2025 4. kitabı
Toplum, kadınlara ve erkeklere doğduğumuz andan itibaren belirli roller biçiyor. "Erkek adam ağlamaz" gibi bir atasözü, duygusal ifade özgürlüğünü erkekler için yasaklarken, toplumsal cinsiyetin ne kadar derinlere işlediğini gösteriyor. "Kızlar ev işlerini öğrenmeli, erkekler dışarıda çalışmalı" gibi kalıplar aslında ne kadar hayatımıza işlemiş, hiç düşündünüz mü? Bu kitap, toplumsal cinsiyetin nasıl inşa edildiğini detaylı bir şekilde ele alıyor. Aile içinde başlayan bu süreç, okulda , medyada ve hatta dilde pekiştiriliyor. Günlük hayatta sıkça kullandığımız pek çok sözün, kadınları nasıl pasif, erkekleri nasıl güçlü göstermeye çalıştığını fark etmek gerçekten düşündürücü. Günlük hayatta fark etmeden kullandığımız birçok sözün aslında ne kadar cinsiyetçi olduğunu görmek şaşırtıcıydı. Ama açıkçası bazı atasözleri fazla sert eleştirilmiş gibi geldi. Dilin toplumsal cinsiyeti şekillendirdiği doğru ama bazen, atasözlerinin tarihi ve anlamı da göz önünde bulundurulmalı diye düşünüyorum. Kitap, genel olarak düşündürücü ve farkındalık kazandırıcıydı. Sadece yer yer aynı fikirlerin tekrarlandığını hissettim. Onun dışında toplumsal cinsiyet konusuna ilgi duyanlar için güzel bir başlangıç kitabı olabilir. Öğretilmiş cinsiyet Atasözleri ve Deyimlerle Öğretilmiş Cinsiyet Hatice Dökmen Hatice Dökmen
Atasözleri ve Deyimlerle Öğretilmiş CinsiyetHatice Dökmen · Destek Yayınları · 202498 okunma