2025 21. kitabı
Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara, içinde bulunduğum yas sürecinin üstüne ülkece yaşadığımız kaosun da beynimi sürekli meşgul etmesi ile yaşadığım karanlık dönemi biraz aralamak için uygun bir seçim sanki. Eseri okuyalı epey oluyor ama yaşadıklarımdan uzun süredir okuyup yazamıyorum. Eser nahif,ince anlatımıyla, su gibi akan dilinin ritmi ve sadeliği ile İstanbul'un emsalsiz güzelliği ile, rönesansın heyecanı ve Osmanlı'nın azameti, gerçekle kurguyu harmanlamasıyla oldukça keyifli, tadı insanın damağında kalıyor adeta. 2. Bayezid'ın Haliç'e bir köprü çizimi teklifi ile İstanbul'a ayak basan Michelangelo'nun Osmanlı'nın gizemli, heyecanlı, görkemli dünyası ile karşılaşması, şehrin güzelliği, tehlikesi ve sırları ile bir maceranın ve kumpasların içinde yolunu bulmaya çalışması, tasarlanan köprü, esrarengiz kıvrak bir dansçı... Bir taraftan Rönesans, diğer taraftan Osmanlı'nın göz kamaştırıcı, güçlü zamanı, dönüp duran dolaplar,şehrin sisli güzelliğinde yolunu bulmaya çalışan bir Michelangelo... Zaten onun kitabın kahramanı olması oldukça heyecan verici. Her hâliyle güzel, akıcı bir okuma, ödüllü bir eser. Görseldeki diğer kitaplar: Osmanlı İmparatorluğu zamanı, İstanbul'da geçen (ve kendisine olan sevgim asla tartışılamaz ) Kapalıçarşı, değerininin yeterince bilinmediğini düşündüğüm Nahid Sırrı Örik, dönem dönem keyifle okuduğum İstanbul'un Tarihi, Kültürü ve Yaşamı (daha bitirmedim). Hepsi tavsiye. Bu da yastan çıkma postum olsun.
Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat OnlaraMathias Enard · Can Yayınları · 2024956 okunma