Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 10 Mayıs 2025 23:49 Fususu'l-Hikem bir rüyaya dayanır. Bu rüyada Ibnü'l-Arabi Hz. Peygamber'in
kendisine bir kitap verdiğini ve onu insanlara ulaştırmasını istediğini belirtir. lbnü'l Arabi de hiçbir yorum katmadan bu kitabı aktardığını söyler. lbnü'l-Arabi, başka kitaplarında da bu tür iddialarda bulunur. Söz gelişi Fütihatü'l-Mekkiyye'de kitabın yazım ve tasnifinin kendisine ait olmadığını ve imla-i rabbani diye isimlendirdiği bir şekilde yazıldığını belirtir. Bazen de "kalbime gelenleri yazdım" gibi ifadeler kullanır.
Fususu'l-Hikem'in bir rüyaya dayanması kitaba belirli bir kutsiyet kazandırmış olsa bile, onu temel bir eser, özellikle lbnü'l-Arabi sonrası tasavvufunun gelişme yönünü belirleyen bir kitap yapan şey, bir metafizik olmasıdır.
Fususu'l-Hikem Ekberi gelenekte temel başvuru kitabı olarak görülmüş, bunun nedeni ise kitabın bu geleneğin yorumladığı anlamda bir metafizik kitabı olmasından kaynaklanmıştır. Bu özelliğiyle Fususu'l-Hikem, söz konusu gelenekteki düşüncenin yönünü ve doğrultusunu belirlemiş, meydana getirdiği tartışma ve literatürle de sürekli
olarak bu gelenekte etkinliğini sürdürmüştür.
Buraya kadar olan kısmı, doğrudan kitabın içinden aldım. Hiçbir ekleme yapmadım.
Kendi görüşüm; fazla abartılmış, kendisini fazla önemsemiş, rüyamda gördüm diyerek kitabını bir nevi kutsallaştırma çabasına girmiş birisi.