·456 syf.····Okunma: 23 Mart 2025 17:07 2010 Nobel Ödüllü yazar Marıo Vargas Llosa’nın 7.romanı Julia Teyze 1994 yılında yayımlanmıştır.
Eserlerinde yazarın yaşamından izler buluruz,okuduğum bir önceki kitabı Elebaşılar/Hergeleler de babasının ısrarıyla askeri okulda okuduğunu öğrenirken,Julia Teyze de yine baba otoritesine rağmen ilk evliliğini kitapta anlatılan şekilde yaptığını kendisinden yaşça büyük Julia ile evlendiğini hatta daha sonra akrabası Patricia ile birlikteliğine tanık oluruz.Anlattıkları yarı otobiyografik öğeler taşır bu anlamda.O zamanlardan yazar olmak isteyen karakterimiz Marito ,hukuk eğitimine devam ederken aynı zamanda radyoda çalışmaktadır.Kitabımızın konusunu da Marito’nun Julıa ile olan aşkı ile radyoda anlatılan ve tiyatro gibi canlandırılan bu oyunlar oluşturmaktadır.İlk başta bocalasam da sürekli farklı hikayelerle karşılaşmaktan sonrasında Llosa işleri daha da farklılaştırır ve anlatılan bu hikayelerdeki karakterleri başlarına gelen ilginç olayları karma halinde sunar bize,radyo dinleyicileri de bu farklı durum karşısında şaşırır bizler gibi.
Marito’nun yaşına rağmen gösterdiği cesur davranışlarla ailesini karşısına alması kadar radyoda dinleyiciye sunulan bu öyküleri çok beğendim,unutamayacaklarım arasında bazıları var farelere düşman olan adam veya ilk başta anlatılan evlilik hikayesi gibi.Gerçi dediğim gibi bu hikayelerde sonra birbiriyle iç içe geçer ortaya bir şenlik çıkar.Llosa sevenler okusun elbette bu eserinide.Kitapla ve sevgiyle kalınız.