Merhabalarr
İncelemeye (!) başlamadan önce birkaç kavram ile giriş yapmak istiyorum. Zira kitabı anlatan bilgiler başlığında gizlidir . Öyle değil mi ¿
** “Hadis” kelimesi, Hz. Muhammed’in sözlerini, davranışlarını, onaylarını veya sessiz kalmak suretiyle tasvip ettiği şeyleri ifade eder.
Aynı zamanda Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Kur’an’ı açıklayan, yorumlayan ve hayata nasıl uygulanacağını gösteren söz ve davranışlarıdır.
Hadisler, İslam hukukunda, ahlakında, ibadetlerde ve sosyal hayatta yol gösterici olarak kullanılır. Hadisler, Kur’an-ı Kerim’den sonra en önemli ikinci kaynak kabul edilir.
** “Usûl” kelimesi Türkçe'de genel anlamıyla “temel, esas, kural, yöntem” gibi anlamlara gelir. Açık bir ifadeyle Bir konuda doğru bilgiye ulaşmak ya da o konuyu sistemli bir şekilde anlamak için takip edilen yöntemler ve kurallar bütünüdür.
Kitabın başlığı ** Hadis usûlü ise , hadis ilmiyle ilgili temel kuralları, yöntemleri ve esasları konu alan ilim dalıdır. Başka bir ifadeyle bir hadisin güvenilir olup olmadığını anlamak, hadisleri sınıflandırmak ve rivayet zincirlerini değerlendirmek için kullanılan ilmi esasları inceler.
Bu usulün amacı Peygamber Efendimize (s.a.v.) gerçekten ait olan sözlerin doğru bir şekilde tespit edilmesi ve uydurma rivayetlerden ayırt edilmesidir. Zira uygdurma hadisler yaygındı .
Kitapta yer alan konuları yazar 6 bölüme ayırmış.
> Birinci bölüm: hadisin önemi ve temel kavramlar
> İkinci bölüm: Temel Kaynaklar / mutekaddimun ve muteahhirun ve son dönem olarak ayırmış .
> Üçüncü bölüm : Rivayet / kullanılan metodlar rivayet lafızları, sıfatları..
> Dördüncü bölüm : Ravi / kimlikleri , vasıfları , ravide bulunan kusurla, güvenirlik açısından raviler
> Beşinci bölüm: Mervi ( metin) / Kaynağı, bilgideğeri , sıhhat açısından
> Altıncı bölüm: Hadis ilimleri son bölüm olarak konuları alt başlık halinde yayarak sınıflandırmış.
Her şeyden öte bu kitabı bizlere sunan Ahmet Yücel hocamızdan Allah razı olsun. Sanırım hocanın hadis usûlü olarak YouTube üzerinden oynatma listesi var. Oradan paralel olarak ilerleyebilirsiniz. Ben bu kitabı ders kitabım olarak geçen sene bu vakitler okumuştum . Şu an incelemesini yapmak nasip oldu. Gerçi pek inceleme tarzı da diyemem. Kpss geçmiş yılların çıkmış sorularına baktığımda sorular kitaptaki bilgiler ile eşdeğerdi. Muhtemel sınav için bu kitabı tekrar okuyacağım vakti gelince . Şu an 2.defa okuma fırsatım oldu. Hadis dersime giren sayın Ömer Hocam bu kitabı ödev niteliğinde okumamızı istemişti. Allah ondan razı olsun. En mantıklı ödev veren hocalarımın arasındadır kendisi. Şu an bu kitabı okumuş olmanın kolaylığını çekiyorum çünkü geçen sene kendisinden ders aldığım Taha hocanın gerek anlatımından gerekse onun korkusuyla çıkardığım özet tam bir nimet niteliğindeydi . Allah ondan da razı olsun kendisi ders anlatırken unutulmaz hocalardan. Bilen bilir onu . Hayatımdan da karışık olarak yazdığımbu incelemeyi başkalarına da fayda olması dileğiyle...
Hadis UsulüAhmet Yücel · M. Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları · 2021449 okunma