Reha bey hep yazsın ,durmasın
2025 9. kitabı
Son yeniçeri’nin finalinde Arif Ağa’nın oğlu Sabit’i vaka-i hayriye olaylarından zor kurtarmış halde bırakmıştım Sabit ve yeniçeri arkadaşları birsüre Anadolu’da yaşamaya çalışırlar.Kendisi evlenmeme yemini etmiş bir yeniçeri olmasına ragmen yanında bir erkek çocuk olduğu halde gizli saklı İstanbul’a geri döner.Ve ali arif’in kendi oğlu olduğunu ilan eder(burada tuhaf bir tesadüf var ama anlatamayacağım ) Bu minik ,babası ve dedesinin aksine yeni çeri değil memur olur .Yani kalem efendisi . Yaşamını sürdürmek için adını ve ailesi ile birlikte evini değiştiren Ali Arif’in babası Sabit Ağa komşusu olan Molla ile dost ,aileleri de aile olur.(burada yazarın alevi -sunni dostluğunun altını biraz fazla çizdiğini düşünüyorum.çocukları birbiri ile evleniyor mesela)İşte bu mollanın oğlu Şevki ile kardeş gibi büyürler .Şevki asker,Ali arif bürokrat.iki dost ,iki zıt karakterin dilinden XIX.yüzyıl osmanlının sorunlu zamanlarının başladığı ,borçların alındığı vs zorlu zamanlara tanık oluyoruz. İlk kitaptaki başrollerin bu kitapta ölmesi ,aslında Osmanlının geleneksel yapısının ölmesi ile paralelleştirilmiş gibi . İşk kitapta karakterler detaylı bir şekilde tanıtılıp olaylar ikinci planda kalırken ;ikinci kitapta karakterlerin tüm yaşam öykülerine hakim olamadık gibi .olaylar ilk plandaydı bu kez .gerçi dönem çok karışık yazar ne yapsın Bunaltmayan,zorlamayan akıcı ve keyifli bir okuma lazımsa tavsiye ediyorum
1000k
Kalem EfendisiReha Çamuroğlu · Everest Yayınları · 201289 okunma