2025 116. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2025 00:00
"SEMAVER" "Küçük şeyleri unutamayanlar, en geri hatıraları da unutamayanlardır. Hafızalarının bu bahtsız kuvveti karşısında hiçbir memleket, hiçbir vatan tutamadan her yeri, her şeyi severek öleceklerdir." Sait Faik'in farklı dönemlerde yazdığı öykülerden oluşan eser yazarın ilk kitabı. İstanbul'un kendine özgü atmosferi ve insanları başarılı bir şekilde yansıtılmış sayfalara. Genellikle sıradan insanların sıradanlıklarına, yaşamlarına eşlik ediyor, İstanbul'un kenar mahallelerine, adalara ve deniz kıyısına misafir oluyoruz. Her biri roman tadında kısacık on dokuz öykü karşılıyor bizi bu eserde. Hayatın içinden küçük nüansları yakalayan yazarımız birbirinden farklı konuları ile etkileyici hikâyeleri kaleme almış. Az sözle çokça kelâm. Öyküler, sanki başka boyutlara adım atmamızı sağlayan minik ve anlık bir kapı. Çokça yaşanmışlık, hayatlar, hikâyeler. İnsan duygularıyla yaşanmışlıklarıyla vardır evrende. Her öykü ayrı ayrı bir duygu yoğunluğu hissettirdi. Seçtiği mekanlara götürüyor bizi âdeta. Sait Faik, avareliğinin, aylaklığının o kendine has duruşuyla insanlara bakmış, onları gözlemlemiş, işlemiş satırlarına gördüğü sûretleri ilmek ilmek. Her şeyden önce gerçek insan yüzleri görmüş. Kusurlarını saklamayı beceremeyen insanlarla bir arada yaşamış... Onların kaderlerini, sevinçlerini, yalnızlıklarını, pişmanlıklarını, zaaflarını, tutkularını, yaşam mücadelelerini daha çok şeyi görmüş, gördüklerini öykülerine aktarırken eksiklikleri kendi özelliklerini de ekleyerek yansıtmış. Bazen hayatta istemeden de olsa ötelediklerimiz, ertelediklerimiz, farkında olmadığımız, inandığımız, hissettiğimiz duyguların peşinden düşünmeden ilerleyişimiz bir gün pişmanlık getirse de ne kadar geç kaldığımız gerçeğini değiştirmiyor. İç seslerimizin bizi nasıl etkilediğini kendimizi sorgulamamızı sağlıyor. Bazen kendinizi göreceksiniz bazen karşınızdakini. Ama hep bir acaba oluşacak belleğimizin bir köşesinde. kaleminden içimizi ısıtan saran bir hikaye kitabı. Olaylardan çok anlara değinen, hayat karmaşasında çoğu zaman dikkatimizden kaçan ufak detayların yer aldığı. Kitapla Kalın.
SemaverSait Faik Abasıyanık · Doğan Kitap · 202515,2bin okunma