Kitabın kapağına göre yargilamayin içerisine bakın deriz ya hani haah bu kitap da beni dışıyla,konusuyla, bir süre çok satanlar listesinde bulunmasiyla aldattı diyebilirim.
Kitabı ilk elime aldığımda,İrfan ve tasavvuf dünyasının iki dev ismi, Mevlana ve Şems'in yaşamına dair birçok bilinmeyenin açığa çıkma yazısı,Mevlana gibi bir zâtin üvey kızı ve Şems'in hanımı olan Kimya hatunun penceresinden onların hayatını izleme düşüncesi beni heycanlandirmisti.
"Şemseddin" dinin güneşi lakabina mazhar olan bir zâtin bu kadar şiddet yanlisı, kıskanç bir şekilde kötülenmesi okuyucuyu sinirleniyor. Kitabı yarım bırakmamak için okudum diyebilirim.
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
Kitabın dili ve betimlemeleri ne kadar başarılıysa Mevlana ve Şems hakkında yazılanlar o kadar başarırız. Şemsi sadece karalamaya yönelik, mevlana ve şems hakkında okuduğum 3. kitap ve hiçbirinde bu kadar ağır, despot bahsedilmemişti, ayrıca Alaaddin ve Abisiyle ilgili de bir kaç nokta var. Bir okuyucu olarak sürükleyici olduğunu inkar edemem ama Mevlana ve Şems hakkında biraz bilgisi olan birisi olarak kitap benim için sınıfta kaldı, Mevlana ve Şems hakkında hiç bilgisi olmayan biri için yanıltıcı
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
Mevlânâ ve Şems'in arasındaki aşkı anlamaya yetmiyor aklım. Ya Kimya 'nın yaşadıklari??? Hayret ettirici satırlar, mükemmel betimlemeler...Yasıyormus gibi okudum.
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
Okuduğum kitabı açıkçası çözemedim. Nasıl yorumlayacagimıda bilemiyorum. Tebrizli Şems i bu kadar şiddet yanlısı olarak anlat. ( bu durumdan Mevlana da nasibini almış.) Üstüne edebiyat ödülü almış Iranli bir yazar. Ödülü Tahran'da almis. Yani Sezarın hakki Sezara.Daha önce Mevlana ve Tebrizli Şems ile ilgili kitap okumasam Tebrizli Şems in kitaptaki kişiliğine inanacagim.Ama bu kadarına pes dedirtecek ağırlıkta yazılmış bir kitap. İyi ki Sinan Yağmur kitaplarını okumuşum.
Kimya Hatun, Kerra Hatun un öz kızı ve Mevlanin üvey kızı ya da evlatlıği onu kendi çocuklarından ayrı tutmaz.
Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm Kimya Hatun'un çocukluğu babasının ölümü, ve annesinin Mevlana Celaleddin Rumi nin evlilik isteğini kabul etmesini anlatıyor.
İkinci bölüm Mevlananin en ahalisine alışması ve küçük oğlu Alaaddin e aşık olması (bazi kaynaklara göre edebinden göz ucuyla bile bakmamiş deniliyor.) Mevlana , Tebrizli Şems'in yakınlarda olsun diye Kimya Hatun ile evlenmesini aralarındaki onca yaş farkına rağmen onaylamıştır. Alaaddin e karşı olan kıskançlığından Kimya hatunu evde esir tutmaktadır. Fitne ve fesadin büyümesi ile olayların ilerlemesi vuku bulur.
Yaşadıkları dönem ve bizim dönemimizdeki hitabetler farklı olmalıyken, hikaye sanki günümüzde yasaniyor ve onca tekke ve zaviyelerde aldigi nefis terbiyesi olmamis gibi kaleme alınmış.
Dinin güneşi Şemsettin i böyle kıskanç ve şiddet yanlısı olarak kötülemesi beni sinirlendirdi. Kısacası bu yazarın kitabını tavsiye etmiyorum
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
Kerra Hatunun, talihsiz kızı Kimya Hatunun kaderine razı olarak, kendisine alim diyen softaların elindeki hazin öyküsü.
Hayatlarının derinliklerine indiğimizde kadınları nasıl küçümsediklerini görebiliyoruz. İsimleri değişiyor bu softaların ama fikirleri değişmiyor.
