MİNİK ISIRIKLI İNCİR
2025 1. kitabı
Kemal Şükrü Sevindik BLOG YAZARI edebiyatci annem’in MİNİK ISIRIKLI İNCİR romanı incelemesi “Minik Isırıklı İncir” @kemalsukrusevindik kaleminden oldukça etkileyici bir roman okudum. Yazarın ilk romanı olmasına rağmen derin anlamlar içeren anlatımı ve düşündürücü temalarıyla okuma zevki yüksek bir eser ortaya çıkmış. Roman boyunca anlatılan olaylar, sadece karakterlerin değil biz okuyanların da içsel bir yolculuk yapmasını sağlıyor. Romanın ismine baktığımızda ise “Minik Isırıklı İncir” metaforik bir anlam taşıyor. İncir, tarih boyunca bereketi, bilgeliği ve bazen de geçmişle bağlantıyı simgelemiştir. Kitapta da bol bol çizebileceğiniz bilgelik dolu cümleler var. Hatta zaman zaman sayfaların tamamını çizdim. Gelelim içeriğe: Kahramanımız Ali Rıza bir köyde annesi Nergis Hanımla yaşamaktadır. Babası bir iş kazasında ölmüştür ve annesinin tek gayesi Ali Rıza’nın okumasıdır. Nergis Hanım, Ali Rıza için Muttalip Öğretmen’le konuşur. Ali Rıza artık Yatılı Öğretmen Lisesi’nde çok iyi bir öğrencidir. Ayrıca öğretmeninin verdiği yazma ödevi ile yazmaya büyük yeteneği olduğu ortaya çıkar. Bundan sonra yazmak onun için büyük bir tutku olmuştur. Okul bitince öğretmen olup Ege’de bir kasabaya atanır. Burada öğretmen olarak çok sevilse de yazdığı öyküler yüzünden soruşturma geçirir ve Doğu’ya sürülür. Tabi Ali Rıza’yı bu durduramaz ve sonunda görevden alınır. Bu aslında üzücü bir olay da olsa ona yazarlık yolunu açmıştır. Ali Rıza ilerde çok ünlü olunca bu günleri hatırlar ve yaşadıkları adeta bir film şeridi gibi gözünde canlanır… Alt metinlerinde derin felsefi ve manevi temalar barındıran, kahramanları içimizden ve samimi olan, psikolojik çözümlemelerin oldukça iyi hem dili hem de işlediği konular açısından değerli bir eserdi. Bir meslektaşımın kaleminden böylesine iyi bir okuma yapmak ayrı bir keyifti. Eğer hayata ve insan ruhuna dair derinlikli okumalar yapmayı seviyorsanız eseri mutlaka okuyun! "Çocukluğumdan hatırladığım babamın bir sözü vardı, derdi ki: Sevginin karıştığı kuru ekmeğin lezzeti sevgisiz baldan daha güzeldir. Bir şeyin aslı mayasıdır, insanın mayası da sevgi. Maya bozulursa ekşir her şey. İnsan da öyle bozuldu." “En cesur kimdir, onu biliyor musun?” “Kimdir?” “Yaralarından ve yenilgilerinden de gurur duyabilendir.“
Minik Isırıklı İncirKemal Şükrü Sevindik · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 202589 okunma