Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 14 Mart 2025 01:42 Tolstoy, sevginin sadece sözcüklerden ibaret olmadığını anlamış bir yazar. "Benim sevgim sözde değil, eylemdedir" dediğinde, sevginin asıl gücünün, sözlerde değil, ondan gelen eylemlerde olduğunu anlatmak istiyor. Yani sevdiğimizde, gerçekten hissedip hissettirdiğimizde değerli olan şey, sadece lafla söylenen değil, yaparak gösterilen duygulardır. Sevgi, ona verdiğimiz değer ve onunla kurduğumuz bağın ne kadar gerçek olduğu ile ölçülür.
Ama tabii ki, hayatın karmaşıklığı bazen her şeyi zorlaştırabiliyor. "Neden ruhumda her şey bu kadar güzelken, düşündüğüm şeyleri hayata geçirmek istediğimde her şey bu kadar çirkin oluyor?" sorusu, Tolstoy’un hayatındaki içsel çatışmaları çok iyi anlatıyor. Hepimiz bazen hayal ettiğimiz güzel şeylerin, gerçek hayatta o kadar kolay olmadığını fark ediyoruz. Bu sorular, sadece Tolstoy’un değil, belki de hepimizin içindeki sorgulamalar.
"Çocukluk", "İlkgençlik" ve "Gençlik" kitapları, Tolstoy’un gençlik yıllarındaki ilişkilerini, aşkla tanıştığı zamanları, dostlukları ve içsel yolculuğunu gerçekten çok güzel bir şekilde aktarıyor. Onun yaşadığı dönem, dünyası, içsel çatışmaları... Hepsi o kadar doğal ve samimi bir şekilde işlenmiş ki, okurken sadece onun hayatını değil, kendi hayatımızı da sorguluyoruz.
Tolstoy’un kitapları, insanın iç dünyasına dair çok şey anlatıyor ve okurken insan, bir yandan da kendi yaşamına dair farkındalık kazanıyor. Kitapları okurken sadece bir yazarın hayatını değil, kendi duygularımızı da keşfediyoruz. Kendini bulma, sevgi, hayal kırıklıkları, umutlar… Hepsi bir arada, çok samimi bir şekilde anlatılıyor. Okudukça, sanki Tolstoy’un hayatını değil de bir arkadaşımızın yaşadığı duyguları dinliyormuşuz gibi hissediyoruz. Bu kitaplar, insanın ruhuna gerçekten dokunuyor.