2025 26. kitabı
Okudugum en güzel, en farkli, en kendi dünyasini yaratmayi basarmis, en komik kitaplardan biri. sirf İgnatius gibi gotigin, groteskin Allah'i olmus; yasadigi çagin yücelttigi her seyle böylesine zitlasan dünya görüsüne dönüssüz bir sekilde inanmis; ortaçag degerlerinin ve düsüncesinin rönesans ve aydinlamaya karsi üstünlügünü savunan ve bunu o kendine özgü gülünç ciddiyetiyle ortaya koyan bir anti-kahramani tanimak için bile okunur. bunun disinda kitaptaki her karakter ayri güzellikte, ayri derinlikte (benim favorim freud özentisi bayan Levy). kitabin adi jonathan swift'in bir sözünden: "when a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him". John Kennedy Toole gerçek bir dehaymis. Otuz iki yasinda ölüp de bu eserinin basarisini görememis olmasi üzüyor beni. Daha da üzen böylesine bir mizah anlayisina, böylesi bir kavrayis yetenegine sahip bir adamin intihari seçmis olmasi. İgnatius ne kadar John K. Toole merak ediyorum. arzum herkesin okumasidir.
Alıklar BirliğiJohn Kennedy Toole · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20141,117 okunma