Puan vermedi·184 syf.····Okunma: 07 Nisan 2025 08:39 “İFA: Beden” – Sağlık, Hareket ve Kaosun Bilgeliği Üzerine
Sinan Canan’ın İFA serisinin ilk kitabı olan “Beden”, klasik sağlık kitaplarının kalıplarını yıkan, sıradanlıktan uzak bir yaklaşımla karşımıza çıkıyor. Kitap, sağlığı sadece “hastalıkların yokluğu” olarak görmeyip, hareketin, bedenin doğasıyla uyumun ve bireysel farkındalığın ön planda olduğu bir yaşam anlayışı sunuyor.
Bu kitapta en dikkat çeken nokta, kaotik dengeye duyulan vurgu. Sinan Canan’a göre evrenin işleyişi, katı kuralların ve sabit reçetelerin değil; esnekliğin, değişkenliğin ve kişisel deneyimin içinde gizli. Bu nedenle kitapta “şunu yap, bunu yapma” gibi mutlak ifadelerden çok, okurun kendi bedenini tanımasını ve kendi sağlık yolculuğunu inşa etmesini sağlayacak ilkeler yer alıyor.
Klasik sağlık kitaplarında sıkça karşılaştığımız “3 adımda zayıfla” ya da “şu saatte şunu yap” tarzı reçetelere burada yer yok. Bunun yerine, insan bedeninin doğayla olan bağlantısını, hareketin biyolojik ve zihinsel etkilerini ve sağlığın dinamik yapısını anlamaya yönelik bir anlatım var. Canan, bilimi kuru bir veri aktarımı olarak değil, merak duygusunu tetikleyen bir keşif aracı olarak kullanıyor.
Yazım tarzı ise yazarın diğer eserlerinde de gördüğümüz gibi oldukça samimi, yer yer sohbet havasında, ama derinlikten ödün vermeyen bir şekilde ilerliyor. Bu yönüyle hem bilimsel hem de kolay okunabilir bir yapıya sahip.
İFA: Beden, sadece sağlıkla ilgilenenler için değil; beden-zihin-ruh üçgeninde denge arayan, kendi doğasını keşfetmek isteyen herkes için ufuk açıcı bir kaynak. Kendi bedenine yabancılaşmış modern insanın, tekrar kendine dönmesi için atacağı ilk adımlardan biri olabilir.