···Okunma: 22 Mart 2025 18:59 Okuduğum kitabı açıkçası çözemedim. Nasıl yorumlayacagimıda bilemiyorum. Tebrizli Şems i bu kadar şiddet yanlısı olarak anlat. ( bu durumdan Mevlana da nasibini almış.) Üstüne edebiyat ödülü almış Iranli bir yazar. Ödülü Tahran'da almis. Yani Sezarın hakki Sezara.Daha önce Mevlana ve Tebrizli Şems ile ilgili kitap okumasam Tebrizli Şems in kitaptaki kişiliğine inanacagim.Ama bu kadarına pes dedirtecek ağırlıkta yazılmış bir kitap. İyi ki Sinan Yağmur kitaplarını okumuşum.
Kimya Hatun, Kerra Hatun un öz kızı ve Mevlanin üvey kızı ya da evlatlıği onu kendi çocuklarından ayrı tutmaz.
Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm Kimya Hatun'un çocukluğu babasının ölümü, ve annesinin Mevlana Celaleddin Rumi nin evlilik isteğini kabul etmesini anlatıyor.
İkinci bölüm Mevlananin en ahalisine alışması ve küçük oğlu Alaaddin e aşık olması (bazi kaynaklara göre edebinden göz ucuyla bile bakmamiş deniliyor.) Mevlana , Tebrizli Şems'in yakınlarda olsun diye Kimya Hatun ile evlenmesini aralarındaki onca yaş farkına rağmen onaylamıştır. Alaaddin e karşı olan kıskançlığından Kimya hatunu evde esir tutmaktadır. Fitne ve fesadin büyümesi ile olayların ilerlemesi vuku bulur.
Yaşadıkları dönem ve bizim dönemimizdeki hitabetler farklı olmalıyken, hikaye sanki günümüzde yasaniyor ve onca tekke ve zaviyelerde aldigi nefis terbiyesi olmamis gibi kaleme alınmış.
Dinin güneşi Şemsettin i böyle kıskanç ve şiddet yanlısı olarak kötülemesi beni sinirlendirdi. Kısacası bu yazarın kitabını tavsiye etmiyorum