Savaş zamanı ve bir uçak ıssız adaya düşüyor. Sadece çocuklar kurtuluyor. Çocuklar iki gruba ayrılıyor. Biri iyi, demokratik diğeri kötü, avcı. Çocukların avladıkları domuzun başı "sineklerin tanrısı" oluyor. Bu insanların içindeki kötülüğü simgeliyor. Kitap adadaki çocukların yaşam, çatışma, adadan kurtulma mücadelesini anlatıyor gibi gözükse de hepsi bir metafor. Jack darbeyle gelen Başbakan, Roger Silahlı kuvvetler komutanı, Ralph akıl "ateş" ini ayakta tutmaya çalışan devrik başkanı simgeliyor.
Daha çok gençler ve gelişim çağındakiler için uygun bir kitap. Ben metaforlardan çok basitçe ada yaşamını, anlatımını sevdim; doğa aşığı olduğum için herhalde.
Kitaptan bana kalanlar;
-Belki bir tayfun da, belki de geldikleri sırada çıkan fırtınada, kumları lagüne yığmak aklına esmişti tanrının.
-Esen meltemlerin, bağırıp çağırmaların, yüksek dağa yandan vuran güneş ışınlarının arasında dostluğun, birlikte bir serüveni yaşamanın, hoşnut olmanın, o gözle görülmeyen garip aydınlığı, o büyüleyici havası, bir kez daha sardı iki çocuğu da.
-Şef olunca düşünmen gerekiyordu, akıllı davranman gerekiyordu. Sorun buydu. Son bir fırsat kaçırılıyordu; şef olan hemen karar vermek zorunda kalıyordu. Bu durumlar insanı düşündürüyordu ve düşünce değerli bir şeydi, sonuçlar veren bir şeydi.
-Birinden korkunca ondan nefret edersiniz ama boyuna da düşünüp durursunuz onu.
-Adanın öteki yanında, öğleyin hayal görüntülerine sarılarak, sessiz lagünün kalkanıyla korunarak kurtulabileceğinizi düşünebilirdiniz. Ama burada, okyanusun bu akıldan yoksun duyarsızlığı karşısında, millerce uzanan bölücü suların önünde, eliniz kolunuz bağlanır, çaresiz kalır, mahkum olduğunuzu bilirdiniz.
-Simon’un önünde, değneğe takılı duran Sineklerin Tanrısı, sırıtıyordu. Sonunda Simon dayanamadı; başını kaldırıp, sineklerin tanrısına baktı. Beyaz dişleri gördü, donuk gözleri gördü, kanı gördü.
-Domuzcuk, büyülü beyaz deniz kabuğunu havaya kaldırınca, yükselen yuhalamalar gene kesildi. Hangisi daha iyi? Sizler gibi yüzü boyalı bir vahşi sürüsü olmak mı, yoksa Ralph gibi akıllı olmak mı? Vahşiler arasında büyük bir gümbürtü koptu. Domuzcuk gene bağırdı. Hangisi daha iyi? Kurallar yapıp anlaşmak mı, yoksa ava çıkıp öldürmek mi? Gene barışmalar ve gene tak diye hafif bir ses. Bu gürültü arasında Ralph’ın sesi duyuldu. Daha hangisi daha iyi? Düzen ve kurtuluş mu, yoksa ava çıkıp her şeyi berbat etmek mi?
-Hala efendim, evet efendim diyen, kasket giyen, okula giden çocuklarmış gibi davranmanın yolu var mıydı? Gün ışığı evet diyebilirdi bu soruya, ama karanlık ve ölümün dehşeti hayır diyordu. Ralph orada, karanlıkta yatarken toplumun dışına atıldığını anladı.