Semerkand:Tarih, felsefe ve özgürlüğün kesişim noktası
2025 30. kitabı
Amin maaloufun okuduğum ilk kitabı. Tarih ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Soluksuz, sıkılmadan ve yazarın hayal gücüne hayranlık duyarak bitirdim kitabı. Romanın merkezinde Ömer Hayyam yer alır onun bilimle ve şiirle dolu dünyası, mistik ve sorgulayıcı bir ruh halini yansıtır. "Sen bu dünyanın sırrına eremezsin/erenlerin dilini çözemezsin/ öyleyse iç şarabı, cennet et dünyayı/ öteki Cennete ya girer, ya giremezsin." Ayrıca Dünyayı yöneten Nizamülmülk, Dünyayı gözlemleyen Ömer Hayyam ve Dünyaya korku salan haşhaşi tarikatın kurucusu hasan sabbah aralarındaki korku, mücadele ve dostluklarını müthiş anlatır. Amin maalouf iki farklı zaman dilimini birbirine ustaca bağlar. Amin maalouf , Doğu'ya İran' bakıyor Ömer Hayyam'ın Rubaiyat'ının çevresinde dönen iç içe iki öykü... Romanın 2. Kısmında 19.ve 20. Yüzyılda geçen olaylarda Benjamin Omar, Rubaiyatın kayıp el yazmasını bulmak için uzun bir yolculuğa çıkar. Nihayetinde bu eseri ele geçirir ve ABD' ye gitmek için Titanic'e biner, Titanic 1912'de buz dağına çarparak batar. Rubaiyat el yazması sulara gömülür. Titanic güvertesinde Rubaiyat Batı'nın gözbebeği Doğu'nun Nadide çiçeğini taşıyor. Hayyam, bize nasip olan şu ânı keşke görebilseydin! Roman böyle bitiyor. Tarih, edebiyat ve felsefenin iç içe geçtiği hem Bilgi verici hem de düşündürücü bir roman Herkese tavsiye ederim.
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202374,8bin okunma