2025 1. kitabı
Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan biri. Az sözle çok şey ifade edişiyle, sade ama insanın içine işleyen, duygularına doğrudan tesir eden anlatımıyla muhteşem bir kitap. 200 sayfa boyunca bana, yaşamanın ölümün varlığıyla mı anlamlı yoksa ölümün varlığıyla mı anlamsız olduğu sorusunu defalarca sordurdu. Empati yapabilen biriyseniz her sayfada acı çekmeniz, psikolojik olarak derinden etkilenmeniz kuvvetle muhtemel. Yu Hua o kadar iyi bir iş çıkarmış ki okurken adeta hikayede yaşananlar benim başımdan geçiyormuş gibi hissettim. İçine öküz oturmak deyiminin canlı örneği. Yaşamak kitabı; 8 kişilik bir ailenin dramını, savaşın çirkinliğini ve kumarın nelere sebep olabileceğini müthiş bir akıcılıkla anlatıyor. Ayrıca başarılı komünizm eleştirisiyle de kesinlikle okunmayı sonuna kadar hak ediyor. İncelememi kitaptan bir alıntıyla bitirmek istiyorum, "Yaşamın her şeyi kapsaması gibi, yaşamak da hayatı olduğu gibi kucaklar. Doğumları ve ölümleri, mutsuzlukları ve umutlarıyla." Umut ve mutsuzluk. Doğum ve ölüm. Yaşamak yolunda yan yana, kol kola yürüyen ve birbirinden hiç ayrılmayan iki arkadaş gibiler ve yaşamımızın her anında bizimle olmaya devam edecekler.
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,4bin okunma