Bir Eğitim Lideri, Biyolog ve Düşünce Yolcusu Gözünden
2025 10. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2025 23:09
Yuval Noah Harari’nin Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi, insanlık tarihinin seyrini biyolojik, sosyolojik ve felsefi boyutlarıyla ele alırken, geleceğin olasılıklarını çarpıcı öngörülerle önümüze seriyor. Bir eğitim lideri olarak bu kitabı okurken, yalnızca bir entelektüel tatmin değil, aynı zamanda eğitim sistemimizde hangi becerilere, hangi değer temellerine ve hangi bilinç düzeyine ihtiyaç duyduğumuz konusunda derin bir sorgulama yaşadım. Harari’nin insanlık tarihine dair çizdiği bu panoramik tabloda, özellikle Homo Sapiens'in "anlam üreticisi" olarak evrimsel bir türden "tanrısal" yeteneklere göz diken bir süper güce dönüşmesi, biyoloji temelli bir okuma yaptığımda hayranlık ve ürperti uyandırıyor. Zira Harari'nin ifadesiyle, yaşamın artık evrimsel biyolojinin değil, "akıllı tasarımın" yani yapay zekânın ve algoritmaların kontrolüne geçmesi, doğanın yerine insanın ve insan-sonrasının tanrılaşmasını mümkün kılabilir. Felsefi olarak bakıldığında ise, Harari'nin Tanrı, anlam, özgür irade, bilinç ve etik gibi kavramlara getirdiği yorumlar, Descartes’tan Nietzsche’ye kadar birçok düşünürü zihninizde canlandırıyor. Harari’nin deterministik söylemi ve özgür iradenin bir illüzyon olduğunu savunması, insanın “otonomi” idealine ve eğitimle bireyi güçlendirme iddiasına radikal bir meydan okuma niteliğinde. Sosyolojik perspektiften ise kitap, posthüman bir toplumun ayak seslerini duyuruyor. Sınıf ayrımlarının ekonomik temellerden çıkarak algoritmik yeterliliğe dayalı "veri elitlerine" doğru kayabileceğini öne sürmesi, hem sosyoekonomik adaletsizlikler hem de eğitimin demokratikleştirici işlevi açısından düşündürücü. Eğitimin artık sadece bilgiyi öğretmek değil, insan olmanın ne anlama geldiğini tartışmak gibi felsefi bir görevi de üstlenmesi gerektiğini anlıyoruz. Benim için Homo Deus, yalnızca bir "gelecek tahmini" kitabı değil, aynı zamanda bugün neyi, neden ve nasıl öğrettiğimizi yeniden gözden geçirme çağrısıdır. Eğitim lideri olarak bu kitabı okurken şu sorularla baş başa kaldım: Öğrencilerimize gelecekteki teknolojik ve etik ikilemlere nasıl hazırlanacak bir bilinç sunuyoruz? Farkındalık, empati ve insan hakları gibi değerleri nasıl köklü hale getiriyoruz? "İnsan olmak" kavramını geleceğe nasıl taşıyacağız? Sonuç olarak, Homo Deus; bir biyolog olarak evrimin nereye evrilebileceğini, bir felsefe ve sosyoloji meraklısı olarak varoluşun yeni anlamlarını, bir eğitim lideri olarak ise bireyi ve toplumu yeniden düşünmeyi tetikliyor. Harari’nin iddialarıyla hem fikir olmak zorunda değilsiniz, ama bu kitapla karşılaşmak sizi düşünmeye mecbur bırakıyor. Ve belki de tam da bu nedenle, Homo Deus, her eğitimcinin, her düşünen insanın zihinsel gündeminde yer almalı.
Homo Deus: Yarının Kısa Bir TarihiYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 201714,4bin okunma