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
Uzun zaman sonra okuduğum ilk kitaptı. Bugüne kadar Mevlana ve Şems, tasavvufi olarak en üst noktalara ulaşmış kişiler gibi geldiklerinden bende yerleri farklıydı. Ancak kitap daha önce duymadığım bir teoriyi, görmemi sağladı. Mevlana’nın üvey kızı olan 14 yaşındaki Kimya Hatun’u 65 yaşındaki Şems’e aile olmak adına vermesi ve Şems’in Kimya hatun ile olan ilişkisi beni açıksası sinir etti. Aslında kitabın büyük kısımında Kimya Hatun’un iç dünyasına ve üvey babasının evinde yaşadıklarına şahit oluyoruz. Mevlana ile ilgili çok bir bilgi verilmiyor. Sonlarına doğru ise Mevlana’nın, Şems ile tanışıp tabiri caiz ise delirmesini konu alıyor. Ne kadar doğru olduğu tartışılmakla birlikte bende bu konuda başka kitaplar da okuma isteği yaratmıştır.
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
Kesinlikle okuduğum için pişmanım kitap bir yerden sonra tarz değiştiriyor ve ne olduğunu anlayamadan bitiyor. Kitaptaki kimya hatun hariç tüm karakterlerden nefret ettim.
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
Kitabın birinci bölümünde Kimya Hatun kendisinden bahsediyor ve bir genç kızın bakış açısından anlayabiliyorsunuz ama kitabın ikinci kısmı kesinlikle felaket , aşağılayıcı bir dil kullanılmış nerdeyse ve bildiğim okuduğum kadarıyla bu kitapta anlatılanlar gerçeklerle örtüşmüyor tavsiye etmiyorum.
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
Kitabı okudum ve şaşkınlıktan uyku tutmadı bitene kadar uyuyamadım. Günaydınlandı ama kafamın içi kapkaranlıktı. Mevlânâ celalettin Rumi ve Şemsi Tebrizi dünyaya malolmuş iki büyük isim.. özel hayatlarını bir kadının gözünden görmek...
İnanamıyorum gerçekten böyle miydi? Evrensel insan hakları değilce her şeyin önünde insan hayatı huzur mutluluk sükût Allah aşkı deyince aklıma gelen yegane insanların kadınlar söz konusu olunca dönüştükleri kişilik gerçek mi? Henüz yeni ergenliğe girmiş bir kızın 60 yaşında bir adamla evlendirilmesi yeterince kötü değil mi? Tarihi o günün şartlarına göre değerlendirin derler. Ama her anın ve her günün şartında kadın kadındır erkek erkek duygu duygudur şiddet her dönemde yanlıştır kadınları Hareme hapsetmek yanlıştır. Önce en büyük en yüce sevgiyi tattırıp, sonra ilgisiz bırakmak bile şiddetlerin en büyüğüdür.
Ne olursan ol yine gel derken Mevlana’nın neyi kast ettiğini bir daha Düşüneceğim ve kendime geldiğimde okuyacağım kitabım “mesnevi” olacak.
İranlı yazar Saide Kuds bu romanında Mevlana ve Şems-i Tebrizi üzerinden erkek egemen sistemi eleştirmiş diyebiliriz. Kitabın okurlarından şimdilik 6.6/10 puan almasının sebebinin incelemelere baktığımız zaman da anlaşılacağı üzere kitapta yaklaşık 70 yaşındaki Şems'in Mevlana'nın onayıyla Mevlana'nın henüz ergenliğe yeni girmiş olan üvey kızı Kimya Hatun ile evlendirilmiş ve akabinde evlilik birliği içerisinde Kimya Hatun'un Şems tarafından şiddete maruz kalmış ve hatta dövülerek öldürülmüş olmasıdır. Anlaşılan muhafazakar okurlar bu durumu kabullenmek istememişler. Mevlana ve Şems üzerine başkaca okumalar da yapmak gerekir tabiki ancak bir çok kaynakta Şems hakkında çok fazla bilgi olmadığı, kendisi hakkında bilgilere daha çok yine Mevlana'nın eserlerinde yer verdiği söylenmekte. Kimya Hatun romanı özellikle kadınlar tarafından mutlaka okunması gereken ve gerçek aşkın nasıl olması gerektiğine dair biraz kafa yormak isteyenlerin okuması gereken, okuru derin düşüncelere sevkeden iyi bir romandır.
Kimya HatunSaide Kuds · Sonsuz Kitap Yayınları · 20151,727 okunma
1951 Tahran doğumlu İranlı kadın yazar. Tahran Üniversitesi, Şehir Planlamacılığı bölümü mezunudur. "Kimya Hatun" yazarın ilk kitabı. Eser, yayınlandığı tarihte İran'da büyük ilgi gördü ve en çok satanlar listelerine girdi. Yazar bu eseriyle, İran'ın en prestijli ödüllerinden olan 2006 Parvin Etesami Edebiyat Ödülünü kazandı.