·123 syf.····Okunma: 23 Mart 2025 03:34 Sait Faik'in okuduğum ilk kitabı Son Kuşlar'dı ve sanırım altı ya da yedinci sınıfta okumuştum.Kitaptan hiçbir şey anlamamıştım,hepsi durum hikayesiydi ve bana gerçekten çok sıkıcı gelmişti.Bu sefer okuduğumda öyle olmadı ama...Gerçekten çok güzeldi,çok sevdim.Her bir öyküsü kendi hayatından,duygularından,hislerinden parçalar içeriyor ve belki de bu yüzden okurken bana çok sıcak ve samimi hissettirdi kitap.
Yazarın doğaya,özellikle denize olan sevgisi o kadar içten o kadar güzel bir şekilde anlatılmış ki...Her şeyi en ince ayrıntısına kadar,hiçbir detayı kaçırmadan,sadece bakarak değil gerçekten görerek,hissederek anlatmış hikayelerini Sait Faik.Hikayeleri kendi hayatından olduğu için nasıl bu kadar şey yaşamış olabilir ki diye düşünerek bayağı şaşırdım,çünkü birçok ilginç olay yaşanıyordu kitapta ama aslında eğer biz de çevremizi,doğayı,dünyayı onun bakış açısıyla görsek,her şeyi bir çocukmuşçasına merakla gözlemlesek birçok insanın hayatından kitaplara konu olabilecek ilginç,farklı farklı hikayeler yazılabilir bence.Ancak şu anki hayatımızda en azından kendi adıma konuşmam gerekirse hep bir koşuşturmaca,telaş,kaygı,stres vs vs derken hayatımızdaki o küçük güzellikleri göremiyoruz maalesef.Biz kafamızdaki türlü türlü sorunlarla boğuşurken yanımızdan uçup geçen tatlı bir serçe,koşuşturup oynaşan köpekler,üzerine bastığımızı bile fark etmediğimiz minik bir menekşe...Kısacası insanlar ne hayatlarından keyif alabiliyor ne de hayatlarındaki güzellikleri fark edebiliyorlar.
Sait Faik için ise ölen bir martı,duyduğu bir ''hişt'' sesi,ölen bir dülgar balığı bile öyle büyük bir anlam ifade ediyor ki onun için.Hatta Sivriada Geceleri adlı öyküsünde sabahın köründe sırf denizden geçen bir vapuru göstermek için arkadaşını uykusundan kaldırıyor ve bunu yapmasının tek sebebinin vapurun güzel görünmesi olduğunu söylediğinde de arkadaşı onun tam bir kaçık olduğunu düşünüyor.
Kitapta en sevdiğim öyküler ise Zemberek,Havuz Başı,Bir İlkbahar Hikayesi,Fındık ve Son Kuşlar oldu.Hepsi birbirinden güzeldi ama bunların içlerinden Son Kuşlar en iyisiydi benim için.Yani kısacası kesinlikle okumanızı öneririm,durum hikayesi seviyorsanız bu kitabı sevmemenizin imkanı yok,sevmiyorsanız bile bir şans verin derim.