2022 50. kitabı
Alt tabakadan gelen ve eğitimsiz bir denizci olan Martin Eden,aristokrat bir ailenin güzel kızı Ruth a aşık olur. Bu aşkla beraber hayatı baştan sona kadar değişecektir. Diksiyon eğitimleri, okunan onlarca kitap ve yazar olma yolunda attığı adımlar kişisel gelişimine son derece faydalı olsa da maddi kazanç elde edebildiği düzenli bir işinin olmayışı ve sefaleti sebebiyle toplumun gözünde hiçbirşey ifade etmeyecektir. Azmi,idealistligi ve zekasıyla geçmişinde özendiği burjuva sınıfına girmeye başladıkça gözünde büyüttüğü bu insanların ne denli boş ve samimiyetsiz olduğunu görür, bunu anlaması kendinin herkesten ve herşeyden ne kadar da farklı olduğunu fark etmesine yol acar. Editörlerden gelen red mektupları ,çevresindeki hiç kimsenin yazarlığı başarabileceğine inanmamasi ve mesaisi olan bir işte çalışmasının gerektiğini söylemesi, bir zamanlar yüzüne bakmayan,selam vermeyenlerin yemek davetleri,işte tüm bunlar realist bir karakter olan Martin'in hem kendini hem de girmeye çalıştığı sınıfın basitliğini anlaması için birkaç sebep olmuştur. Jack London'ın yarı otobiyografik bu şaheseri, sınıfsal ve degersel farklılıkların yani sıra servet ve statünün insanların gözünde ne denli önemli olduğunu bir kez daha vurguluyor.Beni bu denli etkileyen ve begendigim bir kitap çok az olmuştur hayatımda, bu zamana kadar neden okumadigimla ilgili içsel kavgalarım var Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, yakın zamanda okuyup yorumladığım Salomé'ın kitabı "Ruth"'u okuyan London,kitaptan çok etkilendiği için kitabının kadın kahramanın adını Ruth koymuş
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135bin okunma