2025 8. kitabı
Okunma: 30 Mart 2025 13:44
Freida ne yazarsa okuyacağımı bildiğim için kitabın çevrildiğini gördüğüm gibi okumaya başladım ve tek oturuşta bitirdim. Bu kadının da böyle bir huyu var asla komplike hikayeler yazmıyor ama yazdıklarını merak edip hikayenin sonunu görmek için kitabı elinizden bırakamıyorsunuz. Sadece yazarın sevmediğim tek yani her kitabın (şu ana kadar Türkçeye çevrilen her kitabını okudum) ama her kitabında okuyucuyu manipüle etmek için elinden geleni yapıyor. Hikayenin son 15-20 sayfasına kadar sizi öyle manipüle ediyor ki gerçek katil hariç herkesten şüpheleniyorsunuz. Ben bu tarz psikolojik gerilim kitapları okurken aman katili bulayım yarışına girmediğim için her türlü manipülasyonlara kanıyorum. Son birkaç kitabında finallerinin zorlama olduğunu düşünüyorum ama yine de keyifle okumaya devam ediyor. Freida okurken bilmeniz gereken tek şey bir plot twist sizi bekliyor ve bunun mantıklı olması bile gerekmiyor. Ayrıca Freida ile ilgili tek şikayetim de şu son sözlerinde her zaman ama her zaman ana karakterin karanlık bir yanı ya da sırrı oluyor. Yani psikolojik sorunları olmayan ve gerçekten masum ve mağdur birini yazmak bu kadar zor olmamalı. Sanırım benim için Hizmetçi1-2 ve Sakın Yalan Söyleme kitapları ile zirvesini yaptı ama yine de yazdığı her kitabı keyifle okumaya devam edeceğim. Kitap ve yazar hakkındaki yorumlarımk geçip konuya gelirsek Nora bir seri katilin kızı. Babasının tutuklanmasından 26 yıl sonra babasının yöntemleri ile seri cinayetler işlenmeye başlıyor ve ana karakterimiz seri katilin kızı olarak ilk şüpheli oluyor. Spoiler Yani açıkçası yazar önce Brady'nin sonra Phillip'in hatta bir nokta da Nora'nın bile katil olabileceği konusunda sizi manipüle ediyor ve bunu başarıyor da. Ben bir nokta da Nora'nın psikolojik sıkıntıları olduğunun ve çift kişilikli olduğunu cinayetleri onun işlediğini ama hatırlamadığına bile ikna olmak üzereydim ama son sahnede Harper karakterinin katil olduğunu öğrendik. Kitabın başından beri Nora'nın Harper karakterine olan zaafı ve dış görünüşünü vurgulaması beni bir noktada Harper'ın kurban olacağına inandırmıştı ama klasik Freida sizi 250 sayfa boyunca manipüle etti ve sonra BAM! Nora'nın sıkıntılı bir düşünce yapısı olduğunu geriye dönük bölümlerde yazar size hissettiriyor ama altını doldurmuyor o yüzden ne düşüneceğimi bilemedim. Evet Nora'nın evcil hayvanları sürekli ölmüş ve evet lisede bir kızı av avcı oyunu oynamaya zorlayarak çakı ile korkutmuş, babasının yaptıklarını görmüş ama günün sonunda babasını şikayet eden kişi olmuş ve yıllarca insanların hayatını kurtarmış. Sonra birden karısına şiddet uygulayan bir hastasının ölmesi için karısına bir iğne veriyor. Yani tamamen kadını şiddetten kurtarmak istiyorsun o zaman polise git. Geçmişinde cinayetten travmalı olan bir çocuğun ilk başvuracağı yol birini öldürmek olmamalıydı. Yani yazar aslında diyor ki evet mağdur olan Nora ama masum değil. Freidanın kitaplarını keyifli zaman geçirmek için okuyorum ve yalan söylemeyeceğim yazımı çok kolay olduğu için hızla akıp bitiyor o yüzden üzerine düşünmek yerine okuyup keyif almaya bakıyorum. Size de aynısını tavsiye ederim, iyi okumalar!
Kilitli KapıFreida McFadden · Olimpos Yayınları · 20252,603 okunma