yüzyılda yerellikten çıkıp tüm dünyayı kapsayacak, tüm insanların genel hali ve sorunları üzerinde duracak hatta gelecekte insanların düşeceği durum, dönüşeceği fiziksel ve zihinsel yapının nelere benzeyeceğini; bilimkurgusal, distopik ve genellikle de felaketler içeren haliyle bize anlatacak, yedi ünlü, ödüllü yazarın kitaplarını inceleyerek sunan incecik ama dolu dolu bir edebiyat eleştirisidir Küresel Roman. Edebiyat İncelemeleri ve eleştirilerine, bir (çoğunlukla) romanı roman olarak okuduktan sonra başvurduğumuzda, bambaşka kitaplar okunduğu hissi veren kitaplar oluyor. Okuyucunun okuduğu kitap ile eleştirmenin incelediği kitap iki ayrı dünyada yazılmış gibidir. Bu incecik kitap da içerisinde barındırdığı yedi ayrı romanın incelemesini yaparak, bu inceliğe bu dünyalar nasıl sığdı hissi veriyor. İncelenen yazar ve romanları arasında başı çeken hepimizin tanıdığı, kimilerimizin sonradan düşman kesilip hain ilan ettiği Orhan Pamuk ve Kar romanı. Yazar Adam Kirsch incelediği Kar kitabında Pamuk'un kurgu bir romanın dışında kendinden parçalar ekleyip eklemediğini, anlatılan şehri görüp eserini oluştururken buna uygun karakterler ve buradan yola çıkarak hasret çeken bir mültecinin yaşamını yaşanmış bir hayattan alıp almadığı üzerinde çözümlemeye çalışır. Ayrıca Pamuk'un kariyeri ile Türkiye'de insanların ona bakış açısının eserlerine yansımasına da bakar. Roberto Bolano ve Haruki Murakami'nin eserlerini incelerken de Bolano'dan 2666 kitabını ele alıp bu kitaptaki; çirkin dünyayı, kötülüğü, cinayetleri, tehlikeli dünyaya alternatif bir dünya olarak 2666'nın uygunluğu üzerinde dururken; Murakami'nin 1Q84 adlı kitabı için, yerel kültürden dünyaya açılan ama kapalı bir toplumun ferdi olan Murakami için kendi ülkesinde nasıl karşılandığı, Uzak Doğu'nun kapalı kültürünü Batı'ya taşımanın anlamsızlığını düşünen vatandaşı yazarların görüşlerini aktarır. Adichie'nin Amerikana adlı eserini eleştirirken; yerli Nijer halkının, Amerika'ya göçüne alay ve hakaretler savunan Nijeryalılardan bahsedip, göçmenliğin sınıf ve kültür çatışmasına yol açtığını, göçen bireylerin kendi kültürlerini kaybedip alay ettikleri bir kültürün ürününe dönüştüklerini kabul eden toplumu anlatır. Bunun yanında göçmek zorunda kalanların göçe neden olan sebepleri kendi halkları tarafından sorgulanmaz ve başarısız bir göçmen olacaklarına inanılır göç edenlerin. Adichie ile beraber Mohsin Hamid'in Gönülsüz Köktendinci kitabını da aynı sayfalarda görürüz. Çünkü bu kitapta da Pakistan'dan Amerika'ya göçen bir gencin yaşamında başarı basamaklarını tırmanırken edindiği saygınlığın, 11 Eylül saldırılarından sonra nasıl yerle bir olduğu, ona yani karakter olan Cengiz'e Amerikan halkının sorgusuz sualsiz nasıl düşman kesildiği anlatılır. Burada da göçmenlik ele alınır. Atwood ve Houellebecq'in eserlerinde ise ortak bir bakış açısı yakalayan Adam Kirsch, 21. yüzyılda insanlığın felaketi üzerine yazarlar. Onlara göre batan bir gemidir Dünya ve bu yazarlar işlenen kitaplarıyla felaket çanlarını çalmaktadırlar. Yol yakın mı kısa mı, uzak mı yakın mı bilinmez ama bizi uyarmanın yanında ayrıca elimizden bir şeyin gelmeyeceğini de savunurlar ve kitapları bilimkurgu kitaplarıdır. Bir yazar cinsellik üzerine tema oluştururken bir diğer yazar feminen bir yaklaşım sergiler kitabında. TAnııtım yazısında da değindiği üzere zihin açıcı bir kitap Küresel Roman. Bir inceleme, edebiyat incelemesi olarak harika önbilgiler sunuyor işlenen okunmamış kitaplar hakkında. Ve karşılaşılan, karşılaşılacak dünya için belki de bir seçenek sunuyor bize. "Şimdi yandınız işte. Bakalım ne yapacaksınız?" diyerek izlemeye geçiyorlar.
Küresel RomanAdam Kirsch · VakıfBank Kültür Yayınları · 201945 okunma