Puan vermedi·448 syf.····Okunma: 22 Mart 2025 13:44 Yeni eğitim dönemi başlamasına bir hafta var. Evde makarna yaparken dinleyecek bir şeyler arıyordum. Betül Uslu'nun podcasti bir anda sırada çalmaya başladı. Podcastinin adı "Naif Gerçekler" ama ben "Nahif Gerçekler" olarak anladım başta. İnstagram'dan takip ettiğim için Betül Hanım'ın zarif gerçekler diyerek gündem hakkında konuşacağı hicivli bir podcast serisi çektiğini düşünüyordum. Podcastin başında naif gerçekliğin ne olduğundan bahsetti. İlk defa karşılaştığım bir ifadeydi. İlginç bir şekilde üzerine araştırma yapma ihtiyacı hissettim ama bir türlü naif bakış açısını ve önemini oturtamadım. Ocak ayında Harrari'nin yeni kitabını tanıtımını gördüm. Birkaç aydır Türkçe basımı yapılmış olmasına rağmen kitapçılarda görmemiştim. Okumaya başladım. Neksus da naif gerçekliğin ne olduğuyla başlıyordu. Bu tesadüf hoşuma gitti biraz.
Naif bakış açısı verilerle rasyonel çıkarımlar arasındaki ilişkiyi anlatan bir kavram. Kitapta bilginin niteliği ve bilgi ağları genel hatlarıyla incelenerek başlıyor. 3 ana bölümü var: insan ağları, inorganik ağlar, bilgisayar ağları.
İnsan ağlarında, hikaye anlatıcılığı üzerinde duruyor Harrari, tabi kendi tarzında. Dinler tarihinden başlayıp demokrasinin gelişimine kadar oldukça geniş perspektifte konuları ustaca ele alıp ilişkilendirerek okuyucuya sunuyor. Tarihi salt tarihsel olaylar olarak ele almak yerine insanlık tarihi ve teknolojiyle ele alıyor olması bambaşka bakış açıları için kapıları aralıyor.
İkinci bölümde bilgisayarların bilgi ağlarımızı nasıl değiştirdiği üzerinde duruluyor. Bu bölümde algoritmaların karar mekanizmamızı nasıl etkilediği yakın zamanda yaşanan olaylardan somut örnekler verilerek anlatılıyor. Son bölüm yapay zekanın beraberinde getirdiği ve getireceği yenilikleri yazar kendi tahminleriyle paylaşıyor.
Harrari'nin tüm kitaplarını okudum, diğer kitaplarından biraz daha bağımsız bir kitap olduğunu belirtmem gerekiyor. Bilgi ağlarının evrimini merak edenler için harika bir eser olmuş. Harrari'nin bir sonraki kitabını heyecanla bekliyorum.