My Roommate Is a Vampire - Kitap Yorumu
2025 42. kitabı
Okunma: 31 Mart 2025 16:12
"I simply do not understand this modern urge to share every errant thought one has with the entire world the instant it happens." Yaşantımıza ve yaşadığımız zamana dair her şeyin hızlıca geçip gittiği, sürekli yeni bir akımın hayatımızı ele geçirdiği tüketim döneminde düzene ayak uydurmaya ve her şeyi takip etmeye çalışırken zorluk çekiyoruz. Bu yüzden kuşaklar arası iletişimde anlaşmazlıklar kaçınılmaz oluyor. Bir de hayatın bu kadar hızlı aktığı bir zamanda yıllardır komada olup yeni uyanan biriyle anlaşmaya çalıştığınızı düşünün. Bu kişiyle aranızdaki yaş farkının büyük bir uçurumdan oluştuğunu öğrendiğinizde her şey daha karmaşık bir hâl alır. Cassie Greenberg, 30'lu yaşlarının başında bir sanatçıyken hayatını yoluna koymaya çalışmaktadır. Cassie'nin ilk işi olan konaklama sıkıntısını ortadan kaldırması için karşısına harika bir ev arkadaşı ilanı çıkar. Aylığı sadece 200 dolardan ibaret olan kira fiyatını görünce Cassie'nin aklında hem bir şüphe oluşur hem de geçim sıkıntıları yaşadığı için teklif oldukça cezbedici gelir. Frederick J. Fitzwilliam, ismiyle bile Cassie'nin dikkatini çeken ilginç bir ev arkadaşıdır. Uyku ve yaşam düzeni Cassie'den epey farklı olan Frederick'in aslında bir vampir olduğunu öğrenmesi her şeyi mantıklı kılmaya başlar. 100 yıldır komada olup hayata yeniden gözlerini açan ve insanlar arasında yaşamaya karar verip yeni dünya düzenine ayak uydurmaya çalışan Frederick için işler göründüğünden de karmaşıktır. Giyim tarzından seçtiği kelimelere kadar en son yaşadığı çağın izlerini taşıyan Frederick, Cassie ile birlikte modern dünya düzenini ve hayatı yeniden öğrenmeye başlar. Alacakaranlık serisi dışında hiç vampir kitabı okuduğumu hatırlamıyorum ancak ergenliğimin bir döneminde, o zamanki dönemin de esintisiyle, vampirlere dair pek çok dizi ve filme karşı büyük bir merak duyduğumu çok iyi hatırlıyorum. Bu kitap da benim için hem o dönemi hatırlatan hem de keyifli vakit geçirebildiğim güzel bir romantik komedi kitabıydı. Kitap temelinde bir vampir hikâyesi olsa da fantastik konulu bir kurgu okumaktan çok genç-yetişkin, romantik-komedi türüne daha yakın hissettim. İçerisindeki fantastik ögeler günümüze o kadar iyi yerleştirilmiş ki sanki yaşanılanlar ve anlatılanlar normal, gündelik hayatta yaşanabilecek gibi hissettirdi. 100 yıl öncesi ve günümüz arasındaki geniş zaman farkı da direkt anlatıma girilmeden olay örgüsü içerisinde çok iyi bir şekilde yerleştirilmişti ki okurken yaşamın, insanların nasıl bu kadar evrildiğini düşünmeden edemedim. Bu tür farklılıkların da komedi çerçevesinde anlatılması kitabı keyifli kılan etkenlerden biriydi. En son 100 yıl öncesinde kalmış birine günümüzdeki sosyal medya ağlarının kullanımı ve amacını açıklamak, mektuplaşma ile mesajlaşma arasındaki farkları ortaya koymak ve pek çok şakayı her çağa uygun şekilde yapabilmek epey zor bir durum olsa gerek. Günümüzde en ufak akımları gözümüzden kaçırdığımızda bile arkadaş ortamımızda konuyu yakalamakta güçlük çektiğimizi fark ediyoruz. 1000Kitap'taki yorumları incelediğim üzere, kitabın pek çok reklamı yapılmış ancak benim popülerliğini bilerek okumaya başladığım bir kitap değildi. İzlediğim bir YouTube videosunda önerildiğini hatırlıyorum ve isminden dolayı bile bir merak uyandırmıştı bende. Okumadan önce de buradaki incelemelere baktığımda düşük puan verilen ve kötü yorumlanan yazılarla karşılaşmam beni kitaba dair itmişti başta ama sonradan kendim okuyup kendi değerlendirmemi yapmak istedim. Benim için genel olarak okuması keyifli bir hikâyeydi ve yüksek bir beklenti tutmadığım için hayal kırıklığı yaşamadım. Kitaba dair genel olarak yorumlarıma gelirsek, bu tür kitaplarda karakterleri sevmem benim için önemli oluyor ve bu kitabı sevmemde de en çok Frederick etkili oldu. Cassie karakterini de sevdim ama çok farklı bir olayı yoktu bence asıl kahraman Frederick'ti. Kitap karakterlerinde görmek istediğim gibi bir erkek karakterle karşılaştım. Nazik ve düşünerek hareket eden saygılı bir karakterdi Frederick, centilmen sıfatının karşılığını veriyordu. Böyle kitap ve filmlerde sahiplenici, baskın ama itici erkekleri o kadar çok görüyoruz ki ne istediğini bilen ama her adımını düşünerek ve nezaketle seçen bir adam görebilmek çok iyi geldi. Bence kitap genel olarak klişelerden oluşsa da modern dünya ve eski çağ karşılaştırması olması türlerinden biraz farklı kıldı. Frederick'in günümüze uyum sağlama çalışmaları, sosyal medyayı anlama çabası güldürerek okuttu. Ayrıca bir aşk hikâyesi olarak baktığımızda da sadece iki kişinin arasında geçen ve toksiklikten uzak bir hikâye okumak, her şeyin yavaş yavaş ilerlemesi de güzeldi. Günümüz kitaplarını mümkün olduğunca İngilizce olarak okumayı tercih ediyorum, bu yüzden kitabın çevirisine dair bir fikrim yok. Bu kitabın da yazım dili genel olarak hoşuma gitti. Frederick'in yaşlı bir vampir olduğunu yansıtmak için kullanılan kelime tercihleri de yerli yerindeydi. İngilizce'de daha az kullanılan ya da daha çok eski kullanımları olan kelimeler gözüme çarptı. Eğer fırsatınız varsa İngilizce'den okumanızı öneriyorum. Yaş sınırı olarak da 2 bölümde yetişkin içerik olduğu için bunu okumadan önce dikkate almanızı tavsiye ediyorum. Yazarın yayınlanmış ilk kitabı olduğunu göz önünde bulundurarak da türünde başarılı bir kitaptı bence, kendini geliştirerek daha güzel eserler çıkartabileceğini düşünüyorum.
İnceleme
My Roommate Is a VampireJenna Levine · Berkley · 2023614 okunma