Gelecekte de benzer felaketlere hazırlıklı mıyız?
2020 83. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2020 18:46
Venezuela'nın ulusal kütüphanesinin başkanı olarak görev aldığı bir dönemde Baez, yazının icadından itibaren tarihte kitapların başına gelen büyük kitap kıyımlarının yok oluşunu kronolojik bir düzen içerisinde anlatıyor. Antik dönemlerden Bosna Savaşına kadar hemen hemen her dönemde bir kitap kıyımıyla karşılaşmamız mümkün. İnsanlar ya da hükümetler çeşitli gerekçeler (Çoğunlukla yangın, savaş, yağma, tahrip, etnik temizlik, ideolojik hegemonya, böcek) öne sürerek kitapları yakmayı öncelik haline getirmişler. Özellikle kayıtları yok ederek tarihi değiştirmeye çalışmaları kitap kıyımında at başı gidiyor. Ayrıca kitapları ortadan kaldırmakla yetinmeyip, pek çok durumda yazarların da eserleriyle birlikte yakılıp, idam edilebildiği görülüyor. Bu belki de insanların bilimin büyüklüğünden korktukları için kitaplara karşı geliştirdikleri bir refleks olabilir. Öyle ya da böyle ne kadar çok kitap kaybettiğimizi anlayınca insanın içi cız ediyor. Yavaş ve sindirerek okunması gereken bir kitap, zira birçok tarihsel bilgiye boğuyor okuyucuyu. Kitabın akademik derinliğini düşününce ne kadar zaman ve emek harcandığını hayal bile edemiyorum. Ama bu bilgileri okurken kitap kayıplarının arkasındaki olayların derinliğini ve genişliğini anlıyorsunuz. Yani kütüphaneniz için enfes bir koleksiyonluk eser. Bu iç parçalayıcı kitabı, çok kitap okuyup ve biriktiren bireylerin özellikle okuması gerektiğini düşünüyorum. Konuyla ilgili düşünmenizi sağlamasa bile, tarih içerisinde ne kadar küçük yer kapladığımızı düşünmenize yol açacaktır. Eğer bu kitap sizi doyurmazsa Kitap Yakmanın Tarihi ile de devam edebilirsiniz. #89596753
Kitap Kıyımının Evrensel TarihiFernando Baez · Can Yayınları · 2018117 okunma
2 +1'leme