Sizlerle varoluşçu psikolog #rollomay 'in #varoluşunkeşfi kitabını paylaşacağım. Varoluş felsefesi kişinin sahip olduğu anlamları sorgularken aynı zamanda yeni anlamlar inşa etmesine de yardımcı oluyor. Peki hem bu felsefe hem de bu psikolojik öylesine mi çıktı? Tabi ki hayır.
Eserin "Varoluşçu Psikolojinin Kökenleri" bölümünde; Frued ve Jung'tan dogmatik bakış acısının terapileri çıkmaza soktuğunu fark eden Horney, Fromm ve Sullivan kişinin nevrotik hallerini sosyal çevre, kişilerarası ilişkiler üzerinde yeniden tanımlar. Çünkü kişi hayata anlam katarken sadece kendini değil yaşadığı ortamı ve iletişim kurduğu kişileri de irdelemektedir. Bu durumda terapi de bütüncül bir bakış açısı yakalanmasına sebep olur. Son bölümde olmak ya da olmamak olgusu varoluş üzerinden yorumlanır. Edebi bir gerçeklik psikolojiye dahil olur adeta. Kaygı ve suçluluğun düşünsel serüveni ve hastanın bir kimlik olarak var olurken dünyaya bakışı diğer varoluşsal detaylar içermektedir. Tıpkı doktorun değindiği gibi.
"Dünya, kişinin içinde var olduğu ve tasarımına katıldığı anlamlı ilişkiler yapısıdır."
Bu anlamlı ilişkiler yapısı birbiriyle iletişim kuran iki kişinin değişiminde yatar. Çünkü kişilerarası dinamikler; kişinin dünyayla ya da kişinin insanlarla kurduğu ilişkiler olsun büyük etkiye sahip ve bu yenilikçi bakışı açısıyla tarihe adını altın harflerle yazdırıyor varoluşçuluk. Hangi koşul olursa olsun bir veya birkaç anlama vakıf olmak için çıkılan bu yolculukta kişi kendisi neyle tanımlarsa öyle benimseyeceği için daha terapinin haricinde daha çok anlamlara muhatap olması önemli.
Yorumumu buraya kadar okuduysanız eğer açıklamış olduğum kavramlardan derinlikli kitap olduğunu anlamışsınızdır. Bu alanda okumalar yapıyorsanız ısrarla tavsiye ederim. Her okuduğunuz kitapla anlam dünyanıza yenilikler getireceksiniz. Pes etmeden hayatı anlamaya ve insanlara aktarmaya çalışan Rollo May gibi.
Rollo May