Modern Toplumda Görgü Kuralları
2025 4. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2025 14:17
"Görgü yaşamayı bilme sanatının özüdür." Modern toplumda, teknoloji çağında yaşayan günümüz insanı yaşıyor fakat sadece yaşıyor. Modernleşirken ilkelleşen bir toplum haline gelen günümüz insanı için kültürünü, gelenek ve göreneğini hatırlatan kaliteli, mutlu, huzurlu bir yaşam için gerekli altın kuralları bizlere hatırlatan güzel bir eser. Her meclisin her makamın bir davranış şekli vardır. İletişim muhatabımıza göre olmalıdır ve her muhatapla kuracağımız ilişkinin belli sınırları belli kuralları belli adabı vardır. Toplum olarak bu adaba uygun yaşadığımızda ise sağlıklı iletişimin sonucu olarak daha çok mutlu olacağız. Edep, adap, nezaket gibi kavramları tanımlayarak başlayan yazar Yaşar Değirmenci Türk geleneğinde adap ve nezaket kurallarını bizlere sunarak geçmiş ile günümüz insanı arasındaki farkları gözler önüne seriyor. İnsan ilişkilerinde adaptan başlayarak komşuluk adabı, konuşma adabı, tebliğ adabı, günlük hayatımızda adap giyim kuşam adabına kadar pek çok konuda adap ve görgü kurallarını bizlere hatırlatıyor. Günümüz insanının ise neden bu yaşamın altın kurallarını unuttuğuna dair dikkatleri celb ediyor. Değişime karşı olmayacağız. Değişeceğiz 'biz' kalarak. Biz kalarak değişmek, değişirken biz kalmak; mesele budur. Yaşam kalitemizi artırmak hayatın akışında kaybolmamak ve değerlerimizi yeniden hatırlamak için güzel, açık ve anlaşılır bir kitap. Benim okuduğum ilaveli olan üçüncü baskısında birkaç yerde tekrara düşmesi bunun aynıyla olması,bazı yazım ve dil hatalarının olması ise kitap için eksi sayılabilecek özellikler. İçinde güzel ahlâki derslerin olması, öğretmenlere tavsiyelerin bulunması bir öğretmen olarak dikkate alacağım hususlar. Mutlaka okunmasını tavsiye ederim. Yazarın kalemine sağlık. Âdâb-ı Muâşeret ve Modern Toplumda Görgü Kuralları Yaşar Yaşar Değirmenci
Âdâb-ı Muâşeret ve Modern Toplumda Görgü KurallarıYaşar Değirmenci · Siyer Yayınları · 2024322 okunma