2018 2. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2018 00:00
Önyargılarım nedeniyle okumayı sürekli ertelediğim bu kitap, bende Nihal ATSIZ’ın siyasi fikirlerine karşı herhangi bir tutum değişilikliğine sebep olmadı. Ancak itiraf etmeliyim ki yazarın kalemine büyük bir hayranlık duydum. Yazarın edebi gücü, fikrimce Türkçülük hakkındaki sert fikirlerinin gölgesinde kalmış ve hakettiği değeri görmemiştir. Yarattığı karakterin, Selim Pusat’ın, ruhsal betimlemelerini ve Tanrı huzurunda yargılanma sahnesini oldukça etkileyici ve Selim’in Güntülü’ye karşı hissettiği yasak aşkı romanında işleyiş biçimini ise özgün bulduğumu söylemeliyim. En mükemmel komutanların krallıklarda yetiştiğini savunduğu için bir kralcı olan Selim Pusat, derste komutanıyla tartışması sonucu mesleğinden atılır. Hayatını askeri disiplin temelleri üzerine inşa eden Selim, yaşadığı buhran ve üzüntüden çıkamaz iken bir de kendinden yirmi beş yaş küçük bir kıza, eşi Ayşe’nin öğrencisi Güntülü’ye, aşık olması ile katlanılmaz acılar içinde kalır. Tanrının huzurunda yargılanırken savunduğu kralların kendisi aleyhine tanıklık yapması ve Güntülü’nün aşkına karşılık vermemesi bir Uygur masalında yer alan Yüzbaşı Burkay’ın öldükten sonra bile çektiği ızdıraplarının izleridir.
Ruh AdamHüseyin Nihâl Atsız · Ötüken Neşriyat · 201934bin okunma