Yanmayan evler. İtfaiyaiyiciler. Yıl 1952 Madem evler yanmıyor neden itfaiyecilik diye bir meslek var ?
Gelin biraz da bu kitap hakkında konuşalım.
Yazdığı dönemde okusaydık'yok artık ya' diyeceğimiz şeylere 2025 yılında hiç de imkansız gözüyle bakamıyoruz maalesef. Bu korkunç bir şey,çünkü bu kitap distopik bir kitap. Olması mümkün ama olma olasılığı uzak bir konuyu ele alan bir eser. Ama biz şuanda bunlara o kadar yakınız ki bu beni korkutuyor.
Kitap okumanın suç sayıldığı bir dünya hayal edin. İtfaiyaiyiciler evleri söndürmek için değil yakmak için varlar. Üstelik yakma sebepleri o evde kitap olması. İçinde başka bir canlının olması umurlarında bile değil. Onlar sadece görevlerini yapıyor.
Okumayan bir toplum mutlu bir toplum diyerekten... Neyden korkuyorlar peki ? Hemen bir alıntıyla anlatmak istiyorum.
"Kitaplardan bu kadar nefret edilmesinin ve korkulmasının sebebini şimdi anlıyor musun? Onlar hayatın yüzündeki gözenekleri gösterir."
Evet bir halkı kör etmek istiyorsan önce gerçekten gören gözleri kör etmelisin. Toplumun aydınlık tarafını. Aydınlık insanını. Yani yazarları ve kitapları. Sonra istediğin şekli verebilirsin ve sana itaat eden birer koyun sürüsü haline getirebilirsin.
Kitabın edebi yönüne gelecek olursak okurken hiç keyif almadığımı ve zaman sıkıldığımı belirtmek istiyorum. Bu kadar güzel bir konu bu kadar yüzeysel anlatılamazdı. Şahsen elimde bu şekilde bir konu varken onu öyle can alıcı anlatırdım ki okuyanı titretsin. Ben bu eserde o istediğim şeyi alamadım. Konu itibariyle şahane, ancak kurgusu ve anlatımıyla yazık edilmiş bir eser. Bu kadar basit bir yaklaşımla yazılmasaydı tadından yenmezdi. Yazıldığı dönemi baz alırsak aslında çok normal.
Yine de değersiz bir eser diyemem. Oldukça farkındalık yaratabilecek yerlere parmak basmış yazar.
aafeyzaaFahrenheit 451Ray Bradbury
İncelemenizi çok beğendim, edebi yönü hakkında yaptığınız yoruma da kesinlikle katılıyorum. Bitse de kurtulsam diyerek okudum, keşke öykü olarak kalsaymış en azından tadında bırakılmış olurdu, distopya okumayı seven biri olarak çok zor bitirdim.