Dr.Zımbardo ve Shirley Rady, bir çok dil,din ve ırktan insanlar ile yaptıkları araştırmalar sonucunda kılavuz niteliğinde bir kitap ortaya koyuyor. Çekingenliği “temel özgürlüklerimizin kendi ellerimizle kaybedilmesi” olarak tanımlayıp bir çok bileşenin bir araya gelerek çekingenliği ortaya çıkardığını ifade ediyorlar. Matematiksel tanımı ise düşük özgüven+yaftalanmak+utanç denilebilir.
Kitapta çekimserlik sorununun nasıl/neden/ne zaman ortaya çıktığı/çıkabileceği belirtilerek çözümler için nokta atışları yapılmış. 2-6 yaş,6-12 yaş,12-17 yaş,17 den sonrası şeklinde gruplama yapılarak tavsiyelerde bulunulmuştur. Bir kaç tavsiye niteliğindeki cümle:
- Çocuğunuza bağımsız olmayı öğretmelisiniz. Elbette kendisinin mevcut kabiliyeti ölçüsünde.
- Çocuğun çekingenliğini yenmesine yardım etmenin ilk adımı olarak, çocuğunuza kendinden küçük başka bir çocukla oynama fırsatı oluşturun.
- Belirsizlikler,çocuğunuzu korkutup risk alma konusunda çekimser davranmasına sebep olabilir. Sizin gözetiminizde risk almasına yardımcı olun.
- Sessizlik,çekingenliği besleyebilir. Çocuklarınıza “çok uslu,sessiz,çekingen” gibi yaftalamaları kullanmayın,başkalarının söylemesine de müsade etmeyin.
- Çocuğunuzun sistem(okul/eğitim) için yapmayı başaramadığı şeyleri değil, sistemin çocuğunuz için yapamadıklarını sorgulayın.
•••Dipnot:
6.sınıf öğrencilerine “Eğer ben öğretmen olsaydım…” cümlesini tamamlayacak bir yazı yazmaları istendiğinde bir öğrencinin şunları yazdığı görülüyor:
“Sınıf kurallarım şunlar olurdu:
1. Günde iki kere konuşma dersi olsun.
2. Çocuklara acımasız olmayın,onlar daha çocuk.
3. Onlara sadece ders öğretmeyin,onlarla eğlenin.
4. Herkes topluca büyük bir aile olsun. Kimse dışarıda kalmasın. Unutmayalım ki herkes ayrı bir hayattır ve herkes evinde ve okulda istendiğini bilmek ister. “