2025 34. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2025 20:16
Yıkım edebiyatı (Trümmerliteratur), Almanya’ da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan 1945-1950 yıllarını kapsayan edebiyat hareketidir. Bu harekete mensup anti-militarist sanatçılar savaşın toplum üzerindeki etkilerini anlatan eserler yazmışlardır. Hareketin temsilcilerinden dilimize de birçok eseri çevrilmiş olan Heinrich Böll bir yazısında akım için şöyle diyor; "Ben de Yıkıntı Edebiyatı yolundanım, Yıkıntı Edebiyatı’nın , Heinrich Böll’ le beraber en önemli temsilcilerinden biri olan Wolfgang Borchert, savaş sonu yıpranmış gençlerin halini temsil ediyordu. 21 yaşında savaşa katılmış, Doğu Cephesi’nde Rusya’ ya karşı savaşmış. Savaşla ilgili görüşlerini yazdığı yazılar nedeniyle harp mahkemelerinde yargılanmış. Yargılaması bitince geçirdiği çeşitli rahatsızlıklara rağmen tekrardan cepheye gönderilmiş. Uzun süren bir savaşın değiştirdiği gençlerin savaş sonu Almanyasını anlatıyordu. Kapıların Dışındayı sekiz günde tamamladığı biliniyor. 26 yaşına kadar yaşamış olan yazar tüm eserlerini neredeyse 2 yıl içerisinde yazmış. Eserinin sergilenişini görememiştir. Ölümünden bir gün sonra sergilenmiştir. Parlak demeçler, süslü sözler ve coşkun şarkılarla gönderilmişler fakat döndüklerinde bambaşka bir manzarayla karşılaşmışlar. Bu askerlerin savaştan döndüklerinde “Kapıların Dışında Bırakılması” anlatılıyor. Geriye dönebilenlerin yeri “Dışarıda, kapının önünde”dir. 3 yıl süren savaşın sonunda doğduğu şehir olan Elbe’ ye dönen ana karakterin döndüğünde bütün kapıların kendine kapandığını görmüştür. Eserde herkesle yüzleşmesine yer verilmiştir. Bu yüzleşmeler oldukça etkileyici aktarılmış. Kitabın önsöz bölümünde kitabın taşıdığı anti-militarist özellikten dolayı resmi kurumlarca çevirisiyle ilgili yaşanan sorunlara yer verilmiş. Behçet Necatigilin kitabın çevirisi için duyduğu istek ve çabalarının anlatıldığı bölümdür. Kitabı okuyacakların “Oyun” kısmını okuduktan sonra oyunun çeviri hikâyesi bölümünü okumalarını tavsiye ederim.
Kapıların DışındaWolfgang Borchert · Can Yayınları · 20217,9bin okunma