2025 10. kitabı
Okunma: 23 Mart 2025 14:12
Orhan Pamuk’un Kırmızı Saçlı Kadın romanı, baba-oğul ilişkileri, kader, suçluluk duygusu ve Doğu ile Batı anlatı gelenekleri üzerine derinlikli bir sorgulama sunuyor. İlk sayfalarda bir çıraklık hikâyesi gibi başlayan roman, ilerleyen bölümlerde mitoloji ve edebiyatın izlerini taşıyan çok katmanlı bir anlatıya dönüşüyor. Romanın başkahramanı Cem, genç yaşta kuyuculuk mesleğini öğrenirken hem ustası Mahmut Usta ile kurduğu baba-oğul benzeri ilişkiyi hem de hayatını değiştirecek olayları deneyimliyor. Kırmızı Saçlı Kadın’la tanışmasıyla birlikte, masalların ve mitlerin gölgesinde şekillenen bir hayat hikâyesi gelişmeye başlıyor. Cem’in hayatı boyunca peşini bırakmayan olaylar, Sofokles’in Kral Oidipus ve Firdevsi’nin Rüstem ve Sührab efsaneleriyle ustalıkla iç içe geçerek romanın temel çatısını oluşturuyor. Orhan Pamuk’un bu anlatıları yalnızca birer edebi gönderme olarak değil, romanın bizzat omurgası haline getirmesi, anlatıyı çok daha etkileyici bir boyuta taşıyor. Romanın dili akıcı ve sürükleyici olsa da bazı bölümlerde anlatının temposu düşebiliyor. Ancak özellikle sonlara doğru kurgu, efsanelerin ve gerçek hayatın iç içe geçtiği, okuru sarsan bir finale ulaşıyor. Mitlerin yalnızca geçmişe ait anlatılar olmadığını, bazen hayatın bizzat kendisine dönüştüğünü gösteren bu son bölümler beni en çok etkileyen kısımlar oldu. Kırmızı Saçlı Kadın, yalnızca bir baba-oğul hikâyesi anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda kader, sorumluluk ve insanın kendi geçmişiyle hesaplaşması üzerine düşündüren bir eser. Masallardan ve mitlerden ilham alarak, bireyin kendi hayatındaki seçimlerle bu kadim anlatılar arasında nasıl bir bağ kurduğunu sorguluyor. Romanın özellikle son bölümlerinde, efsanelerin hayata dönüşme biçimi hem çarpıcı hem de uzun süre akılda kalıcı. Orhan Pamuk, hem edebiyatseverleri hem de mitolojiye ilgi duyanları tatmin edecek, katmanlı ve derinlikli bir eser ortaya koymuş.
Kırmızı Saçlı KadınOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202462,1bin okunma